«………Στην πραγματικότητα, πίσω από την υποτιθέμενη καταπολέμηση της επιδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ονειρεύεται και δουλεύει για να εξασφαλίσει το «μέλλον» του ελληνικού λαού με μια λαθραία διαιώνιση της μνημονιακής περιόδου της πλήρους ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των λακέδων του συστήματος Ήδη, έχουν γίνει χιλιάδες απολύσεις, ενώ από την αρχή ακόμα της επιβολής των κυβερνητικών μέτρων έχει σημειωθεί πληθώρα καταπατήσεων και αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις εργαζομένων. Με πρόσχημα τον κορονοϊό, επέβαλαν και νέες αντιαπεργιακές και αντισυνδικαλιστικές απαγορεύσεις που μεταξύ άλλων επανέφεραν (για όποτε «χρειαστεί») το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης των απεργών. Και δεν διστάζουν να αφήσουν να επικρέμεται η απειλή ότι «αν χρειαστεί», για το… καλό της κοινωνίας, είναι διατεθειμένοι να κατεβάσουν και το στρατό στους δρόμους!….» (Πρώτες εκτιμήσεις της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ για τη νέα πολιτική κατάσταση και τα καθήκοντά μας)

Είναι προφανές ότι με βάση τα στοιχεία της περιόδου οι εκτιμήσεις του Μ-Λ ΚΚΕ επιβεβαιώνονται. Το Υπουργείο Εργασίας δημοσιοποιεί αναλυτικά στοιχεία(;) και συγκριτικούς πίνακες που απεικονίζουν τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτές διαμορφώνονται επίσημα και όχι στην πραγματικότητα στην αγορά εργασίας κατά το μήνα Μάρτιο 2020. Παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Όπως προκύπτει από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το μήνα Μάρτιο του 2020 καταγράφεται μεγάλη μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 41.903 θέσεις εργασίας. Τα πέντε (5) υψηλότερα αρνητικά ισοζύγια προσλήψεων – απολύσεων μηνός Μαρτίου 2020 καταγράφονται ως εξής:   

1. Καταλύματα  -1.878

2. Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση  -1.904

3. Δραστηριότητες απασχόλησης -2.190  

4. Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών  -3.623

5. Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης -21.919

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 103.002, ενώ οι αποχωρήσεις σε 144.905. Από τις 144.905  συνολικά αποχωρήσεις, οι 67.861 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 77.044 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μάρτιος 2020 και Μάρτιος 2019, προκύπτει αρνητική  επίδοση κατά 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας, για τον Μάρτιο 2020 (αρνητικό ισοζύγιο -41.903  θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (43.373) τον Μάρτιο του 2019. 

Για να καταλάβουμε το πραγματικό μέγεθος των απωλειών των θέσεων εργασίας αυτή την περίοδο να παρατηρήσουμε συγκρίνοντας τι συμβαίνει το τετράμηνο Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος  του 2019 όπου  οι καθαρές αυξητικές ροές μισθωτής απασχόλησης ήταν αντίστοιχα για τους μήνες αναφοράς : 27.840, 43.373,  110.895,  105.284 (ΕΡΓΑΝΗ 2019) πράγμα που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες οι απώλειες θέσεων εργασίας θα αυξάνονται σημαντικά.

Το ισοζύγιο Μαρτίου 2020 αποτελεί τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου αντίστοιχου μήνα από το 2001 μέχρι σήμερα, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ασυνήθιστα χαμηλή επίδοση ισοζυγίου, για μήνα Μάρτιο αλλά και για το επόμενο διάστημα, καταγράφεται  σε περιβάλλον έντασης των  αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων (με τις ΠΝΠ) στην αγορά εργασίας, με πρόφαση της επιδημία.

Είναι επίσης προφανές ότι η καραντίνα των εργατολαϊκών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί όσο οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να τρομοκρατούνται από την αριθμητική των θυμάτων του Κορονοϊού.

Να αποκρούσουμε κάθε παραλυτικό ιδεολόγημα για «θεομηνίες», κοινωνικές «ομοψυχίες» και «ατομικές ευθύνες».

Γιάννης Μακρίδης, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το