Απο­κα­λυ­πτι­κά της σή­ψης και του εκ­φυ­λι­σμού που χα­ρα­κτη­ρί­ζουν τη συν­δι­κα­λι­στι­κή ηγε­σία ήταν τα όσα δια­δρα­μα­τί­στη­καν στις δια­δι­κα­σί­ες για το 37ο συ­νέδριο της ΓΣΕΕ. Και ποιο ήταν το επι­στέγα­σμά τους; Η προ­σφυ­γή στα δι­κα­στή­ρια για διο­ρι­σμό προ­σω­ρι­νής διοί­κη­σης, αφού στις 11/4 έλη­ξε η θη­τεία της προη­γού­με­νης, ενώ πα­ράλ­λη­λα κα­τα­τέθη­κε σχε­τι­κό αί­τη­μα των πα­ρα­τάξε­ων που βρί­σκο­νται στην ηγε­σία της συ­νο­μο­σπον­δί­ας, ΠΑ­ΣΚΕ, ΔΑ­ΚΕ, πα­ράτα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Με ένα μα­κρο­σκε­λές κεί­με­νο που κα­τέθε­σαν στο πρω­το­δι­κείο Αθη­νών, η πλειο­ψη­φία της ηγε­σί­ας της ΓΣΕΕ, με την υπο­γρα­φή των ελεγ­χόμε­νων από τις ίδιες δυ­νάμεις δευ­τε­ρο­βάθ­μιων συν­δι­κα­λι­στι­κών ορ­γάνων-ομο­σπον­διών και ερ­γα­τι­κών κέντρων, υπέβα­λε αί­τη­μα για τον διο­ρι­σμό νέας διοί­κη­σης από την οποία μάλι­στα θα εξαι­ρού­νται εκ­πρόσω­ποι της πα­ράτα­ξης ΔΑΣ του ΠΑ­ΜΕ, ως “υπεύ­θυ­νοι για τα βί­αια επει­σόδια” που εκτυ­λί­χθη­σαν στο τε­λευ­ταίο διάστη­μα. Από την άλ­λη το ΠΑ­ΜΕ δη­λώνει απε­ρί­φρα­στα πως δεν έχει κα­νένα πρόβλη­μα με τον διο­ρι­σμό προ­σω­ρι­νής διοί­κη­σης από τα δι­κα­στή­ρια (χω­ρίς ανα­φο­ρά στον όρο «αστι­κά» στην πα­ρού­σα φάση), με μόνο όρο να μην συμ­με­τέχουν σε αυ­τή οι νόθοι εκ­πρόσω­ποι που έχει κα­ταγ­γεί­λει και μέσα στη διο­ρι­σμένη διοί­κη­ση της ΓΣΕΕ να εκ­προ­σω­πη­θεί και το ΠΑ­ΜΕ! Όπως εί­πε στην ει­σή­γη­σή του στη σύ­σκε­ψη των συν­δι­κάτων του ΠΑ­ΜΕ στο θέα­τρο “ΔΙΑ­ΝΑ, στις 13.4,  το στέλε­χος του ΠΑ­ΜΕ και μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της ΓΣΕΕ Γ. Τα­σιού­λας «το Δι­κα­στή­ριο μπο­ρεί να ορί­σει Προ­σω­ρι­νή Διοί­κη­ση. Δεν απο­δε­χόμα­στε όμως μέσα σε αυ­τή τη Διοί­κη­ση να εί­ναι κάποιος από τους 62 νόθους αντι­προ­σώπους και ερ­γο­δότες, τους οποί­ους έχου­με κα­ταγ­γεί­λει με εξώδι­κο και πλή­ρη στοι­χεία, προς τη Διοί­κη­ση της ΓΣΕΕ και το ίδιο θα κάνου­με με την πα­ρέμ­βα­σή μας στο Δι­κα­στή­ριο».

Έχου­με δια­χρο­νι­κά ασκή­σει έντο­νη κρι­τι­κή τόσο για την στάση των δυ­νάμε­ων που ηγού­νται στη ΓΣΕΕ, όσο και για την επί­σης επι­ζή­μια συ­νο­λι­κά στάση του ΠΑ­ΜΕ. Με αφορ­μή τα τε­λευ­ταία γε­γο­νότα έχου­με στιγ­μα­τί­σει τις βα­ρύ­τα­τες ευ­θύ­νες που φέρουν οι πα­ρα­τάξεις που ηγού­νται του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος όπως και τη στάση των συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑ­ΜΕ και έχου­με δια­τυ­πώσει τους κιν­δύ­νους τους οποί­ους δια­τρέχει το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα συ­νο­λι­κά από τη στάση αυ­τών των δυ­νάμε­ων με­τά τις πρόσφα­τες εξε­λί­ξεις.

Όλες εκεί­νες οι μέθο­δοι νο­θεί­ας και αντι­δη­μο­κρα­τι­κών πρα­κτι­κών που χρη­σι­μο­ποιούν πο­λύ συ­χνά οι κυ­ρί­αρ­χες πα­ρα­τάξεις ΠΑ­ΣΚΕ- ΔΑ­ΚΕ- ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προ­κει­μένου να ενι­σχύ­σουν τις δυ­νάμεις τους, ο ερ­γο­δο­τι­κός κυ­βερ­νη­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός που ασκούν, οι βα­ρύ­τα­τες ευ­θύ­νες που φέρουν για την απο­δυ­νάμω­ση του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος, δεν απα­ντώνται με τους πα­λι­κα­ρι­σμούς 100, 200 ή 500 ή ακόμα και 1000 συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑ­ΜΕ, οι οποί­οι επι­πλέον βα­ρύ­νο­νται επί­σης με ευ­θύ­νες που αφο­ρούν σε πε­ρι­στα­τι­κά νο­θεί­ας.

