ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)                                                 

Αθήνα, 14/1/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΙΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΕΣ»:  ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ …ΜΙΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 40% ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ!

Κάποιοι οραματίζονται μια τελείως «ελεύθερη» και «αυτόνομη» ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Όχι για το καλό της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, των μαθητών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για το κέρδος. Ακόμη και σήμερα όμως που (υποτίθεται ότι) ισχύουν συγκεκριμένοι νόμοι για την ιδιωτική εκπαίδευση, βασισμένοι στο εγχώριο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, υπάρχουν κάποια «σχολεία» που δείχνουν το …δρόμο στους πρόθυμους για να ακολουθήσουν. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα σχολείο που η Ομοσπονδία μας έχει πολλάκις καταγγείλει τα τελευταία χρόνια ότι λειτουργεί πέρα και πάνω από νόμους και κανόνες, πέρα και πάνω από κάθε όριο. Είναι το περιβόητο «Παπαχαραλάμπειο» στο Περιστέρι που πληρώνει όποτε (και αν) θέλει τους εκπαιδευτικούς, που έχει διαχρονικά προβεί σε σωρεία παραβιάσεων της εκπαιδευτικής, της εργατικής, της ασφαλιστικής και της φορολογικής νομοθεσίας, που συνεχίζει να βρίσκει τη δυνατότητα να «διορίζει» αν και συνάδελφοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, που έχει απασχολήσει συχνά τη δικαιοσύνη, που με κάποιο «μαγικό» τρόπο ανέτρεψε ακόμη και υπουργική απόφαση που προέβλεπε το κλείσιμό του.

Οι εκπαιδευτικοί του εν λόγω σχολείου τα τελευταία χρόνια  έχουν δώσει έναν σκληρό και άνισο, κόντρα στον (όποιο) ιδιοκτήτη και (δυστυχώς) κόντρα σε δημόσιους λειτουργούς-επόπτες του σχολείου που δεν έχουν τη διάθεση να το ελέγξουν, για να δικαιωθούν. Ένα μέρος των εκπαιδευτικών βρίσκονται σήμερα σε επίσχεση εργασίας και κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να αποστείλουν μια συγκλονιστική, δραματική επιστολή στην ΟΙΕΛΕ, την οποία με την άδειά τους (αλλά χωρίς τα ονόματά τους) δημοσιεύουμε αυτούσια:

«Ακόμα μια φορά το Παπαχαραλάμπειο Εκπαιδευτήριο εκκολάπτει νέοπτωχους καθηγητές. Και φέτος, όπως και πέρσι, η νέα διοίκηση του σχολείου εξανάγκασε κυριολεκτικά σε εξαθλίωση και άλλους εκπαιδευτικούς και θα βρει νέα θύματα για να δώσει όραμα και λίγα ψίχουλα για να αντικαταστήσουν παρανόμως και ατύπως τους αγωνιζόμενους  -με το έσχατο μέσο της επίσχεσης εργασίας- καθηγητές. Ποιος άραγε επιτρέπει την αλλοίωση του  πνεύματος του άρθρου 30 του νόμου 682/1977 (που βάσει Συντάγματος ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών) και τον παράνομο διορισμό νέων εκπαιδευτικών – θυμάτων του …νέου σχολάρχη;

