Πριν καλά-καλά επισημοποιηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου η Ν.Δ. πήρε μια σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που προοιωνίζεται και την εκλογική της νίκη στις εθνικές εκλογές , συναντήθηκαν ο διαβόητος πρέσβης Τζέφρυ Πάϊατ και ο Μητσοτάκης. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα βασικά ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές σχέσεις και όλο το πλαίσιο της αμερικανο-ελληνικής συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης τόνισε και επανέλαβε την πολιτική της ΝΔ, που κινείται με άξονα την περαιτέρω ενδυνάμωση του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών στο πνεύμα της προσαρμογής στα γενικότερα αμερικανο-νατοϊκά σχέδια, στο πνεύμα πάντα της υποτέλειας και της ξενοδουλείας που έχει «αναβαθμιστεί» μετά τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Με τη γνωστή διπλωματική ωμότητα και τον αέρα του επικυρίαρχου, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε με βεβαιότητα ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στη στρατηγική μας και να την προωθούμε παραπέρα». Φυσικά οι αμερικανικές υπηρεσίες, μυστικές (CIA) και φανερές, διάφορες διπλωματικές υπηρεσίες έχουν εκτιμήσει την κατάσταση και ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα γνωρίζουν πολύ καλά πως τα κυρίαρχα αστικά κόμματα έχουν κοινή γραμμή στην εξωτερική πολιτική. Κινούνται κάτω από το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» με φιλοενωσιακό-ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κυρίως ανήκουμε στον στρατιωτικό «αμυντικό» συνασπισμό του ΝΑΤΟ, όπου κυριαρχούν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές.

Χωρίς πολλές περιστροφές οι αμερικανικοί πολιτικοστρατιωτικοί παράγοντες χαρακτήρισαν «θεαματική» την εξέλιξη στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στο τιμόνι. Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν «αξιοθαύμαστη στροφή» στις διμερείς σχέσεις, απέβαλαν την «καχυποψία» που επιδείκνυαν παλιότερα οι Έλληνες απέναντι στις ΗΠΑ. Δίκαια λοιπόν για τα αμερικανικά επιτελεία, η Ελλάδα αναδείχτηκε στον καλύτερο εταίρο στηρίζοντας και υλοποιώντας τη στρατηγική των ΗΠΑ στα Δ. Βαλκάνια με ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο ρόλο στη συμφωνία των Πρεσπών.

Υποδεικνύοντας από τώρα τα νέα «καθήκοντα» που ανατίθενται στην Ελλάδα, ο πρέσβης ζητά από την Αθήνα να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο να κρατηθεί η Σερβία στο δυτικό στρατόπεδο. Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας να συνεχίσει με την ίδια ζέση και μάλιστα να ξεπεράσει τη διμερή συνεργασία στους τομείς της συνεκπαίδευσης, στην ανάπτυξη των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και όπου αλλού χρειαστούν οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί και οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Φυσικά οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν περιορίζουν τη χρήση των ελληνικών δυνάμεων στα γεωγραφικά πλαίσια της χώρας. Απαιτούν επιχειρησιακές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα, στη Β. Αφρική, στην Α. Μεσόγειο και όπου αλλού είναι χρήσιμες για τις αμερικανικές δυνάμεις. Ζητούν ενεργό ρόλο για την ενεργειακή κυριαρχία των αμερικάνων στην περιοχή και τον έλεγχο των ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη.

Μπορεί η «αναβάθμιση των σχέσεων υποτέλειας και ξενοδουλείας» και ο επικίνδυνος και ασφυκτικός εναγκαλισμός στο ΝΑΤΟ και τους αμερικάνους να χρεώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ και πριν απ’ όλα στον αρχηγό του, Τσίπρα, όμως σε αυτές τις εξελίξεις κάθε άλλο παρά αμέτοχη ήταν η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα. Ποτέ δεν ασκήθηκε κριτική σε αυτή την πολιτική και άφηναν ελεύθερο τον Τσίπρα να προωθεί την κοινή τους γραμμή. Οι υποκριτικές αντιθέσεις και η πολεμική στο ζήτημα των Πρεσπών είχαν ανέξοδους και ψηφοθηρικούς στόχους. Ποτέ δεν βγήκαν να καταγγείλουν τους πραγματικούς υποκινητές και τα γενικότερα στρατιωτικά σχέδια της αμερικανο-νατοϊκής συμμαχίας. Η Ν.Δ. , ο Μητσοτάκης και όποιος κυβερνητικός συνδυασμός και αν προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα κινηθεί στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες κατευθύνσεις, ενάντια στους ίδιους εχθρούς που διαμορφώνουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί.

Πάντα ο λαός μας θα πληρώνει για την ενίσχυση των αμερικανο-νατοϊκών στρατευμάτων, θα διαμορφώνονται εχθρικές σχέσεις με φίλους λαούς, θα γινόμαστε θύτες άλλων λαών. Αυτή θα είναι η προοπτική για το λαό και τη χώρα μας όσο αφήνουμε τους εκφραστές του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας να διαμορφώνουν την αντεθνική υποτελή, αντιλαϊκή πολιτική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το