Η κυρία Σοφία έχει ψιλικατζίδικο σε κάποια γειτονιά της Αθήνας. Έχει πάμπολλα ερωτήματα και ανησυχίες, διακινεί το Λαϊκό Δρόμο και ο διάλογος είναι στο μεγαλύτερο του μέρος πραγματικός και ανυπόκριτος. Συνομιλεί με έναν σύντροφο δάσκαλο.
-κ. Σοφία: Διαβάζω περιστασιακά την εφημερίδα σας. Έχει μια μεγάλη αρθρογραφία και μαθαίνεις πολλά πράγματα. Μου κάνει όμως εντύπωση η γλώσσα σας. Δεν μπορεί να την καταλάβει ο απλός κόσμος. Έχει λέξεις δυσνόητες και νοήματα πολύ δύσκολα.
-σ. δάσκαλος: Έχεις δίκιο. Κι εμάς μας απασχολεί. Προσπαθούμε να κάνουμε την εφημερίδα μας πιο απλή αλλά φαίνεται ότι δεν το χουμε κατορθώσει. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορείς -δεν μπορούμε- να τα κάνουμε απλούστερα.
-κ. Σοφία: Γιατί; Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει;
-σ. δάσκαλος: Ένα πρώτο ζήτημα είναι ότι ο Λαϊκός Δρόμος ακόμα απευθύνεται σ’ ένα «κλειστό κοινό», δεν είναι μια εφημερίδα πλατειάς απεύθυνσης. Αν γίνει μια μαζική εφημερίδα που να φτάνει σε πολλές χιλιάδες ανθρώ­πους, τότε λογικά θα γίνει πιο λαϊκή, πιο απλή, πιο κατανοητή. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι πρέπει να περιλαμβάνει και ζητήματα πέρα από το ρεπορτάζ και το γεγονός. Για παράδειγμα τα φιλοσοφικά θέματα που έχει, αντικειμενικά θα έχουν όρους δύσκολους και πιο «ψαγμένους». Εκεί ο αναγνώστης θα πρέπει να σταματήσει και να κολυμπήσει στα βαθειά νερά.
-κ. Σοφία: Δηλαδή ο αναγνώστης πρέπει να κρατάει λεξικό ή να έχει μεταπτυχιακές σπουδές;
-σ. δάσκαλος: Οπωσδήποτε όχι! Αλλά θα πρέπει να βλέπει πέρα από το καθημερινό, αλλιώς θα γίνει έρμαιο στα χέρια των ΜΜΕ.
-κ. Σοφία: Ο κόσμος, ακόμα κι οι εργάτες, διαβάζει, βλέπει και ακούει αυτό που του σερβίρουν. Εσείς τι διαφορετικό θα πείτε;
-σ. δάσκαλος: Ο Λαϊκός Δρόμος είναι δεκαπενθήμερη εφημερίδα. Δεν μπορεί να καλύψει την καθημερινότητα. Πρέπει να αναλύει τα γεγονότα, να «δίνει γραμμή», να ψάχνει τις αιτίες των πραγμάτων, να φωτίζει το σήμερα, το χθες, το αύριο, να συνδέει «ασύνδετα πράγματα», να κατεβάζει τον ουρανό πάνω στη γη και το αντίθετο.
-κ. Σοφία: Καταλαβαίνω αρκετά απ’ όσα λες. Αλλά αν θέλετε να γίνετε μεγάλο κόμμα, με μεγάλη εφημερίδα πρέπει να το πάρετε αλλιώς. Στα περισσότερα περίπτερα η εφημερίδα σας θάβεται και στα μανταλάκια βάζουμε όλο το σκουπιδαριό. Για να σας πάρει κάποιος πρέπει να σας ξέρει και σε λίγο το κύκλωμα διακίνησης του Μαρινάκη θα ζητάει τον ουρανό με τ’ άστρα για να σας διακινήσει. Τι θα κάνετε;
-σ. δάσκαλος: Ο Λαϊκός Δρόμος διακινείται «χέρι-χέρι», με συνδρομητές και από το μοναδικό ιδιωτικό δίκτυο. Χρειάζεται να κρατήσουμε, ν’ αυξήσουμε και τους τρεις δρόμους διακίνησης. Αλλά η αύξησή του δένεται άμεσα με το ρίζωμα και την αύξηση του Μ-Λ ΚΚΕ. Όσο μεγαλύτερο είναι το κόμμα μας, τόσο θ’ απλώνεται ο Λαϊκός Δρόμος. Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε χιλιάδες πρακτορεία και περίπτερα. Μπορούμε όμως να εκπαιδεύσουμε φίλους, αναγνώστες και μέλη μας να απαιτούν «βιτρίνα» στα μέρη πώλησης.
-κ. Σοφία: Ας ξαναγυρίσουμε στο περιεχόμενο. Πώς γίνεται κατανοητό;
-σ. δάσκαλος: Σημειώνουμε τις ανησυχίες σου, τις μεταφέρουμε και τις αναδεικνύουμε γράφοντάς τες. Η νέα γενιά συντακτών του Λαϊκού Δρόμου γράφει ήδη λιγότερο δυσνόητα.
Η ταξική πάλη μάς καθοδηγεί και μας βελτιώνει. Θα καλυτερεύσουμε!

Θανάσης Τσιριγώτης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το