Τα σοβαρά προβλήματα μισθοδοσίας του σχολείου ξεκίνησαν το σχολικό έτος 2017-2018 οπότε λάβαμε τα δεδουλευμένα μας με κάποιες καθυστερήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017. Για τους μήνες Δεκέμβριο του 2017,  Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018 λαμβάναμε ως  έναντι μικρά ποσά και αυτά ετεροχρονισμένα. Για το υπόλοιπο σχολικό έτος (δηλαδή μέχρι και την 31.08.2018) ουδέν λάβαμε για την παροχή της εργασίας μας. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Με απλά λόγια: μας πληρώνουν 6 μήνες το χρόνο με μειωμένες -πάλι παρανόμως- αποδοχές από 25% – 40%  και για τους υπόλοιπους 6 μήνες δεν λαμβάνουμε τίποτα. Δεν μας καθυστερούσαν απλώς τα χρήματά μας, δεν μας πλήρωναν ποτέ για το υπόλοιπο εξάμηνο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα συναδέλφου που τελικά για ολόκληρο το προηγούμενο οικονομικό έτος είχε πληρωθεί  μόνο 4 ολόκληρες μηνιαίες αποδοχές. Σύγχρονοι είλωτες και σύγχρονες Περσεφόνες, που 6 μήνες έβλεπαν το φως του χρήματος και 6 μήνες ζούσαν στο σκοτάδι της εξαθλίωσης. όμως τα παιδιά μας δεν μεγαλώνουν τρώγοντας μόνο 6 μήνες το χρόνο, ούτε οι υποχρεώσεις μας. Μας χρωστά το σχολείο λεφτά και έτσι και εμείς γίναμε οφειλέτες άλλων.

Εκτός της οικονομικής ένδειας που η εταιρεία μας έχει καταδικάσει, που μας έχει αναγκάσει να παρακαλάμε για να λάβουμε μικρά ποσά για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα, πληρώνοντάς μας με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, υπήρχαν και περιπτώσεις όπου η συμπεριφορά κυρίως του φερόμενου ως οικονομικού διαχειριστή …. ήταν προσβλητική, απαξιωτική και ταπεινωτική, με απρεπείς χαρακτηρισμούς και συνήθως με ψυχολογική βία και εκφράσεις προς σε εμάς αλλά και σε άλλους συναδέλφους, όπως :«Αν δεν σου αρέσει εδώ, φύγε», «εδώ εγώ έτσι πληρώνω και έτσι συμπεριφέρομαι»

Το χειρότερο όλων είναι ότι η εταιρεία δεν δείχνει να θέλει να εξυγιανθεί, δεν θέλει να έχει όραμα. Δεν μπήκε στις 120 δόσεις για να ρυθμίσει τις οφειλές της που ξεπερνούν το 1.000.000, δεν έχει ασφαλιστική και οικονομική ενημερότητα. Το πώς λειτουργεί και το ποιος το επιτρέπει είναι ένα καλό ερώτημα για τους αρμοδίους οι οποίοι δεν ασκούν πραγματικό έλεγχο για το «καλό των μαθητών». Το σχολείο δεν θέλει πλέον τους παλιούς καθηγητές με συνεχόμενα χρόνια εργασίας στο σχολείο. Δεν τους θέλει, είναι «ακριβοί». Σκοτώνουν τα «γέρικα» άλογα (βεβαίως μιλάμε για νέους ανθρώπους)  και θα φέρουν νέους είλωτες στη θέση τους με δέλεαρ την  εκπαιδευτική προϋπηρεσία και, φυσικά, με την ανοχή των αρμοδίων για την αλλοίωση κάθε νόμου!

 Ως πότε θα συνεχιστεί  η σύγχρονη αυτή δουλεία;;

Ως πότε θα είμαστε όμηροι του σχολάρχη και των «νομικών κενών»;

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που απευθυνόμαστε (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Επιθεώρηση Εργασίας και ΟΑΕΔ) μας τονίζουν όλοι, (μα όλοι) ότι ξέρουν για τον εργασιακό μεσαίωνα  τον οποίο βιώνουμε στο Παπαχαραλάμπειο. Δεν μας απομένει παρά ένας δρόμος: ο δρόμος της αξιοπρέπειας και του δίκαιου αγώνα.

Ζητάμε ειλικρινά συγνώμη στους μαθητές μας, που τους αγαπάμε, αλλά δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε την εξαθλίωση και την υποτίμηση των προσωπικοτήτων μας.

Οι υπό επίσχεση καθηγητές του 2020

Μ.Κ.

Ι.Μ.

Γ.Μ.

Για το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                           ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το