Ο διο­ρι­σμός διοί­κη­σης στο ανώτε­ρο συν­δι­κα­λι­στι­κό όρ­γα­νο από μέρους της αστι­κής δι­καιο­σύ­νη­ς, δη­λα­δή του κράτου­ς, εί­ναι ένα άκρως εκ­φυ­λι­στι­κό φαι­νόμε­νο με επι­κίν­δυ­νες και απρόβλε­πτες συ­νέπειες. Πρόκει­ται για μια σο­βα­ρότα­τη εξέλι­ξη, η οποία μάλι­στα συμ­βαί­νει για πρώτη φο­ρά με­τά τη δε­κα­ε­τία του ΄80, όταν δύο φο­ρές το δι­κα­στή­ριο εί­χε διο­ρί­σει τη διοί­κη­ση της ΓΣΕΕ.

Το γε­γο­νός ότι οι πα­ρα­τάξεις αι­τή­θη­καν να εξαι­ρε­θεί μια από τις εκλεγ­μένες στα προη­γού­με­να συ­νέδρια, αυ­τή της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), με πρόσχη­μα την απο­κλει­στι­κή ευ­θύ­νη της στα πρόσφα­τα γε­γο­νότα, κάνει ακόμα πιο κα­τάφω­ρη την κα­τα­πάτη­ση της δη­μο­κρα­τι­κής εκ­προ­σώπη­σης των ερ­γα­ζο­μένων, κα­τα­πάτη­ση που εκ­φράζει πρώτα και κύ­ρια ο διο­ρι­σμός διοί­κη­σης στη ΓΣΕΕ από δι­κα­στή­ριο. Βε­βαί­ως ας μην ξε­χνάμε ότι κάτι αντί­στοι­χο αι­τή­θη­κε και το ίδιο το ΠΑ­ΜΕ με­τά τη διάλυ­ση του συ­νε­δρί­ου της ΟΙ­ΥΕ, όπου πρόσφα­τα αι­τή­θη­κε να διο­ρι­σθεί διοί­κη­ση απο­κλει­στι­κά με εκ­προ­σώπους δι­κούς του.

Στις 6 Μαΐου ανα­μένε­ται η απόφα­ση του Πρω­το­δι­κεί­ου για την ορι­στι­κή προ­σω­ρι­νή Διοί­κη­ση της ΓΣΕΕ. Η προ­σω­ρι­νή νέα διοί­κη­ση θα έχει την ευ­θύ­νη να εγ­γυ­η­θεί τη διε­ξα­γω­γή νέου εκλο­γι­κού συ­νε­δρί­ου. Τα μέλη της διο­ρι­σμένης διοί­κη­σης, η διάρ­κεια της θη­τεί­ας της αλ­λά και οι αρ­μο­διότη­τές της θα κα­θο­ρι­στούν από το δι­κα­στή­ριο.

Η θη­τεία δεν θα ξε­περ­νάει τους 3 ή το πο­λύ τους 6 μή­νες, με σκο­πό τη διε­ξα­γω­γή του 37ου εκλο­γο­α­πο­λο­γι­στι­κού συ­νε­δρί­ου που δεν ξε­κί­νη­σε πο­τέ, ού­τε στην Κα­λα­μάτα ού­τε στη Ρόδο. Πα­ρα­μένει φυ­σι­κά ερώτη­μα αν θα διε­ξα­χθεί υπό τη διο­ρι­σμένη διοί­κη­ση, αλ­λά και αν τε­λι­κά δε γί­νει συ­νέδριο της ΓΣΕΕ. Με δε­δο­μένο ότι το ΠΑ­ΜΕ έσπευ­σε να υπο­δε­χθεί τον δι­κα­στι­κό διο­ρι­σμό διοί­κη­σης στη ΓΣΕΕ με τον πα­νη­γυ­ρι­σμό ότι “απέτυ­χε η προ­σπάθεια της πλειο­ψη­φί­ας της ηγε­σί­ας της ΓΣΕΕ να απο­κλεί­σει τη ΔΑΣ”(!), αλ­λά και με την προει­δο­ποί­η­ση ότι “ο διο­ρι­σμός στην Προ­σω­ρι­νή Διοί­κη­ση της ΓΣΕΕ, της συν­δι­κα­λι­στι­κής μα­φί­ας κα­θώς και ερ­γο­δο­τών ως εκ­προ­σώπων των ερ­γα­ζο­μένων, εγ­γυάται την προ­σπάθεια για ένα νέο νόθο Συ­νέδριο. Δεν απο­δε­χόμα­στε να διο­ρί­ζουν και να βα­φτί­ζουν κα­ρα­μπι­νάτους ερ­γο­δότες, εκ­προ­σώπους των ερ­γα­ζο­μένων…..Τί­πο­τα όμως δεν τε­λεί­ω­σε. Δεν θα τους αφή­σου­με σε χλω­ρό κλα­ρί…..”

Στο αμέσως προ­σε­χές διάστη­μα ένα πρώτο ζή­τη­μα που προ­κύ­πτει και για το πώς θα ορ­γα­νω­θεί η συ­γκέντρω­ση της Πρω­το­μα­γιάς ….

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το