«Δεν θέλω αυτό να συμβεί ξανά σε κανένα κορίτσι ή γυναίκα. Θέλω να σταματήσει αυτή η βία και θέλω οι γυναίκες να είναι γενναίες».

Μιλώντας αποκλειστικά στην Guardian, μήνες μετά την ομηρία της ως σεξουαλική σκλάβα μιας συμμορίας, η 17χρονη Χαντίτζα Οκάρου αποδεικνύει τη γενναιότητά της να μη σωπαίνει, όπως είναι αναμενόμενο στην πατριαρχική μαροκινή κοινωνία.

Η ανήλικη απήχθη, βιάστηκε και βασανίστηκε από ομάδα ανδρών που την κράτησαν όμηρο για σχεδόν δύο μήνες.

«Ένας άντρας με βίασε πρώτος. Έπειτα οι υπόλοιποι ένας – ένας. Τόσες φορές. Η ζωή μου καταστράφηκε», λέει σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, αφηγούμενη τα όσα πέρασε στα χέρια κτηνών που την πότιζαν ναρκωτικά για να τη βιάζουν, την άφηναν νηστική και διψασμένη, την ξυλοκοπούσαν, τη σημάδευαν με αναμμένα τσιγάρα και με τατουάζ, ανάμεσά τους και ναζιστικά σύμβολα όπως οι σβάστικες.

Η κοπέλα καταγγέλλει πως οι βιαστές της είναι μέλη μιας επικίνδυνης συμμορίας, που έφτασαν στο σημείο να ζητούν χρήματα από άλλους άντρες για να τη βιάζουν.

Το μαρτύριό της σταμάτησε όταν ένας από τους δεσμώτες της τη βοήθησε να δραπετεύσει. Η οικογένειά της δίσταζε αν έπρεπε να καταγγείλει την υπόθεση από φόβο αντιποίνων, αλλά εκείνη δεν το σκέφτηκε στιγμή.

Μέχρι στιγμής 12 άντρες έχουν συλληφθεί, ενώ καταζητούνται τουλάχιστον άλλοι τρεις.

Μέσα από την τραγική της εμπειρία η Χαντίτζα έγινε το νέο σύμβολο της βίας κατά των γυναικών στο Μαρόκο, όπου τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για παρόμοια εγκλήματα έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Το 65% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις και μόνο το 2017 τα δικαστήρια απασχόλησαν 1.600 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, διπλάσιες από το 2016.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, το 40% των Μαροκινών ανδρών θεωρεί ότι αξίζει στις γυναίκες να τις χτυπούν πού και πού και το 62% επιμένει πως οι γυναίκες πρέπει να ανέχονται τη βία για να «κρατήσουν ενωμένη την οικογένειά τους».

Αλλά, η ακραία βία που συνάντησε αφύπνισε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, ξεσήκωσε θύελλα στα κοινωνικά δίκτυα και οδήγησε στη γέννηση του κινήματος #Masaktach (δεν θα σιωπήσω): μια μαζική εκστρατεία που παροτρύνει τις γυναίκες να αντιδράσουν στη μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας που συναντούν στους δρόμους του Μαρόκου.

Μάλιστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μέλη του κινήματος μοίρασαν σε γυναίκες σφυρίχτρες για να τις χρησιμοποιούν κάθε φορά που κάποιος επιχειρεί να τις παρενοχλήσει ή να τους επιτεθεί.

«Να είμαστε γενναίες» επαναλαμβάνει η Χαντίτζα όταν ακούει για αυτή την εκστρατεία. Και με τη βοήθεια ψυχιάτρων προσπαθεί να ξαναβρεί το θάρρος να βγει από το σπίτι της.

«Δεν αντέχω να βλέπω αυτά τα τατουάζ που μου έκαναν. Θα ήθελα να τα αφαιρέσω όσο πιο σύντομα γίνεται: δεν μπορώ να βγω στον δρόμο έτσι, δεν μπορώ να πάω σχολείο όσο τα φέρω και να με βλέπει ο κόσμος με αυτά. Με πληγώνουν πολύ», λέει στη βρετανική εφημερίδα όσο αναμένει τη δίκη ελπίζοντας να δικαιωθεί.

Για να μπορέσει να ξαναπιάσει το νήμα μιας φυσιολογικής ζωής και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να συνεχίσει το σχολείο και να γίνει κάποια ημέρα δικηγόρος ή δημοσιογράφος.

Πηγή: Χριστίνα Πάντζου – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το