Την ίδια ώρα που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δίνει μάχη νυχθημερόν για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος υγείας, συναγερμό έχουν σημάνει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ, κάνοντας λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζόμενους στην υγεία, καθώς έρχονται σε επαφή με φορείς του ιού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, 300 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ νοσούν 48 υγειονομικοί υπάλληλοι.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο δεν είναι μόνο 300 τα κρούσματα, καθώς υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα και πιθανότατα νοσούν από τον ιό.

Σήμερα συναγερμός σήμανε στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Αγία Όλγα». Ειδικότερα στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς διαπιστώθηκε ότι άτομα της διοίκησης του Νοσοκομείου αλλά και εννέα εργαζόμενοι νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Θετικοί στον ιό βρέθηκαν και τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, «Αγία Όλγα». Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για έναν γιατρό, μία νοσηλεύτρια και έναν διοικητικό υπάλληλο. Λόγω των τριών αυτών κρουσμάτων σε καραντίνα πρόκειται να τεθούν πάνω από δέκα εργαζόμενοι του ίδιου νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έχουν μπει σε καραντίνα επτά γιατροί και εργαζόμενοι.

Στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας τέσσερις υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, γιατρός ακτινολόγος του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να κλείσει το τμήμα μαγνητικού τομογράφου για απολύμανση, ενώ και 20 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο νοσοκομείο της  Καστοριάς, καθώς εκεί 60 εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Σε καραντίνα μπήκαν 15 εργαζόμενοι και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, όπου έχουν εισαχθεί κρούσματα από την ομάδα των ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους.

Όπως τονίζουν οι γιατροί, αν νοσήσουν οι υγειονομικοί σε μεγάλο ποσοστό και αν δεν ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία άμεσα τότε ο κίνδυνος καταστροφής είναι υπαρκτός.

Ο Πάνος Παπανικολάου γιατρός και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, επισημαίνει: «Δύο νούμερα κρατήστε από δω και πέρα για αυτά έχουν σημασία, πόσοι βαρέως πάσχοντες χρειάζονται ΜΕΘ και πόσοι υγειονομικοί αρρωσταίνουν. Δηλαδή το πόσοι είναι βαριά, το αν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές γι’ αυτούς και το ποιοι θα τους φροντίζουν».

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Απαιτούμε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δεχτεί επιτέλους να συναντήσει αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Διεκδικούμε:

1. Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

2. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).

3. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).

4. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα Τ.Ε.Π και τις Μ.Ε.Θ αλλά και των δομών Π.Φ.Υ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

5. Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

6. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους συναδέλφους τις δικαιούνται. Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων ότι διοικήσεις νοσοκομείων προσπαθούν να αποτρέψουν τους συναδέλφους να την ζητήσουν ή αρνούνται να απαντήσουν στο αίτημά τους για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας.

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το