Ε.Λ.Μ.Ε. Β΄ ΑΧΑΪΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί σήμερα την απώλεια δύο συναδέλφων, του Δ. Βασιλακόπουλου και του Ν. Ρόδη, που έχασαν τη ζωή τους στο στην Ε.Ο. Πατρών Πύργου στο καθιερωμένο δρομολόγιο προς και από το σχολείο με το κλασικό «γκρουπάκι» συναδέλφων. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Β’ Αχαΐας διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων, κι ακόμα περισσότερο εκείνων που καθημερινά «γράφουν» χιλιόμετρα σε αντίστοιχα δρομολόγια εκφράζει την οδύνη και τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των συναδέλφων για τον αδόκητο χαμό τους.

Η θλίψη και η οργή για τον άδικο χαμό δε μας εμποδίζει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα: δεν είναι οι πρώτοι εκπαιδευτικοί που πληρώνουν με τη ζωή τους τον αγώνα επιβίωσης και -όσο κι αν ευχόμαστε κι ελπίζουμε να είναι οι τελευταίοι- στο βαθμό που εξακολουθούν να υφίστανται οι ίδιες συνθήκες εργασίας, ξέρουμε ότι κάποιος καινούργιος λαχνός θα βγει από την αόρατη κληρωτίδα των μετακινούμενων εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια.

Οι εκπαιδευτικοί είναι από εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που διορίζονται στις εσχατιές της χώρας, στα βουνά και σε απομακρυσμένα χωριά ακόμα κι εκεί όπου δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, χωρίς, βεβαίως, να προβλέπεται η μεταφορά τους στο χώρο εργασίας με «υπηρεσιακά αυτοκίνητα». Πληρώνουν από το πετσοκομμένο εισόδημά τους τη μετακίνησή τους και πιστοί στη θέση ότι όλα τα παιδιά- και αυτά που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές- πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Δεν προβλέπεται καν στις πλείστες των περιπτώσεων αποζημίωση (οδοιπορικά), ενώ υποχρεούνται βάσει νόμου να διαμένουν στον τόπο εργασίας χωρίς κανείς να υπολογίζει την ηλικία που διορίστηκαν, αν έχουν οικογένεια, το ότι το εισόδημά τους, μειωμένο κατά 45% από τα μνημονιακά μέτρα δεν επαρκεί για να καλύψει επιπλέον ενοίκιο εκτός του τόπου συμφερόντων, όπου κατοικεί η οικογένειά τους.

Στην εποχή των μνημονίων η αθλιότητα παράγινε: εκτός από την οικονομική καθήλωση, δεν έχει γίνει κανένας μόνιμος διορισμός από το 2010 με συνέπεια να μη λειτουργεί όλο το σύστημα των υπηρεσιακών μεταβολών. Η γήρανση του διδακτικού προσωπικού, η αύξηση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, το κλείσιμο/συγχώνευση σχολικών τμημάτων, σχολείων και εκπαιδευτικών δομών, η έλλειψη ουσιαστικής βοήθειας και υποστήριξης διαμορφώνουν ένα πλέγμα συνθηκών στις οποίες πολλοί εκπαιδευτικοί δουλεύουν μακριά από τις οικογένειές τους μη μπορώντας να πάρουν μετάθεση, συχνά δε ούτε καν απόσπαση, υπηρετούν σε δυο και τρία σχολεία, και στελεχώνουν σχολεία πληρώνοντας από την τσέπη τους τη μετακίνησή τους σε δρόμους καρμανιόλες πληρώνοντας υπέρογκα διόδια.

Οι εκπαιδευτικοί χρωστάνε στην κοινωνία να φωτίζουν το δρόμο των μαθητών τους κι όχι να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο υποκύπτοντας στο νόμο των πιθανοτήτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Κυβέρνηση

 Κίνητρα συνταξιοδότησης για το γηρασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, διορισμούς και ενεργοποίηση του συστήματος των Υπηρεσιακών Μεταβολών

 Μαζικές αποσπάσεις σε όσους είναι μακριά από τον τόπο διαβίωσης της οικογένειά τους

 Άμεση επαναφορά του διδ. ωραρίου στην πριν του 2013 κατάσταση.

 Άμεση μείωση των μαθητών στα τμήματα.

 Καμμία μετακίνηση πέραν των δύο σχολείων. Αποζημίωση για κάθε μετακίνηση σε άλλο σχολείο και μείωση του διδ. ωραρίου, αν συμβαίνει.

 Ο χρόνος μετακίνησης να υπολογίζεται στο εργασιακό ωράριο. Καμία μετακίνηση σε άλλο σχολικό συγκρότημα εντός της ίδιας ημέρας.

 Η κυβέρνηση να δρομολογήσει υπηρεσιακά αυτοκίνητα ιδιαίτερα για τα ορεινά, όπως γίνεται εν γένει στο δημόσιο και ιδιωτικές εταιρίες.

 Να φτιαχθούν οι δρόμοι καρμανιόλες, όπως η Πατρών –Πύργου. Δωρεάν διόδια για τους εκπαιδευτικούς. Καλούμε την ΟΛΜΕ Με αφορμή αυτό το ανατριχιαστικό γεγονός, όπως κι άλλα στο παρελθόν εργασιακά ατυχήματα, να αναδείξει άμεσα με Γεν. Συνελεύσεις και σχετική εισήγηση όλο το φάσμα του εργασιακού των καθηγητών, μαζί με το εκπαιδευτικό των μαθητώνκαθηγητών.

Συμμετέχουμε από κοινού με τις ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας σε παράσταση διαμαρτυρίας με το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων στην Περιφ. Δ/νση Δυτ. Ελλάδας την Παρασκευή 17/01/2020 ώρα 12.30 μμ. Για διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων προκηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας από 11πμ – 2 μμ.

Η Πρόεδρος Θεοδώρα Μαστραπά

Η Γραμματέας Παπαναστασίου Παναγιώτα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το