Της Quentin Pain για το Global Times

Για άλλη μια φορά στραγγαλίζουν ένα μαύρο αδελφό.

Τη Δευτέρα, ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ καθηλώθηκε βίαια από έναν λευκό αξιωματικό της αστυνομίας της Μινεάπολης. Με τα γόνατά πιεσμένα στο λαιμό του, ο Τζορτζ παρακαλούσε για έλεος, “Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ, φίλε” δολοφονούμενος μετά από 7 λεπτά ασφυξίας.

“Ήταν déjà vu από την αρχή”, δήλωσε η Gwen Carr. Το 2014, ο γιος της, Eric Garner, φώναξε τις ίδιες τελευταίες λέξεις, “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, όταν λευκοί αστυνομικοί της NYPD τον άρπαξαν με παρόμοιο κεφαλοκλείδωμα. Έξι χρόνια αργότερα, ο εφιάλτης επαναλαμβάνεται.

Μια τέτοια στιγμή σας θυμίζει ότι στην Αμερική, δεν είναι μόνο η εκδήλωση του κορονοϊού που μπορεί κάποια μέρα να σας στερήσει την ανάσα, αλλά και η κληρονομιά ενός πολιτικού ιού που ονομάζεται “Κάνε την Αμερική μεγάλη ξανά”.

Θυμάστε πώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανταποκρίθηκε στους διαδηλωτές του Black Life Essentister κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016; Είπε, “Όλες οι ζωές έχουν σημασία.”

Άλλαξε τίποτα τότε; Τίποτα.

Κάνει την Αμερική “σπουδαία” εδώ και 4 χρόνια. Σήμερα, στο “μεγάλο” έθνος του Τραμπ, οι μαύρες ζωές εξακολουθούν να χάνονται, τόσο από την αστυνομική βία όσο και από την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δυστυχία των μαύρων κοινοτήτων που προκλήθηκε από το Covid-19.

Σχεδόν το 23% των καταγεγραμμένων θανάτων από Covid-19 στις ΗΠΑ είναι Αφροαμερικανοί μέχρι τις 20 Μαΐου, ενώ οι μαύροι αποτελούν μόλις το 13% του αμερικανικού πληθυσμού.

Κάθε μέρα ακούμε σπαρακτικές ιστορίες που λένε πώς οι αμερικανικές μαύρες κοινότητες υποφέρουν από το Covid-19. Κάθε μέρα βλέπουμε tweets από τον αυτοαποκαλούμενο “πρόεδρο εν καιρώ πολέμου” να καυχιέται για το πώς τα πάει καλά με το Covid-19.

Κατά ειρωνεία της τύχης, σε ένα έθνος που πιστεύει ότι όλοι οι άνδρες δημιουργούνται ίσοι, διαπράττονται ανισότητες. Υπό την κυριαρχία των Τραμπιστών, η πανδημία έχει πάρει περισσότερες από 100.000 ζωές στις ΗΠΑ, δυσανάλογα μεταξύ τους, με πάνω από 20.000 μαύρους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η παράξενη αλήθεια για την απάντηση της Αμερικής στο Covid-19 είναι ότι οι πολιτικοί ρίχνουν την ευθύνη στα ίδια τα θύματα για μια τόσο τραυματική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Άλεξ Αζάρ, οι “ανθυγιεινές συνήθειες” των Αμερικανών, ιδιαίτερα “στις αφροαμερικανικες, μειονοτικές κοινότητες”, συνέβαλαν σημαντικά στον φόρο αίματος.

Αντιμετωπίζοντας κριτική για την αποτυχία του στον ιό, SARS-Cov-2, ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει ότι είναι “σήμα τιμής”, πηγαίνει για γκολφ και κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να σώζει ζωές.

Για τους Αμερικανούς πολιτικούς, ο ιός δεν είναι SARS-Cov-2, αλλά MAGA-Cov-1. Ή όπως ισχυρίζεται ο δολοφόνος αστυνομικός στα κοινωνικά δίκτυα, “Κάνε τους λευκούς ξανά μεγάλους”.

Ενώ ο πρόεδρος δείχνει λίγη κατανόηση για τις χαμένες ζωές στην Αμερική, αυτός και οι ακόλουθοί του ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διάδοση ενός πολιτικού ιού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, παθιασμένος με τις αβάσιμες κατηγορίες του για την Κίνα, επιτίθεται στην Κίνα σε καθημερινή βάση από αέρος. Είναι αποφασισμένος να λέει ψέματα. Διαβόητος για την τάση του για συνωμοσία, ο κ. Pompeo κατηγορεί την Κίνα ότι κατασκευασε τον ιό. Αλλά όταν του υπενθύμισαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του δεν κατέληξαν σε κάτι τέτοιο, τον έπιασαν από λέξεις για ασυνέπεια και αυτοαντίθεση.

Αποσπώντας την προσοχή από την ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί την πανδημία, έχει αποδείξει ότι είναι ερασιτέχνης. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην κατάχρηση εξουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών γίνεται επαγγελματίας. Όπως αποκάλυψαν τα ΜΜΕ, ο Pompeo και η σύζυγός του, Susan, είχαν χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς πόρους για να αποσπάσουν “μη δημοσιευμένα” ποσά, καλλιεργώντας μια βάση χορηγών και υποστηρικτών για τα όνειρά τους στον Λευκό Οίκο.

Όσο για τις ζωές των Αμερικανών; Επιμένουν να λένε ψέματα. Δεν τους καίγεται καρφί.

Έτσι, αν υπάρχει πραγματικά ένα αμερικανικό “σήμα τιμής”, η κραυγή “δεν μπορώ να αναπνεύσω” θα σημαδευτεί πάνω του, για να θυμίζει την αναίσχυντη έλλειψη σεβασμού για τις ζωές των πολιτών του.

Ο Martin Luther King επιβεβαίωσε κάποτε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τώρα πρέπει να την υπερασπιστούμε από τα ψέματα. Είναι καιρός να εξαλειφθεί ο πολιτικός ιός. Είναι καιρός να αποκαλύψουμε τα ψέματα. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Πηγή: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το