Στο πνεύμα των ημερών

Ο εορταστικός τόνος δόθηκε από συνέδρους που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι εγκαίρως προμηθεύτηκαν τις αποκριάτικες στολές τους, και με μια κίνηση μεστή συμβολισμών (εξάλλου το σημερινό ΚΚΕ μάς έχει συνηθίσει σε «συμβολικές» ενέργειες, κάθε φορά που δεν του βγαίνουν οι αριθμοί) κατήγγειλε τους αντιπροσώπους μαϊμούδες, προερχόμενους από σωματεία, επίσης, μαϊμούδες. Ως προς τις καταγγελίες τους, οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ σε πολλές περιπτώσεις είχαν δίκιο. Ως προς την παραστατικότητα, ας πούμε ότι στάθηκαν αξιοπρεπώς στο πνεύμα των ημερών.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος ΑΕ, και, παρεμπιπτόντως, εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ), φρόντισε από νωρίς να δώσει ζωντάνια στο διήμερο, προχωρώντας σε δύο κινήσεις που γέμισαν «ενέργεια» το Συνέδριο: πρώτον, έκρινε σκόπιμο να προσέλθει στις διαδικασίες συνοδευόμενος από «φουσκωτούς», εκ των οποίων ένας μάλιστα έφερε περίστροφο(!). Δεύτερον, έκρινε ορθό να μοιράσει πρώτα -και μόνο- στους δικούς του (μακριά και ανεξάρτητα από εφορευτικές επιτροπές) τις κάρτες αντιπροσώπων για το Συνέδριο, επιδεικνύοντας ελαφρά διάθεση διακρίσεων η οποία, ευλόγως, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Η καλή μέρα φαίνεται απ’ το πρωί

Ήδη από την αρχή της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, το ΠΑΜΕ αξίωνε να φύγουν οι μπράβοι (ορθώς), να επιστραφούν οι κάρτες των συνέδρων (ορθώς), και να μη γίνουν δεκτοί στη διαδικασία διευθυντικά εργοδοτικά στελέχη ως αντιπρόσωποι (ορθώς). Βέβαια, το ΠΑΜΕ, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος δικών του σκαιών σωματείων και δικών του σκαιών αντιπροσώπων, επέλεξε να σφυρίζει αδιάφορα, προτείνοντας να λυθούν αυτά τα ζητήματα από τη διαδικασία του Συνεδρίου, την έναρξη του οποίου βέβαια δεν επέτρεπε, εξαιτίας της παρουσίας σκαιών αντιπροσώπων και σωματείων …άλλων παρατάξεων.

Πρακτικώς, από το πρώτο μεσημέρι, στο εστιατόριο του NOVOTEL μπορούσε να σερβιριστεί όποιος το επιθυμούσε, διότι ήδη είχε φτάσει η ώρα του πρώτου γεύματος, και οι κάρτες δεν είχαν μοιραστεί ακόμη για να είναι δυνατή η ταυτοποίηση των συνέδρων. Οι κάρτες αυτές, δεν έμελλαν να μοιραστούν ποτέ. Πολλά γεύματα του συγκεκριμένου διημέρου, όπως μπορεί να υποθέτει κανείς, «κοινωνικοποιήθηκαν».

Με δεδομένο ότι ολόκληρο το Σαββατοκύριακο κινήθηκε σε τέτοιους ρυθμούς, καταγγελίας και υπόσκαψης, δεν είναι παράδοξο ότι, στο πέρας του, οι εργασίες του Συνεδρίου δεν είχαν ξεκινήσει ποτέ, ενώ πρακτικώς η Ομοσπονδία ήταν χρεωμένη μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ…

Οφθαλμός αντί οφθαλμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κοντά στο τέλος της διαδικασίας, 173 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ εξέδωσαν ανακοίνωση καταγγέλλοντας την ανίερη συμμαχία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, τους μπράβους, τον εργατοπατερισμό, τον διορισμό συνέδρων, και τον εκφυλισμό έως σήψη των «εργατικών» Συνεδρίων, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορούσε κοινή ανακοίνωση 70 σωματείων-μελών της ΟΙΥΕ η οποία κατάγγελλε το ΠΑΜΕ ως φορέα υλοποίησης σχεδίου διάλυσης του Συνεδρίου, με προσκεκλημένες δυνάμεις κρούσης που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου.

Την ίδια ώρα που το ΠΑΜΕ επεσήμαινε ότι πάνω από 400 διευθυντικά στελέχη συμμετείχαν στις καταστάσεις ψηφισάντων, ήταν αντιπρόσωποι στο Συνέδριο και εκλέγονταν σε ΔΣ (με εργοδότες σε επιχειρήσεις ΑΕ και σε επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και διευθυντές με επιτελική ευθύνη σε super market, ναυτιλιακές εταιρείες και σε άλλες ΑΕ, να ξεχωρίζουν ανάμεσά τους), από την πλευρά τής πλειοψηφίας τής ΟΙΥΕ εκδιδόταν ανάλογη ανακοίνωση με τίτλο «μαγειρέματα, νοθείες, εκτεταμένες παρατυπίες στα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ στην ΟΙΥΕ». Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα από τα καταγγελλόμενα της ανακοίνωσης, η περίπτωση συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων του Ν. Πιερίας, στις εκλογικές διαδικασίες του οποίου ο δικαστικός αντιπρόσωπος εντόπισε 62 ψηφοδέλτια περισσότερα από τους ψηφίσαντες! Εδώ, το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων, το οποίο κανονικά η εκκλησία μας τιμά την 21η Ιουλίου, εορτάστηκε  με κάθε λαμπρότητα στο Συνέδριο, ένα 5μηνο νωρίτερα.

Μια του κλέφτη, δυο…

Στις 6 και 7 Μαρτίου, επαν-επιχειρήθηκε, μάλλον προσχηματικά, η διεξαγωγή του Συνεδρίου, αλλά αυτή τη φορά απαιτήθηκαν μόλις 2 ώρες μέχρι να εκδώσει ανακοίνωση η ΟΙΥΕ διαπιστώνοντας την έλλειψη απαρτίας. Το δε ΠΑΜΕ, κατήγγειλε ότι εκείνοι που ξανα-συγκάλεσαν το Συνέδριο ήταν, και πάλι, οι πρώτοι που το υπέσκαψαν.

Βαδίζοντας προς την τρίτη και φαρμακερή απόπειρα διεξαγωγής Συνεδρίου της ΟΙΥΕ, στις 12 και 13 Μαρτίου, η επιτυχία των μεγαλύτερων παρατάξεων των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ πλησιάζει στον κολοφώνα της, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο -αν καταλυθούν/δεν ολοκληρωθούν, για 3η φορά, οι εργασίες του Συνεδρίου- του διορισμού διοίκησης για την Ομοσπονδία. Για τις καθεστηκυίες παρατάξεις, που κατά τα άλλα αλληλο-καταγγέλλονται για διορισμούς αντιπροσώπων, ο διορισμός διοίκησης στην ΟΙΥΕ, μοιάζει από πολλές απόψεις με αυτοεκπληρούμενη προφητεία…

Δημήτρης Κουφοβασίλης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία