Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των ασταμάτητων πολέμων και επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Το γεγονός παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις έπειτα από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.
Στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση είναι τραγική, με τους ξεριζωμένους από την πατρίδα τους να στοιβάζονται κατά χιλιάδες σε κέντρα κράτησης προορισμένα για πολύ λιγότερους. Στη Σάμο που μόλις χωρά 650 «ζουν» σήμερα 5.800, στη Χίο που χωρά 1.200 «φιλοξενούνται» 4.250 και στη Μόρια της Λέσβου με χωρητικότητα 3.000 οι πρόσφυγες έχουν φτάσει τις 16.500!Αλλά και στα κέντρα κράτησης της ηπειρωτικής χώρας η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν σε όλο τους το μεγαλείο την τραγικότητα της κατάστασης αυτών των ανθρώπων που γλιτώνοντας από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών γίνονται σήμερα ξανά θύματα.

Ας αναρωτηθεί κάθε εργαζόμενος. Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρξουν επεισόδια όταν στοιβάζονται απάνθρωπα κατά χιλιάδες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη και ασφαλώς και των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ; Η ασφυκτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει όλα τα χρόνια οι δύο κυβερνήσεις ευθύνεται για αυτά και κανείς άλλος! Και βέβαια η ίδια πολιτική δημιουργεί και σειρά άλλων τραγικών και μαζί ντροπιαστικών γεγονότων.

★★★

Είμαστε μάρτυρες κι άλλων τραγικών γεγονότων στην περιοχή. Ένταση μεταξύ προσφύγων και Ρομά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Επίθεση σε πρόσφυγες στα Βρασνά Θεσσαλονίκης. Ένταση στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών, όπου 35-40 άτομα έστησαν «μπλόκο» για να παρεμποδίσουν τη διέλευση λεωφορείων που μετέφερε πρόσφυγες στην περιοχή. Σε ολόκληρη την περιοχή καλλιεργείται κλίμα φόβου, τρομοκράτησης κι είμαστε όλοι μάρτυρες μιας προσπάθειας οι πρόσφυγες από ξεριζωμένοι και κατατρεγμένοι να αντιμετωπιστούν ως εχθροί, μιάσματα και υπάνθρωποι.

Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που δημιουργείται; Ποιος άλλος παρά η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη και η πολιτική της στο προσφυγικό, ώστε να δικαιολογήσει , να εμπεδώσει στα εργατικά και λαϊκά στρώματα μία σκληρή, αυταρχική πολιτική καταστολής. Είναι οι εντολές της για «πλήρη εφαρμογή» της αντιμεταναστευτικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας! Είναι τα αυξανόμενα μέτρα ελέγχου και καταστολής στον Έβρο και το Αιγαίο, ο υπερβάλλων ζήλος που οδηγεί στο θάνατο πολλούς, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά! Είναι οι εκκενώσεις κτιρίων όπου διαμένουν πρόσφυγες κι οι οποίοι μεταφέρονται σε νέα στρατόπεδα κράτησης.

Είναι το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» της πολιτικής της ΝΔ που σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό των ξεριζωμένων προσφύγων, περικόπτοντας και τα ελάχιστα, διεθνώς αναγνωρισμένα, δικαιώματά τους! Είναι όλα τα παραπάνω που τροφοδοτούν τον παροξυσμό εναντίον τους, στις περισσότερες φορές οργανωμένο από γνωστούς ακροδεξιούς, μισαλλόδοξους, ρατσιστικούς κύκλους, οι οποίοι στάζουν μεθοδικά φασιστικό δηλητήριο.

★★★

Ο διεθνής περίγυρος είναι σκοτεινός. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν πως τα αθώα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σφαγών θα αυξηθούν μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ποτάμι. Τα παρακάλια Μητσοτάκη στους «εταίρους» στην Ε.Ε. για μεγαλύτερη βοήθεια και η πολιτική απέναντι στις τουρκικές απειλές σε Αιγαίο και Κύπρο αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την υποτέλειά τους, την ολοκληρωτική τους υποταγή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κι αφεντικά.

Και η Ε.Ε., σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, αδιαφορεί για τους πρόσφυγες, χύνει υποκριτικά δάκρυα την ίδια στιγμή που ορθώνει τείχη ή τους θαλασσοπνίγει.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι ανάγκη να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να ζητήσουν να κλείσουν όλα τα hot spot, φυλακές ανθρώπινων ψυχών. Να αγωνιστούν για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής των προσφύγων. Να αγωνιστούν για την κατάργηση της απάνθρωπης συμφωνίας Ελλάδας-Ε.Ε.-Τουρκίας. Να αγωνιστούν ενάντια στη συμφωνία του Δουβλίνου και ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως η Frontex.
Να αγωνιστούν πολύ περισσότερο ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών και των άλλων επιθετιστών, ενάντια σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.
Να αγωνιστούν για την οργάνωση ενός πλατιού μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Βέροια, 4-11-2019

Ματιές… από τη Βόρεια Ελλάδα

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το