Την απαγόρευση πρόσβασης στη δωρεάν περίθαλψη για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην χώρα μας από γονείς που έχουν έρθει «παράτυπα» στην Ελλάδα επιβεβαιώνει με ένα εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας, δύο μόλις ημέρες μετά την τραγωδία της Μόριας και ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την παροχή ασύλου.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 80320/42862/Δ18.2718/2019, για την παροχή διευκρινίσεων ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ. Στην εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, ξεκαθαρίζεται, μεταξύ άλλων, πως δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς».

Η εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας, από την πρώτη κιόλας εβδομάα της ανάληψης της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την κατάργηση της προηγούμενης εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς. Η προηγούμενη εγκύκλιος η οποία και καταργήθηκε διευκόλυνε τους μετανάστες, τους αιτούντες διεθνούς προστασίας και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να λάβουν ΑΜΚΑ. Η διαδικασία διευκόλυνε την ενσωμάτωση αυτών των κατηγοριών στην ελληνική κοινωνία καθώς τους παρείχε πρόσβαση σε μια σειρά δικαιωμάτων, όπως η υγεία, η παιδεία και η εργασία. Με τη νέα εγκλύκλιο, παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και εκείνων που ενδέχεται να βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, δεν θα έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια εγκύκλιος προβλέπει αντίστοιχες τύχες και για «Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Σημειώνεται πως το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Επιπλέον εμπόδια μπαίνουν και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες προσφύγων και μεταναστών, καθώς για «Πολίτες τρίτων χωρών παράτυπα διαμένοντες που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία», προβλέπονται πλέον ως απαιτούμενα έγγραφα διαβατήριο και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο, κριτήριο που σίγουρα θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε πολίτες από χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, όπως το Πακιστάν.

Είναι φανερό ότι με την εγκύκλιο για απόδοση ΑΜΚΑ από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνεται η εξαίρεση από τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές υποχρεώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, για παράδειγμα, στερούνται απολύτως τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και όσοι έχουν απολέσει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το