Δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι, σιδηροδρομικοί μεταξύ του πλήθους των πολιτών σήμερα στα πανεθνικά συλλαλητήρια ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε, σχεδόν όλες οι γραμμές του μετρό τέθηκαν εκτός λειτουργίας ενώ επηρεάστηκαν τα δρομολόγια των τρένων σε όλη τη χώρα. Τα συνδικάτα κάλεσαν επίσης τους εργαζόμενους να αποκλείσουν την οδική πρόσβαση σε μεγάλα λιμάνια, όπως αυτό στη Μασσαλία.

Δυναμικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες γαλλικές πόλεις της Γαλλίας, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις μπαίνουν στην έκτη εβδομάδα και στον «χορό» έχουν μπήκαν προχθές και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν «216 διαδηλώσεις στην Γαλλία, ποτέ δεν έχουν γίνει τόσες», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινές στο δίκτυο Europe1, κάνοντας λόγο για έναν δίκαιο αγώνα κατά μίας κακής μεταρρύθμισης.

Στις 5 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα του απεργιακού κινήματος, 806.000 έως 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Γαλλία, Δύο ακόμη ημέρες εθνικής κινητοποίησης ακολούθησαν, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, με μικρότερη συμμετοχή.

Τα σημερινά συλλαλητήρια έγιναν μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης μεταξύ των συνδικάτων και της κυβέρνησης, η οποία εμμένει στην κατάθεση της σχετικής πρότασης, χωρίς αλλαγή, στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου και στο κοινοβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου.

Τα συνδικάτα φοβούνται ότι οι πολίτες θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο για χαμηλότερες συντάξεις και η κοινή γνώμη φαίνεται να είναι στο πλευρό τους, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατά της οποίες τουλάχιστον οι πολίτες υποστηρίζουν τις απεργίες.

Το σχέδιο του Μακρόν έχει ως στόχο την διαμόρφωση ενός οικουμενικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα των 42 ειδικών καθεστώτων. Προβλέπει την σταδιακή μετακίνηση του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια μέχρι το 2027, όριο που θα συνδέεται με οικονομικά κίνητρα για τους Γάλλους που θα εργάζονται πέραν του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας (στα 62 έτη σήμερα).

Η CGT και η Force Ouvriere, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ η CFDT, που υποστηρίζει την γενική αρχή της μεταρρύθμισης των συντάξεων, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και την σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το