camping αφίσα

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το καθιερωμένο και 7ο κατά σειρά camping της Πορείας στο “Camping Pefki” στο Πευκί στη Βόρεια Εύβοια. Από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου, ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις, συζητήσεις, δρώμενα και αθλητικά τουρνουά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους βρέθηκαν στο camping μας. Ας το δούμε λοιπόν αναλυτικά.

Στις 28 Ιούλη, ο χώρος ήταν ήδη έτοιμος να υποδεχτεί τον κόσμο. Ο κεντρικός χώρος με τα τραπέζια και τις καρέκλες, η κουζίνα ήταν όλα έτοιμα κι έτσι ξεκίνησαν να τοποθετούνται οι πρώτες σκηνές. Δεν είχε προγραμματιστεί κάποια εκδήλωση για την πρώτη μέρα και γι αυτό οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ για μια χαλαρή πρώτη βραδιά στον χώρο του Camping. Σε εκείνο το σημείο έγινε καλωσόρισμα και μια πρώτη ενημέρωση εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ενώ η αθλητική επιτροπή συγκέντρωσε τα πρώτα στοιχεία, δημιουργήθηκαν οι πρώτες ομάδες κι έγιναν οι πρώτες κληρώσεις ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα τουρνουά.


Την Τρίτη 29 Ιούλη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση με θέμα “Η παραχάραξη της ιστορίας”, με θέμα την αποφασιστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον προηγούμενο Ιούνη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Νορμανδία για την επέτειο της απόφασης των Συμμάχων εκεί το 1944. Σε αυτές κυριάρχησε ο αντικομμουνισμός και η διαστρέβλωση για το ρόλο της ΕΣΣΔ στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εισηγητική τοποθέτηση της Πορείας, καθώς και το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη συνέχεια αποτέλεσαν μια απάντηση στην παραχάραξη της ιστορίας. Ανέδειξαν το ρόλο της ΕΣΣΔ στον “Μεγάλο Πατριωτική Πόλεμο”, τον απαράμιλλο ηρωισμό του σοβιετικού λαού στις μάχες του Λένινγκραντ, της Μόσχας και του Στάλινγκραντ. Το ότι ήταν η γραμμή της 3ης Κομμουνιστικής Διεθνούς και του Στάλιν που οδήγησε τους λαούς και το κομμουνιστικό κίνημα στο να τσακίσουν τις χιτλερικές ορδές, που οδήγησαν τον Κόκκινο Στράτο να καρφώσει την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Βερολίνο το 1945. Πιο συγκεκριμένα, η Πορεία κατήγγειλε τις αντικομμουνιστικές διακηρύξεις της ΕΕ, τις οποίες μάλιστα προσυπογράφει και ο “αριστερός” ΣΥΡΙΖΑ. Κατέκρινε μάλιστα και την σημερινή γραμμή του ΚΚΕ που θεωρεί λαθεμένη την γραμμή του κομμουνιστικού κινήματος εκείνη την περίοδο.

Την Τρίτη 30 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας: “Ορέστης” του Ευριπίδη, η τραγωδία της κοινωνίας που την σάπισε ο πόλεμος-Μία ερμηνευτική προσέγγιση από την πλευρά του θεατή”. Εισαγωγική, τέθηκε το ιστορικό πλαίσιο: όταν ο Ευριπίδης έγραφε την τραγωδία, ο Πελοπονησιακός Πόλεμος μαίνονταν ήδη 25 χρόνια με αποτέλεσμα ο κοινωνικός ιστός να έχει διαλυθεί, το ήθος των παλιών ανθρώπων και οι αξίες της κοινωνίας να έχουν εκπέσει. Στη συνέχεια, η σ.Μαρία Δανιήλ με μια πλήρη και ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ανέλυσε πιο συγκεκριμένα την τραγωδία, το ρόλο που έπαιξε εκείνη την εποχή, τις καινοτομίες του Ευριπίδη και πολλά ακόμα. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως ακριβώς το ότι καταγγέλλει τον πόλεμο αποτελεί τον λόγο για τον οποίο δεν την διδασκόμαστε σήμερα, ούτε παρουσιάζεται συχνά στο θέατρο, καθώς η πολιτική της κυρίαρχης τάξης στρέφεται ενάντια σε αυτό το διδαγμα.

