«Δεσμός» Παιδείας & Κεραμέως βεβαίως–βεβαίως

16 Ιουλίου 2019

Στήλες:

Κλειδιά:

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο « Δεσμός»

Ο «Δεσμός» είναι ΜΚΟ που  ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση δωρεών από ιδιώτες και εταιρείες για να καλύψει πραγματικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της αντιμετώπισης και αποκατάστασης κρίσεων, της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τους νέους (sic)! Μεσάζοντες δηλαδή μεταξύ των πλούσιων δωρητών, εταίρων ή στρατηγικών συνεργατών, όπως τους ονομάζουν, και των οικονομικά ασθενέστερων. Δωρητές μεταξύ άλλων η DEUTCHE BANK και η COCA COLA. Σκοποί αγνοί: ένα όργανο μέτρησης ίκτερου για ένα νοσοκομείο με ανεπαρκή εξοπλισμό στην Κοζάνη, λίγο πετρέλαιο για τα υποχρηματοδοτημένα σχολεία στη Β. Ελλάδα ή για οικογένειες που η καπιταλιστική  κρίση και οι υποστηρικτές της ΜΚΟ άφησε στο έλεος της ανεργίας και των υπερτιμολογήσεων. Γραφείο εξεύρεσης  απασχόλησης:  Χρηματοδοτήσεις, μετά από παχυλές δωρεές, 26 θέσεων  απασχόλησης (όχι δουλειάς!!!) σε κοινωφελείς οργανισμούς για άνεργους νέους όταν χιλιάδες άλλοι μεταναστεύουν για μια αξιοβίωτη ζωή. Συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για παιδικές χαρές στις πυρόπληκτες περιοχές, την τράπεζα με την οποία,  ο απερχόμενος  υπουργός Παιδείας,  συζητούσε επενδυτικά  σχέδια  σε: Κτιριακές Υποδομές & Θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής

Η Κεραμέως

Η δικηγόρος -απόφοιτη διακεκριμένων, αλλά όχι δωρεάν, πανεπιστημίων όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα- νέα υπουργός Παιδείας είναι μέσα στα σχολειά μας μαζί με δεκάδες άλλες κυρίες  και κύριους βιομήχανους, εφοπλιστές, συγγενείς επιφανών πολιτικών, πρώην στελέχη του ΔΝΤ μέσω της ΜΚΟ «Δεσμός» που ως ιδρυτικό και προεδρεύων μέλος ξεκίνησε το 2012 για να «αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας».

Πώς «Νοιάζομαι και Δρω» για το δημόσιο σχολείο

Το γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» προωθημένο από το Υπ. Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ στα σχολειά μας μέσω των Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε. υλοποιείται από το 2015 από την εν λόγω ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ και το Ίδρυμα Λαμπράκη.

Έτσι έρχεται η νέα υπουργός να διαψεύσει με μια άλλη παρουσία της τα «κακόβουλα» σχόλια για την ελλιπή σχέση της με τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αποκαλύπτοντας πόσο κοντά αλλά και μέσα στα ελληνικά δημόσια σχολειά μας είναι χωρίς κανείς να χρειάζεται να το ξέρει. Εκφράζοντας τα συμφέροντα εκείνα του κεφαλαίου που θέλουν να μετατρέψουν το σχολείο σε πεδίο κερδοφορίας, εκμετάλλευσης, ιδεολογικής χειραγώγησης διορίστηκε επισήμως Υπουργός Παιδείας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 που υλοποιείται το πρόγραμμα στα σχολεία, έχει δημιουργηθεί το σχολικό δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω», το οποίο αποτελείται από 500 διαφορετικά σχολεία. Στο «Νοιάζομαι και Δρω» έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 3.800 εκπαιδευτικοί και 50.000 μαθητές. Στις δράσεις των σχολείων έχουν λάβει μέρος η πλειονότητα των γονέων καθώς και περίπου 1.600 διαφορετικοί κοινωνικοί εταίροι και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό το αθώο, ενδιαφέρον κατά τα άλλα, συνεργατικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», (Active Citizens Fund) με 12.000.000 €, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Λεφτά υπάρχουν για την Παιδεία!

Ναι και νοιάζομαι και δρω αλλά …μέσα από ποιες δομές για ποιο σκοπό με τα λεφτά ποιανού σε ποιον;;;

Αν διαβάσουμε και το πρόγραμμα της νυν κυβέρνησης που περιλαμβάνει εισαγωγή θεσμού «άσκησης» σε επιχειρήσεις, αξιολόγηση σχολικών μονάδων από γονείς, προστασία δικαιώματος της ελληνικής οικογένειας για ελεύθερη επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου αναρωτιόμαστε πόσα ακόμη τέτοια προγράμματα θα «τρέξουν», πόσο θα πιεστούν να τα επιλέξουν οι σχολικές μονάδες μέσω των εκπαιδευτικών  για να είναι έτοιμες να αξιολογηθούν, να κατηγοριοποιηθούν και κατ΄επέκταση να χρηματοδοτηθούν ή να καταργηθούν.

Πηγές:

https://www.bodossaki.gr/diachirisi-poron/eea-grants/

https://www.desmos.org katastatiko

https://www.desmos.org/el/ypostiriktes/

https://nd.gr/sites/ndmain/files/u48/pds/parousiash_paideia.pdf

https://www.minedu.gov.gr/aei-9/stratigiki-aei/27066-23-02-17-to-ypourgeio-kai-i-evropaiki-trapeza-ependyseon-syzitoyn-gia-ependyseis-stin-paideia-2

Πηγή: Βιολέττα Πατέλη – Σελιδοδείκτης

————————Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top