Με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ να λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας και να στρέφονται συνολικά κατά των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, για έκτη συνεχόμενη μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις απειλές στο λαό που διαδηλώνει μαζικά και προσφέρει «περισσότερα στρατιωτικά μέσα, αν οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση».

Tο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άναψε το πράσινο φως για την άσκηση διώξεων σε βάρος του κινήματος αντίφα ως τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας, πραγματοποιώντας την απειλή που είχε εκτοξεύσει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποσταλούν επιπρόσθετες ομοσπονδιακές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Σε πάνω από 40 πόλεις υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί πέντε νεκροί στα βίαια επεισόδια που συνοδεύουν κάθε βράδυ τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό, την αστυνομική βία, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, την ανεργία και τη φτώχεια.

Πιστός στη σκληρή στάση ο Τραμπ

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με κυβερνήτες πολιτειών, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη στάση τους απέναντι στις διαδηλώσεις, ζητώντας τους να υιοθετήσουν σκληρότερη τακτική, καθώς, όπως είπε, η απάντησή τους μέχρι τώρα τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι.

Πιστός στο δόγμα «νόμος και τάξη», που δε χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει, συμβούλεψε τους κυβερνήτες να επιβληθούν. «Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της τηλεδιάσκεψης.

Ο Τραμπ απείλησε να υιοθετήσει κι ο ίδιος σκληρότερη στάση και να «ενεργοποιήσει» τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, μεταδίδει το CBS.

Παράλληλα, προέτρεψε τους κυβερνήτες να επιδιώξουν την επιβολή τιμωρίας, να προβούν σε σαρωτικές συλλήψεις και να περάσουν νόμους κατά της πυρπόλησης σημαιών, αναφέρουν το CBS και οι New York Times.

Την ώρα που ο Τραμπ διατρανώνει ότι εγώ είμαι «ο νόμος και η τάξη» και με διάγγελμά του βγάζει τον στρατό στον δρόμο για να επιβάλλει την τάξη, η Εθνοφρουρά στο Κεντάκι παραδέχτηκε ότι ένας Αφροαμερικανός πέθανε από τα πυρά που εξαπέλυσαν οι Αρχές για να «κατευνάσουν» τα οργισμένα πλήθη που διαδήλωσαν στο Λούιβιλ, όπως και σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το