Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ” το πρωί της Παρασκευής 15/05 έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, με αφορμή το κλείσιμο του λατομείου της θυγατρικής “ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι” στο Μαντούδι και την απόλυση 280 εργαζομένων. Παράλληλα στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχουν γίνει και άλλες απολύσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ ο «λογαριασμός» της κρίσης επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων.

Στο χώρο βρίσκονταν από νωρίς αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρέμειναν σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης για να… “επιβλέπουν” τους παρευρισκόμενους, παρά την απαίτηση να αποχωρήσουν ώστε να μπορεί το σωματείο χωρίς επιτήρηση να ενημερώνει τους εργαζόμενους που προσέρχονταν για δουλειά. Καταγγέλλουμε την παρουσία της αστυνομίας, ως μία ακόμη επιχείρηση απαγόρευσης του δικαιώματος της διαμαρτυρίας και της έκφρασης, ως ένα ακόμη μήνυμα από πλευράς κυβέρνησης και εργοδοσίας για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης που τόσο πολύ θέλουν να βάλουν στον πάγο εν όψει της αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύουν και θα εντείνουν το επόμενο διάστημα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας, θέτοντας το ζήτημα της επαναλειτουργίας του λατομείου και διεκδικώντας να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους. Η εργοδοσία από την πλευρά της, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση γύρω από την επανεκκίνηση του κύριου όγκου των εργασιών και επικαλούμενη τη μείωση του τζίρου επέμεινε πως θα παγώσει τη δραστηριότητά της στο λατομείο στο Μαντούδι, διατηρώντας 60 θέσεις εργασίας και δείχνοντας στους υπόλοιπους εργαζόμενους το δρόμο της εξόδου. Από την πλευρά του σωματείου τέθηκε το ζήτημα της απόσυρσης όλων των απολύσεων και συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων της επόμενης μέρας στον όμιλο, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση, να μην υπάρξει καμία μείωση μισθού και οποιαδήποτε άλλη κίνηση υποβάθμισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων.  Επιπλέον, όσον αφορά το ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί πάγιο αίτημά μας και έχει συζητηθεί σε προηγούμενη συνάντηση του Σωματείου με τη διοίκηση του ομίλου, όπου μάλιστα κατατέθηκε συγκεκριμένα η πρόταση του σωματείου για ΣΣΕ, η διοίκηση του ομίλου απάντησε ξεκάθαρα πως δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει και πως η εταιρεία είναι αυτή που θα κρίνει την αξία των εργαζομένων και το μισθό που αναλογεί στον καθένα.

Όσο όμως και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι μεριμνούν για το καλό των εργαζόμενων της εταιρείας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μοναδική τους μέριμνα είναι να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος γι’ αυτούς σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Η στάση της εργοδοσίας της ΤΕΡΝΑ, δείχνει το δρόμο στις υπόλοιπες εταιρείες  του κλάδου και όλα αυτά φυσικά με τις ευλογίες της κυβέρνησης που μέσα στην πανδημία νομοθέτησε νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις και περιστολή δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας.

Τώρα μιλάμε εμείς!

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, αλλά το κεφάλαιο!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών απαντά πως αυτή η κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή για την κρίσιμη περίοδο εντός της οποίας εισερχόμαστε! Όσο κυβέρνηση και  εργοδοσία εντείνουν την επίθεσή τους στις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο ο αγώνας μας για να μην περάσει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού θα συνεχίζεται!

Απαιτούμε άμεσα:

_Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις από την εργοδοσία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

_Άμεση επαναλειτουργία του λατομείου, με πλήρεις αποδοχές για τους συναδέλφους.

_Καμία σκέψη για μείωση μισθών, πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε μισθό, άδεια, ασφάλιση.

_Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας στα γραφεία και στα εργοτάξια.

_ Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και όχι των αφεντικών.

Καλούμε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να μη συναινέσει σε καμία απόλυση ή οποιαδήποτε χειροτέρευση των όρων εργασίας στο ωράριο, το μισθό ή την άδεια. Να καταγγείλει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση στο σωματείο, να γίνει μέλος και να ενισχύσει τη δράση του. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη μέρα θα σφραγιστεί από τις ανάγκες των εργαζομένων και το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή εργασία και υγεία και όχι για μια ακόμη φορά από την ανάγκη των εργοδοτών της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και των υπόλοιπων εταιρειών για κέρδη, που με πρόσχημα την πανδημία δε θα διστάσουν να επιτεθούν ακόμη και στα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το