Η βραδιά ωστόσο είχε συνέχεια με το πρώτο beach party. Την μουσική επιμελήθηκε καλεσμένος DJ, ενώ το κέφι και ο ασταμάτητος χορός κράτησαν το party ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Τετάρτη 31 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον καθ’ύλην αρμόδιο, τον Ανδρόνικο Χατζηκωστή. Ο Ανδρόνικος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να έχεις καλή φωτογραφική μηχανή ή να είσαι φωτογράφος για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία. Καταπιάστηκε στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα με τις τεχνικές που απαιτούνται για να βγει μια καλή φωτογραφία.


Αργότερα την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση των νέων εργαζομένων, στην οποία αναπτύχθηκαν οι θέσεις της ΕΡΓΑΣ πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, καθώς και πάνω στην κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και τα βήματα που χρειάζεται αυτό να διανύσει για να ανασυγκροτηθεί σε μία αγωνιστική ταξική κατεύθυνση. Η μέρα έκλεισε με την πολύ ενδιαφέρουσα “Βραδιά Αστρονομίας και Μυθολογίας” στην παραλία μπροστά από το Camping. Οι ομιλητές σύντροφοι Δημήτρης Κουφοβασίλης και Παναγιώτης Αργυράκης προσέγγισαν τις μυθολογίες διαφόρων λαών έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την παρατήρηση των αστερισμών του ουρανού, πράγμα που συνδυάστηκε με την παρατήρηση των συγκεκριμένων κάθε φορά αστερισμών. Ταυτόχρονα, εξήγησαν ορισμένες έννοιες της σύγχρονης φυσικής επιστήμης, ώστε να γίνει κατορθωτή μια αρχική προσέγγιση στις σύγχρονες κοσμολογικές θεωρίες. Αυτές τέλος, δέθηκαν με ορισμένα σημαντικά φιλοσοφικά ζητήματα και συγκεκριμένα με τις απαντήσεις που δίνονται σε αυτά από την πλευρά της υλιστικής αντίληψης του κόσμου.

Αν οι προηγούμενες μέρες είχαν στόχο την “εκγύμναση του μυαλού”, η Πέμπτη 1 Αυγούστου ξεκίνησε με εκγύμναση του σώματος. Αρκετοί φίλοι συμμετείχαν στην ημερήσια εκδρομή που ξεκίνησε με πεζοπορία από το Ηλιόρεμα μέχρι τη Μονή του Αγίου Γεωργίου. Μέχρι τότε είχε διανυθεί μια απόσταση 1,5 ώρας μέσα από μονοπάτια, ωστόσο υπήρξαν και μερικοί τολμηροί που συνέχισαν ως την κορυφή Γυμνό, του όρους Τελεθρίου. Η εκδρομή συνεχίστηκε στα Ήλια, με μπάνιο στη θάλασσα και χαλάρωση.
Το βράδυ με την επιστροφή μας στο Camping παρακολουθήσαμε από την θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης τα αποσπάσματα από τα έργα: «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ και «Εσύ και τα σύννεφά σου» του Έρικ Βέστφαλ. Δύο σύγχρονα έργα στα οποία βλέπουμε τα όρια στα οποία φτάνει η ανθρώπινη ύπαρξη σε συνθήκες πίεσης και εγκλεισμού. Οι ερμηνείες ήταν υπέροχες, κάτι το οποίο φάνηκε από το ασταμάτητο χειροκρότημα των θεατών στο τέλος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι βίντεο. Αναλύθηκε ποια είναι διαδικασία παραγωγής (pre-production, production, post production) ενός βίντεο και αποκαλύφθηκαν τα μικρά μυστικά σε κάθε στάδιο που μπορούν να κάνουν το βίντεό μας καλύτερο, ενώ απαντήθηκαν και σχετικές ερωτήσεις.

