Στη σημερινή τεχνοκρατική εποχή – και παρά την κρίση του καπιταλισμού κατά καιρούς- η παραγωγικότητα της εργασίας εκτοξεύεται. Εννοείται και στην Ελλάδα των μνημονίων. Γι αυτό, το ζήτημα του χρόνου εργασίας και πολιτισμού των εργαζομένων ξαναμπαίνει από μεν τις ελίτ εις βάρος μας, ενώ από μας αρχίζει να μπαίνει επιτακτικά αντίστροφα, παρά την ήττα μας στην κανονικότητα των μνημονίων που ήλθαν για να μείνουν. Όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά για όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τη νέα γενιά.

Άμεσοι διορισμοί λοιπόν χθες, ενώ τα όρια ηλικίας διορισμού στην εκπαίδευση οφείλουν να κατέβουν πολύ χαμηλά και μόνο από τα δημόσια πανεπιστήμια. Αντίστοιχα, κίνητρα για να φεύγουμε στη σύνταξη με τριάντα χρόνια εργασίας και στα 60 με αξιοπρεπείς συντάξεις. Μείωση του χρόνου εργασίας και κατά εβδομάδα, ώστε να εργαστούν οι νέοι εργαζόμενοι και να φρεσκάρονται οι παλαιότεροι. Δεν ξεχνάμε όμως ούτε τους πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Δεν θα επιτρέψουμε επομένως το ξήλωμα.

Ειδικά το φωνάζουμε δυνατά οι εκπαιδευτικοί που κράτησαν τα μνημονιακά χρόνια όρθια τα σχολεία, παρά τις μειώσεις των μισθών κατά 40% κατά μ. ό., την αύξηση των ορίων ηλικίας και του διδακτικού ωραρίου, την ελαχιστοποίηση των μεταθέσεων και αποσπάσεων και τις θανατηφόρες μετακινήσεις μας.

Γι’ αυτό κάτω τα χέρια από τις αργίες. Γιατί η αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού χρόνου εκφράζεται και με την θέσπιση αργιών. Οι αργίες έχουν ένα πολλαπλό συμβολισμό σε κάθε χώρα. Η απόπειρα κατάργησης, με πρώτη των Τριών Ιεραρχών, από την κυβέρνηση «των κολεγίων και κολεγιών» (ΝΔ), δήθεν για την τίμηση των Τριών Επαναστατών Ιεραρχών, κατέρρευσε με την 3η εγκύκλιο «περί τήρησης του ωρολογίου προγράμματος» και ξεφτιλίστηκε με τα περί τεμπέληδων από τον άφωνο στα μνημόνια Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Λιάπη.

******

«Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, με αφορμή τις εξελίξεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Προσβάλει έναν ολόκληρο κλάδο, προσβάλει τους 150.000 εκπαιδευτικούς που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό τους για να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τη στάση της και τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και το συνολικότερο των σχολικών εορτών, φέρει τεράστια ευθύνη, καθώς είναι εκείνη που καλλιεργεί συνειδητά κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των εκπαιδευτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος ας αρκεστεί στα του οίκου του και στο ρόλο του με βάση τη θεολογία της Εκκλησίας και όχι της εξουσίας και του κεφαλαίου. Και στα του οίκου του ας αναζητήσει φαινόμενα παθογένειας. Με άλλα λόγια οι εκκλησιαζόμενοι π.χ. κατά την Κυριακή αργίας είναι «τεμπέληδες»;

·         Θεωρούμε ότι η πίστη είναι καταρχήν προσωπική υπόθεση.

·         Ο εκκλησιασμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, ούτε για τους μαθητές ούτε για τους εκπαιδευτικούς, καθώς παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν.Γραμματέας

Ψαρράς  Σπυρίδων                    Βασιλακόπουλος Φώτης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το