Ενώ προετοιμάζεται η δεύτερη διακορεατική συνάντηση κορυφής στην Πιονγιάνγκ, αντιφατική και συνεχώς μεταβαλλόμενη είναι η θέση της Ουάσιγκτον έναντι των συμφωνηθέντων στη Σιγκαπούρη.

Οι ειδικοί απεσταλμένοι του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στην Πιονγιάνγκ. Η Νοτιοκορεατική πενταμελής ειδική αντιπροσωπεία επέδωσε επιστολή του Μουν στον ομόλογό του, με τις απόψεις του σχετικά με την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ για να συζητήσουν με την πλευρά της Λ.Δ. Κορέας τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος και της ημερήσιας διάταξης της επικείμενης συνάντησης Μουν-Κιμ, την οποία οι δυο πλευρές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πριν το τέλος Σεπτέμβρη στη Βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Μέγαρο της Σεούλ, η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και οι βελτιωμένες διακορεατικές σχέσεις περιλαμβάνονται στα θέματα, που οι ειδικοί απεσταλμένοι του Μουν πρόκειται να διαβουλευθούν με την πλευρά της ΛΔΚ. Η υπογραφή ωστόσο της συμφωνίας ειρήνης που εκκρεμεί μετά τη λήξη του Κορεατικού πολέμου, τη δεκαετία του 1950, ενώ βρίσκονταν σε προτεραιότητα με στόχο να επιτευχθεί μέσα στη χρονιά, φαίνεται πλέον να έχει υποβαθμιστεί και να σκοντάφτει, εξαιτίας της αμερικανικής στάσης.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο για τη στασιμότητα της αποπυρηνικοποίησης. «Η Κίνα περιπλέκει πολύ τα πράγματα με τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», κατήγγειλε ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση από την Κίνα εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών μας για το εμπόριο με την κινεζική κυβέρνηση». Υπογράμμισε όμως ότι έχει «μια φανταστική σχέση» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν υπάρχει λόγος, προς το παρόν, να δαπανώνται μεγάλα ποσά χρημάτων σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας».

Πρόσθεσε ότι «η Κίνα παρέχει στη Βόρεια Κορέα αξιοσημείωτη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων, καυσίμων, λιπασμάτων και διαφόρων άλλων εμπορευμάτων. Αυτό δε βοηθάει…!».

Σε διαφορετικό πνεύμα η δήλωση του Λευκού Οίκου, όπου αναφέρει απειλητικά ότι «ο Πρόεδρος μπορεί, στη στιγμή, να ξεκινήσει πάλι τις ασκήσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αν το επιλέξει. Αν το κάνει, θα είναι πολύ ευρύτερες από ποτέ άλλοτε». Από την άλλη πλευρά, η δήλωση, προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτούς διπλωματικούς διαύλους, ανέφερε ότι η «εμπορική διαφωνία» των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες διαφορές τους «θα λυθούν εν καιρώ από τον Πρόεδρο Τραμπ και τον σπουδαίο Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Η σχέση τους παραμένει πολύ ισχυρή».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «η ανεύθυνη διαστρέβλωση των γεγονότων και της λογικής από την πλευρά των ΗΠΑ αφορά όλο τον κόσμο και δεν είναι κάτι που ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει».

Για το θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων τοποθετήθηκε και ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αναστείλουν επιπλέον κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα. Επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ανέστειλε στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε μια κίνηση καλής πίστης μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη. Εντούτοις ανέφερε ότι άλλα γυμνάσια συνεχίζονται. «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αναστείλουμε αρκετά από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια σαν ένα μέτρο καλής θέλησης έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης», είπε ο Μάτις στους δημοσιογράφους. «Δεν σχεδιάζουμε αυτήν τη στιγμή να αναστείλουμε άλλα γυμνάσια», διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση μέχρι στιγμής για γυμνάσια μεγάλης κλίμακας για την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αλλαγής της αμερικανικής στάσης, φυσικά αποτυπώνει την οξύτατη αντιπαράθεση στους κόλπους των κυρίαρχων κέντρων εξουσίας στις ΗΠΑ, αποτέλεσε η αιφνιδιαστική ακύρωση του ταξιδιού του Πομπέο στην Πιονγιάνγκ. Ο Τραμπ ζήτησε «από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να μην πάει στη Βόρεια Κορέα σε αυτό το στάδιο, γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν κάνουμε επαρκή πρόοδο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» και επανέφερε στο προσκήνιο την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, προσθέτοντας ότι «λόγω της πολύ πιο σκληρής στάσης μας στο εμπόριο απέναντι στην Κίνα, νομίζω ότι δεν βοηθούν πια όπως προηγούμενα».

Συμβολή στην αναθέρμανση της κρίσης αποτέλεσε και η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), προφανώς με υπερατλαντική προτροπή, η οποία δεν εντόπισε καμία ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα έχει διακόψει τις πυρηνικές δραστηριότητές της. «Η συνέχιση και η περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και οι σχετικές ανακοινώσεις εκ μέρους της προκαλούν σοβαρές ανησυχίες», αναφέρει σχετική έκθεση.

Στην ίδια εμπρηστική κατεύθυνση και οι γιαπωνέζικες εκτιμήσεις, που επιμένουν ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Άμυνας της χώρας «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη διαπίστωσή μας ότι τα πυρηνικά όπλα και οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή» και μάλιστα «χωρίς προηγούμενο».

Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνεται η «έντονη ανησυχία» του Τόκιο για τις στρατιωτικές και ναυτικές «φιλοδοξίες» της Κίνας και την άνοδο «της ισχύος» της, με το σκεπτικό ότι το Πεκίνο προσπαθεί να «τροποποιήσει το status quo βίαια» στην περιοχή. Στις συνθήκες αυτές πληθαίνουν οι τοποθετήσεις στα επίσημα όργανα ενημέρωσης της ΛΔΚ, που καταγγέλλουν τις παλινωδίες και τη μονομερή στάση της Ουάσιγκτον.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το