Μόνο κατόπιν αδείας και… ανάκρισης επιτρέπεται η είσοδός τους στον χώρο εργασίας ● Επιχειρούν να μεταβάλουν σε… «χωροφύλακες» και «πρακτορίσκους» τους συναδέλφους διευθυντές, καταγγέλλουν οι σύλλογοι των εργαζομένων.

Αήθη… ήθη επιχειρεί να επιβάλει η Τράπεζα Πειραιώς ποινικοποιώντας επί της ουσίας τη συνδικαλιστική δράση. Με ένα εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) προς τους διευθυντές των καταστημάτων, το οποίο προκαλεί κλαυσίγελο, απαγορεύει την είσοδο στους συνδικαλιστές, αν δεν έχουν πάρει άδεια από τη διοίκηση της τράπεζας.

Είναι άγνωστο σε ποιο πανεπιστήμιο διδάσκεται η συγγραφή αντίστοιχων «οδηγιών απαγόρευσης συνδικαλιστικής δράσης». Μήπως στο πανεπιστήμιο Massachusetts στη Βοστόνη ή μήπως στο πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία;

Σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζόμενων Τράπεζας Πειραιώς (ΕΣΕΤΠ) η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού δίνει σαφείς οδηγίες στους διευθυντές των καταστημάτων για το πώς θα χειρίζονται τις… επισκέψεις συνδικαλιστών στην περίπτωση που δεν έχουν πάρει γραπτή άδεια, όπως προβλέπεται από… οδηγία, συνοδευόμενη από σχετικό έντυπο που στάλθηκε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η αγωνιώδης προσπάθεια της ΔΑΔ να φιμώσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική δράση, επιχειρώντας να μεταβάλλει σε… “χωροφύλακες” και “πρακτορίσκους” τους συναδέλφους Διευθυντές των Καταστημάτων. Απαξιώνοντας με τον τρόπο αυτό την προσωπικότητα και τον επαγγελματισμό εκείνων που καθημερινά μαζί με τους υπολοίπους εργαζόμενους στο Δίκτυο μοχθούν για την ουσιαστική ανάκαμψη και κερδοφορία του Οργανισμού» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση τους οι ΣΕΥΤΠΕ και ΕΣΕΤΠ.

Εγγραφο με οδηγίες

Οι οδηγίες της Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι μάλιστα τόσο αναλυτικές που τείνουν να είναι προσβλητικές για τους διευθυντές των καταστημάτων, καθώς… μάλλον δεν τους θεωρούν ικανούς να διαχειριστούν με δικά τους λόγια τους… εισβολείς – συνδικαλιστές.

Το έγγραφο – ντοκουμέντο αναφέρει:

«Καλησπέρα,
Σας ενημερώνω για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται από τον Επικεφαλής του καταστήματος, στη περίπτωση που μέλη Συλλόγων εμφανιστούν σε κατάστημα.

Συγκεκριμένα:
Στη περίπτωση που οποιοσδήποτε Σύλλογος επισκεφθεί κατάστημα άνευ αδείας, ο Επικεφαλής του καταστήματος θα πλησιάσει το συνδικαλιστή και θα τον ρωτήσει:

– Ηρθατε για προσωπικό σας θέμα τραπεζικής φύσεως ή ήρθατε για ενημέρωση του προσωπικού στα πλαίσια του συνδικαλιστικού σας ρόλου;

● Εάν ήρθε για προσωπικό θέμα στη Τράπεζα, του επιτρέπεται η είσοδος.
● Εάν απαντήσει ότι ήρθε για ενημέρωση των εργαζομένων (αντί για ενημέρωση, μπορεί να πει ότι ήρθε να χαιρετήσει τους εργαζομένους ή να τους μοιράσει ανακοίνωση ή οτιδήποτε άλλο) στα πλαίσια του συνδικαλιστικού του ρόλου, τότε ο Επικεφαλής του καταστήματος, του λέει:

– Χωρίς άδεια δεν επιτρέπεται η είσοδός σας για άσκηση του συνδικαλιστικού σας ρόλου.

Αν ο/οι συνδικαλιστής/ές δεν αποχωρήσουν, δεν θα μαλώσει μαζί τους, αλλά θα μιλήσει με αποφασιστικότερο τόνο, λέγοντας:

– Σας ενημερώνω ότι σας απαγορεύεται η είσοδος διότι δεν έχετε λάβει άδεια σύμφωνα με τη διαδικασία που σας έχει γνωστοποιηθεί.