Το βραδάκι είχε έρθει η ώρα για την κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας: “10 χρόνια μνημόνια: Βασικά συμπεράσματα για τις νέες συνθήκες, τις ευθύνες και την προοπτική της αριστεράς”. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, ο σ.Βασίλης Πετράκης με μια αναλυτική τοποθέτηση μας θύμισε τους αγώνες του 2010-12 κι έκανε κριτική στις λαθεμένες θέσεις που κυριάρχησαν στο λαϊκό κίνημα και οδήγησαν στην υποχώρηση των αγώνων, στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα έκανε κριτική στις θέσεις των ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ, ΛΑΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον εκλογικό-κοινοβουλευτικό κρετινισμό, στη λογική των διασπαστικών -ξεχωριστών συγκεντρώσεων, στην άρνηση του αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, καθώς και στον επιζήμιο για το λαϊκό κίνημα ρόλο της αναρχίας. Στη συνέχεια σύντροφοι και φίλοι πήραν τον λόγο και πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στο κλείσιμο του, ο σ.Πετράκης τόνισε την ανάγκη να ξαναπιάσει ο λαός μας το νήμα των αγώνων καθώς και να παλέψουμε για να ξαναδημιουργηθεί ένα πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα κόντρα στον ρεβιζιονισμό-ρεφορμισμό.

Η βραδιά έκλεισε με το 2ο beach party. Αυτό το party -όπως και το 1ο- τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το πρωί του Σαββάτου 3 Αυγούστου έλαβε χώρα η θεματική φοιτητική συζήτηση. Εισηγητικά αναλύθηκαν οι θέσεις της Φοιτητικής Πορείας πάνω στα ζητήματα που ανοίγουν αυτήν την περίοδο με τις εξαγγελίες της νέας Υπουργού Παιδείας Κεραμέως. Τονίστηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί ο αγώνας του φοιητικού κινήματος για να αποτραπούν οι διαγραφές φοιτητών και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Υπογραμμίστηκε ακόμα και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και το φοιτητικό κίνημα, ασκήθηκε κριτική στην πολιτική των κυρίαρχων παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, καθώς και των ψευτοαριστερών ΠΚΣ και ΕΑΑΚ. Πρόβαλλε τις θέσεις της Φοιτητικής Πορείας, για τη συσπείρωση στους Φοιτητικούς Συλλόγους, για την ενότητα πάνω στα αγωνιστικά αιτήματα και τις αγωνιστικές μορφές πάλης, κόντρα στον συμβιβασμό και την διάσπαση. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση στην οποία μίλησαν αρκετοί σύντροφοι και φίλοι της Φοιτητικής Πορείας, μεταφέρθηκαν εικόνες από τους χώρους που παρεμβαίνει η Φοιτητική Πορεία και τέθηκαν ερωτήματα. Η συζήτηση καταπιάστηκε ακόμα με τα αναγκαία επιχειρήματα που πρέπει να προβάλλουμε απέναντι στην κυρίαρχη προπαγάνδα, για την υπεράσπιση του ασύλου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε και η θεματική μαθητική συζήτηση. Εκ μέρους της εισήγησης αναπτύχθηκαν οι θέσεις της Μαθητικής Πορείας πάνω στην αντιεκπαιδευτική επίθεση που διεξάγεται και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μια επίθεση που εντάθηκε από τον Γαβρόγλου και συνεχίζεται κανονικά. Τη συζήτηση απασχόλησαν και τα προβλήματα του μαθητικού κινήματος, η α-πολιτική που κυριαρχεί στα όργανα του (5μελή, 15μελή,Γενικές Συνελεύσεις), καθώς και η δράση της Χρυσής Αυγής την περασμένη χρονιά με αφορμή τις καταλήψεις για το Μακεδονικό. Τονίστηκε η ανάγκη να παρέμβουν πιο θαρρετά την νέα χρονιά τα μέλη και οι φίλοι της Μαθητικής Πορείας, με το εφημεριδάκι και τις ανακοινώσεις στο χέρι. Μια χρονιά που αναμένεται να γεννήσει νέους αγώνες και στην εκπαίδευση. Κι σε αυτό το σημείο τονίστηκε ακόμα, ότι παρά την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μαθητικό κίνημα, μπορεί να ξαναβγει στο δρόμο όπως έκανε στο παρελθόν και μάλιστα με πολύ μαζικούς όρους.

