Με δύο νέες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επεκτείνει την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ντόπιο και ξένο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Στο «σφυρί» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η προβλήτα 4
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά παραχωρούνται για 20 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της ζώνης του αιγιαλού ή τμημάτων της ζώνης μπροστά από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων, εφόσον φυσικό ή νομικό πρόσωπο λειτουργεί την επιχείρηση ναυπηγείου ή κάθε άλλη υποστηρικτική δραστηριότητα εντός της έκτασης που βρίσκεται η επιχείρηση κ.λπ. για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της ζώνης ή τμήματος του αιγιαλού και του αναγκαίου θαλασσίου χώρου. Η καταβολή και το ύψος ανταλλάγματος για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της ζώνης αυτής ή του αιγιαλού και του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Γενικών Διευθύνσεων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Με βάση αυτή την τροπολογία θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος του ναυπηγείου σε άλλους «επενδυτές», διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απρίλη.
Η τροπολογία δεν εμπεριέχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τα δικαιώματα των 830 εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενώ χαρίζει και την προβλήτα 4, μια έκταση 220 στρεμμάτων, στους «γύπες» της αγοράς, παρά το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για παραχώρηση στο Δήμο προς όφελος της Δυτικής Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο σημείο είναι εγκατεστημένη η ομώνυμη δομή φιλοξενίας προσφύγων.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, με τη Δημοτική Αρχή να καταγγέλλει ότι ουδέποτε έγινε συζήτηση για την προβλήτα 4.
Δέκα περιφερειακά λιμάνια σε ιδιώτες και… ΗΠΑ
Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «βελτιώνει» νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια παραχωρούνται για 60 έτη, από 50 που προβλεπόταν έως τώρα, με στόχο να μεγιστοποιηθεί το «επενδυτικό ενδιαφέρον». Ακόμα, παρέχεται το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ για παράλληλες ή διαδοχικές υποπαραχωρήσεις «συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων ή και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων» στην περιοχή της αρμοδιότητας των ανωνύμων εταιρειών.
Πρόκειται για τα λιμάνια: Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης, με το τελευταίο να έχει χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα λιμάνια της Καβάλας και του Βόλου!

★★★

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα και τους «επενδυτές», σε βάρος του εργαζόμενου λαού της χώρας. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε αναγγείλει προεκλογικά: «Σαν “οδοστρωτήρας” θα σαρώσουμε τα “εμπόδια” που κρατούν πίσω τις “επενδύσεις”»…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το