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής στέλνει σε μένα mail [σσ. στον διευθυντή εργασιακών σχέσεων Παναγιώτη Κεσόγλου] κάνοντας μια μικρή περιγραφή του συμβάντος:

● Τι έγινε;
● Πόση ώρα παρευρέθηκαν στο κατάστημα οι συνδικαλιστές
● Εάν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, κ.λπ.

Επισυνάπτεται, η διαδικασία και το έντυπο άδειας εισόδου συνδικαλιστικών οργανώσεων στα κτίρια Διοίκησης/Καταστήματα».

Το έντυπο αδείας εισόδου εστάλη στα σωματεία τον περασμένο Σεπτέμβριο και το εισαγωγικό σημείωμα αποτελεί… μνημείο «διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων» και υποκρισίας.

«Σε συνέχεια του από 23/1/2019 ηλεκτρονικού μηνύματος από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, σχετικά με την άδεια εισόδου σε χώρους εργασίας της Τράπεζας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία σας με κοινό σκοπό τη στήριξη της συνδικαλιστικής ελευθερίας και έκφρασης, παραλλήλως δε την τήρηση των κανόνων ασφάλειας που αποτελεί θέμα αρχής και σεβασμού στους χώρους εργασίας».

Δηλαδή, αν ο γενικός γραμματέας του σωματείου πάει στο κατάστημα για να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν τίθεται θέμα ασφαλείας. Αν πάει όμως πάει για να ενημερώσει τους συναδέλφους του για εργασιακά θέματα τότε μπορεί να ανακύψουν ζητήματα ασφάλειας. Αυτό βέβαια που δεν έχει προβλεφθεί είναι η περίπτωση να επισκεφθεί το κατάστημα για να πληρώσει τη ΔΕΗ και να μοιράσει φυλλάδια… Προφανώς αυτές οι περιπτώσεις δεν διδάσκονται ούτε στο Massachusetts, ούτε στο Bath.

Σημειώνεται ότι πριν φτάσουμε στο… έντυπο άδειας εισόδου είχε… απαγορευτεί η είσοδος των συνδικαλιστών στη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο σταμάτησε να παραβιάζεται μετά τις βαριές καμπάνες που… έριξε το υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας τον Μάιο του 2017, επιβάλλοντας πρόστιμο 1,65 εκατ. ευρώ και ενάμιση χρόνο αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2018, κλείνοντας για τρεις μέρες κατάστημα της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κατήγγειλε την απαράδεκτη, αντεργατική ενέργεια της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «ενάντια στο ισχύον νομικό πλαίσιο», παρακωλύει «την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων» και καλεί τη διοίκηση να άρει άμεσα την παράνομη διαδικασία.

Υπογραμμίζει ότι η απαράδεκτη αυτή διαδικασία ξεκίνησε κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων ενάντια στην απόσχιση του κλάδου των «κόκκινων» δανείων (σσ. από το RBU της τράπεζας στην Ιntrum). Το ΕΚΑ καταγγέλλει ότι η τράπεζα επιδιώκει να στρέψει τους συναδέλφους τον έναν εναντίον του άλλου και ότι ζητείται από τους διευθυντές των καταστημάτων η σύνταξη επιστολής, «στην οποία να αναφέρουν, εν είδει χωροφύλακα, το τι ειπώθηκε από αυτούς, πόσο χρόνο απασχόλησαν τον κάθε συνάδελφο, τι συμπεριφορά επέδειξαν απέναντί τους».

Οπως η ΜyMarket

Το εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Πειραιώς θύμισε σε πολλούς εκείνο που είχε αποστείλει τον περασμένο Μάιο περιφερειακή διευθύντρια της αλυσίδας σουπερμάρκετ MyMarket και στο οποίο υπήρχε καταγραφή των λόγων που οι υπάλληλοι υποχρεούνταν να είναι με το… χαμόγελο στα χείλη.

Κορυφαίοι λόγοι ήταν «επειδή έχετε δουλειά, επειδή πληρωνόσαστε στην ώρα σας» και για να προληφθεί ο αντίλογος : «Γι’ αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ, θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το 0 είναι 300% περισσότερο». Για την ιστορία η περιφερειακή διευθύντρια… αποχώρησε από τη ΜyMarket μετά τον σάλο….

Πηγή: Άρτεμις Σπηλιώτη – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το