Το βράδυ του Σαββάτου, το κέφι βρήκε έκφραση με το ρεμπέτικο-παραδοσιακό γλέντι. Το μουσικό σχήμα με την Κωνσταντίνα Βασίλογλου στο σαντούρι, τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο στο μπουζούκι και τον Παναγιώτη Κοτταρά στην κιθάρα, μας χάρισαν μια μαγική βραδιά που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην πορεία του γλεντιού προστέθηκε στο λαϊκό συγκρότημα ο γνωστός ρεμπέτης Γιώργος Τζώρτζης ο οποίος με τη φωνή του απογείωσε τη βραδιά.

Το βράδυ της Κυριακής στις 4 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε το μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. Αρχικά, έγινε αναφορά στη ζωή και το έργο του Μάνου Λοΐζου. Στη συνέχεια, το μουσικό σχήμα της Πορείας συνεπικουρούμενο από τον γνωστό μουσικό Δημήτρη Καλαντζή ξεσήκωσε όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι συμμετείχαν άμεσα τραγουδώντας και αυτοί! Μετά το τέλος του προγράμματος, η βραδιά όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά συνεχίστηκε με αντάρτικα τραγούδια ως το πρωί!

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου, μαζέψαμε το camping από όλα τα πράγματα μας, παραδίδοντας το, όπως ακριβώς το παραλάβαμε.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες τις μέρες διεξαγόταν συνεχώς τα τουρνουά, σε beach volley, στο μπασκετ, στο πινγκ-πονγκ, στο σκάκι, στο τάβλι και στο ποδοσφαιράκι. Στα περισσότερα από αυτά καταφέραμε μάλιστα να προλάβουμε και την Κυριακή 4 Αυγούστου να παίξουμε τους τελικούς. Ιδιαίτερα σημειώνουμε το beach volley που συγκεντρώνει παραδοσιακά και κοινό, μας πρόσφερε ώρες άθλησης αλλά και ατέλειωτου γέλιου!

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη συλλογική κουζίνα, στην οποία αφιερώνονται παραδοσιακά σύντροφοι και φίλοι και μας προσέφεραν μεσημεριανό και βραδινό κάθε μέρα, σε ποσότητα και ποιότητα…σπιτικού φαγητού! Για πρώτη φορά μάλιστα προσφέρονταν κάθε μέρα και πρωινό!

Επίσης έχει σημασία να αναφερθούμε στην καθημερινή λειτουργία του κυλικείου του κάμπινγκ, το οποίο απ’ τις 9.00 το πρωί σέρβιρε συνεχώς από καφέδες μέχρι ποτά και από χυμούς μέχρι σάντουϊτς και αραβικές πίτες!

Ούτε βέβαια πρέπει να ξεχάσουμε την καθημερινή λειτουργία του βιβλιοπωλείου της Πορείας, το οποίο ήταν ιδιαίτερα εξοπλισμένο με παλιές και νέες εκδόσεις των Μορφωτικών Εκδόσεων και του Εκπαιδευτικού Ομίλου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών συναγωνιστών και φίλων.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι για άλλη μια φορά το κάμπινγκ μας στέφθηκε από επιτυχία τόσο από την άποψη της συμμετοχής (περίπου 130 άτομα), όσο και από την οργάνωσή του. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε ότι όλα αυτά οργανώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με το βάρος της κούρασης ενός 3μηνου εκλογικών αναμετρήσεων που για τους φοιτητές ήταν 4 αν συνυπολογίσουμε και τις φοιτητικές εκλογές. Κρατάμε την παρατήρηση των φίλων μας ότι η οργάνωση του κάμπινγκ ήταν άρτια και το ότι φέτος το πρόγραμμα προσέφερε ώρες χαλάρωσης και αθλητισμού ταυτόχρονα με τις αναγκαίες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Απέναντι στα κυρίαρχα πολιτιστικά “πρότυπα” και την υποκουλτούρα, απέναντι στον ατομικό δρόμο που μας καλλιεργεί η αστική ιδεολογία πραγματοποιήσαμε τις συλλογικές μας διακοπές, χαλαρώσαμε και εξοπλιστήκαμε με τα αναγκαία πολιτικά εφόδια για της μάχες της επόμενης περιόδου. Δίνουμε ραντεβού εκεί, καθώς επίσης και στους πολιτιστικούς χώρους της Πορείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, όπου αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνονται όλη τη χρονιά. Βέβαια, δίνουμε την υπόσχεση ότι το 8ο Κάμπινγκ της Πορείας θα είναι ακόμα καλύτερο!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το