ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΜΙΚΡΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση μας για το πρωτοφανές περιστατικό εγκλεισμού ενός μαθητή προσχολικής ηλικίας για τρεις ώρες σε σχολικό λεωφορείο γνωστού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Αττικής, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, με την οποία ζητούμε να ξεκινήσει άμεσα η προβλεπόμενη έρευνα των αρμόδιων εποπτικών αρχών για το περιστατικό. Ταυτόχρονα ζητούμε να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό εξονυχιστικός έλεγχος όλων των ιδιωτικών σχολείων για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των οχημάτων, η πιστοποίηση των οδηγών και το αν χρησιμοποιούνται παρανόμως ως συνοδοί αποκαμωμένοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται να συνοδεύουν αμισθί πολύωρα δρομολόγια και ταυτόχρονα να ασκούν τα διδακτικά τους καθήκοντα. 

  ΠΡΟΣ

Την Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  • Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σ. Ζαχαράκη
  • Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
  • Δ/ΝΣΗ Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, 

Η χθεσινή είδηση για την εγκατάλειψη ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας σε ένα σχολικό λεωφορείο επί τρεις ώρες που συντάραξε το πανελλήνιο, έχει φέρει στην επιφάνεια το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών και των όρων μεταφοράς τους. Το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη σε σχολείο ιδιοκτησίας υψηλόβαθμου στελέχους του Συνδέσμου των ιδιοκτητών καταδεικνύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το βάθος του προβλήματος.

Όπως συχνά έχουμε αναδείξει, το πρόβλημα με την ασφάλεια της μεταφοράς μαθητών δεν είναι επικοινωνιακής φύσης, ούτε είναι απλό. Πρόσφατα, σε δελτίο τύπου που σας επισυνάπτουμε, δώσαμε στη δημοσιότητα τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν με τη μεταφορά μικρών παιδιών ακόμη κι από δημόσια σχολεία σε παράνομα φροντιστήρια δημοτικού τα οποία λειτουργούν συχνά σε απολύτως ακατάλληλα, ανέλεγκτα κτήρια.

Με τις ζωές των παιδιών δεν πρέπει να παίζει κανείς. Είναι επομένως ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το ιδιωτικό σχολείο όπου συνέβη η βαρύτατη παράβαση δεν έχει καν απολογηθεί για το περιστατικό, αλλά και το ότι (τουλάχιστον ακόμη) δεν έχει εκκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για τον έλεγχο όσων παρανόμησαν. Θεωρούμε ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει άμεσα να πράξουν το καθήκον τους, προβαίνοντας στη διερεύνηση όσων έλαβαν χώρα και έχουν πλέον γνωστοποιηθεί σε εκατομμύρια πολίτες.

Η Ομοσπονδία μας με αίσθημα ευθύνης έχει διαχρονικά τοποθετηθεί για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, τονίζοντας ότι ορισμένοι κερδοσκοπούν ακόμη και εις βάρος της υγείας και ασφάλειας των μαθητών. Είχαμε αναδείξει το ότι ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών πριν από 6 χρόνια επεχείρησε να αλλάξει τη νομοθεσία για να επιτύχει:

  • χρήση των σχολικών λεωφορείων άνω του νόμιμου ορίου των 40 ετών
  • δυνατότητα για αύξηση πέραν του νόμιμου ορίου του αριθμού μαθητών ανά σχολικό
  • δυνατότητα για να επιβιβάζονται σε σχολικό μαθητές διαφορετικών βαθμίδων, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους γνωρίζουν τα της εκπαίδευσης

Ταυτόχρονα, πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία χρησιμοποιούν παράνομα εκπαιδευτικούς (κυρίως νεοδιόριστους) ως συνοδούς, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να υποχρεώνονται (χωρίς φυσικά να αμείβονται) να κάνουν πρωί και απόγευμα πολύωρα δρομολόγια και, φυσικά, να διδάσκουν και μέσα στην τάξη. Η τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας επιβάλλει τα ιδιωτικά σχολεία να προσλαμβάνουν εργαζόμενους που να παρέχουν αποκλειστικά την υπηρεσία του συνοδού κι όχι να εκμεταλλεύονται ταλαιπωρημένους, αποκαμωμένους εκπαιδευτικούς, που πολλές φορές αναγκάζονται υπό τις απειλές της απόλυσης να ξεκινούν την ημέρα τους στις 5:30 και να καταλήγουν σπίτι τους με το τελευταίο δρομολόγιο τις πρώτες βραδινές ώρες.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε:

  • Να εκκινήσει άμεσα έλεγχος στο ιδιωτικό σχολείο που συνέβη το περιστατικό
  • Να υπάρξουν το συντομότερο δυνατόν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία για να διαπιστωθεί η ποιότητα και πιστοποίηση των οχημάτων, η πιστοποίηση των οδηγών και η πρόσληψη αποκλειστικών συνοδών για όλα τα δρομολόγια, ώστε να αποφευχθεί η παράνομη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών χρησιμοποίηση εκπαιδευτικών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ            

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το