Η χώρα μας είναι ο τελευταίος σταθμός στην περιοδεία που πραγματοποιεί ο Μ. Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των Αμερικάνων, μαζί με το επιτελείο του. Πριν από την Ελλάδα και σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του αμε­ρικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο πρόκειται να επισκεφτεί τόσο την Ιταλία όσο και χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής, κύρια επιδίωξη των επιτελείων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι η επιβεβαίωση και η ισχυροποίηση των ιμπεριαλιστικών δεσμών εξάρτησης που έχουν διαμορφώσει και επιβάλει, ιδιαίτερα με τις χώρες των Βαλκανίων. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού θα βρεθούν στις παραπάνω βαλκανικές χώρες για να επιτηρήσουν την πορεία ένταξης των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από το 2017, ενώ η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε πορεία ένταξης, έπειτα από την επιβολή της αμερικανόπνευστης συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία τόσο πρόθυμα ψήφισε και υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλο τόσο πειθήνια και απαρέγκλιτα υπηρετεί τώρα η ΝΔ, παρά την πατριδοκάπηλη ρητορική της ως αντιπολίτευση.
Διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ είναι να ανακόψουν την άνοδο της Ρωσίας, να αναχαιτίσουν τη διεύρυνση της πολιτικής – οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής της στην περιοχή των Βαλκανίων όπως επίσης και την ορμητική διείσδυση της Κίνας. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι εμπρηστικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για “ρωσικές προσπάθειες να σπείρουν τη διχόνοια σε αυτές τις περιοχές”, για να συμπληρώσουν πως “επαφίεται στα κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη και στους λαούς τους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν και η απόφασή τους να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ νομίζω ότι είναι σημαντική για αυτά”. Στην ίδια φράση οι ΗΠΑ καταπατούν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και υπαγορεύουν ευθέως και χωρίς περιστροφές στις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής πως είναι μονόδρομος για αυτούς η πρόσδεση στο φιλοπόλεμο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

★★★

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα για να υπαγορεύσει στην ελληνική κυβέρνηση τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για συνέχιση και επέκταση της υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ απαιτούν από την ελληνική πλευρά να διευρυνθεί σε βάθος δεκαετίας η συμφωνία για τη χρήση εδαφών ως αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έναντι της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει μέχρι σήμερα. Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ συνοψίζονται στα εξής σημεία :
❒ επέκταση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη βάση της Σούδας, ώστε να καλύψει την αναβαθμισμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
❒ εκχώρηση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως αμερικανική στρατιωτική βάση
❒ αναβάθμιση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στη Λάρισα, ενισχύοντας τη βάση με τα επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη
❒ εξοπλισμός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, με νέα επιθετικά ελικόπτερα.
Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον Άραξο, στην Ανδραβίδα κλπ.
Η επίσκεψη του Πομπέο αποτελεί σταθμό στα πλαίσια του λεγόμενου “Στρατηγικού Διαλόγου”, τον οποίο εγκαινίασε πριν από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Η ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει το έργο της συνέχισης και του ακόμα μεγαλύτερου βαθέματος της πολιτικής της εξάρτησης που σέρνει τη χώρα πίσω από τα γεωπολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
Παράλληλα με τις στρατιωτικές αξιώσεις τους και στα πλαίσια πάντα του “Στρατηγικού Διαλόγου”, οι επιτελείς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έρχονται στη χώρα και ως εκπρόσωποι του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου των ΗΠΑ. Επιδίωξή τους είναι να παζαρέψουν με την κυβέρνηση της ΝΔ τους όρους των περίφημων “επενδύσεων”. Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να διαμορφώσουν εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να εδραι­ώσουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, πατώντας πάνω στο έδαφος της πιο ακραίας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και λεηλασίας των εργαζομένων, που διαμόρφωσε η δεκαετής πολιτική των μνημονίων.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη κιόλας στιγμή έσπευσε να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της, πως αποτελεί τον πιο πιστό υπηρέτη των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, πως παραμένει πιστή στο διαχρονικό δόγμα της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης του “ανήκομεν εις την Δύσιν”. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, εξέφραζε τη θέση πως “η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας. Έχει ξεκινήσει από το παρελθόν, έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί”. Πρόκειται για την πιο κυνική ομολογία πως η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε και όλων των προηγούμενων, υπαγορεύεται και υπηρετεί πιστά και απαρέγκλιτα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των υπερατλαντικών αφεντικών της. Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως πριν από ένα περίπου χρόνο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος αναπληρωτή Υπ.Εξ, επαναλάμβανε για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ το ίδιο περιεχόμενο με άλλα λόγια. Δήλωνε, λοιπόν, πως αυτές “έχουν περάσει σε άλλη φάση πολύπλευρης συνεργασίας, στη βάση αμοιβαίου οφέλους” και συμπλήρωνε πως “η Ελλάδα αποτελεί πύλη και εφαλτήριο για οικονομικές δραστηριότητες σε μία μεγάλη περιοχή που αγγίζει τρείς ηπείρους και περιλαμβάνει τη Βαλκανική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Β. Αφρική. Επενδύοντας, λοιπόν, κάποιος στη χώρα μας ανοίγει τις πύλες μιας περιοχής που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος”. Δεν υπάρχει πιο ισχυρή επιβεβαίωση πως τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα αποτελούν τους πιο απροκάλυπτους κήρυκες της υποτέλειας και της αμερικανοδουλείας.
Η ΝΔ εμφανίζεται στα αμερικάνικα αφεντικά πρόθυμη να παραχωρήσει ό,τι της ζητηθεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει και τα ευρύτερα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Την ίδια στιγμή που δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο του πλασιέ των αμερικανικών συμφερόντων, εκλιπαρεί για εύσημα από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει στο εσωτερικό το κυβερνητικό αφήγημα της Ελλάδας, πως αποτελεί δήθεν τον ισχυρό παράγοντα στην περιοχή.
Την ώρα που η κατάσταση στο Αιγαίο οξύνεται, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί μια άκρως επικίνδυνη πολιτική, ένα κράμα υποτέλειας και τυχοδιωκτισμού. Δεν δείχνει κανένα δισταγμό να παραχωρήσει ακόμα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα για να τις αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί κατά το δοκούν. Επενδύει αυτή τη “γενναιοδωρία” με το ξενόδουλο επιχείρημα πως τα αμυντικά συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι κοινά! Την ώρα που το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟϊκή θάλασσα, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγορεύει τις ΗΠΑ επίσημα σε τοποτηρητή και ρυθμιστή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως ακριβώς είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη με το θερμό επεισόδιο των Ιμίων και το περίφημο υποτελές “ευχαριστούμε τις ΗΠΑ”. Στην πράξη η ΝΔ είναι έτοιμη να παραχωρήσει γη και ύδωρ στους μακελάρηδες των λαών, να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανό-ΝΑΤΟϊκό πολεμικό ορμητήριο προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράν, τα Βαλκάνια και όπου αλλού υπαγορεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Στο ταραγμένο, φλεγόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων ως την Ουκρανία που χαρακτηρίζεται από τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ, η ασφυκτική πρόσδεση στις ΗΠΑ και ο ρόλος πλασιέ των αμερικανικών συμφερόντων, μόνο επικίνδυνες εξελίξεις μπορεί να σημαίνουν για το λαό μας. Από τη σκοπιά αυτή είναι ανάγκη να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μας ενάντια στα επιθετικά φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ και στην πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, να ενισχυθεί ο αγώνας για να φύγουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και οι Αμερικανοί από τη χώρα, για την κατάκτηση και υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το