Ε.Λ.Μ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ

Θέμα: « Ανακοίνωση- Διαμαρτυρία για τα κενά »

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα κενά καθηγητών στα σχολεία των νησιών μας και τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των ζητημάτων αυτών από την πλευρά της Διοίκησης.

Ενώ πλησιάζουμε αισίως στα Χριστούγεννα κι ενώ το Υπουργείο δεν παρέλειψε ούτε εφέτος να θριαμβολογήσει κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πως τα σχολεία είναι γεμάτα, τα σχολεία μας έχουν κενά με το σχολείο των Φούρνων να βρίσκεται ακόμη μια φορά με το σοβαρότερο πρόβλημα και τους μαθητές του χωρίς καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ακόμη και σχετικών με τα μαθήματα Πανελληνίων!

Πιο συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο των Ραχών όπου υπάρχει ανάγκη στελέχωσης του τμήματος ένταξης δεν υπάρχει Φιλόλογος εδικής αγωγής ενώ ο Μαθηματικός εδικής αγωγής ήρθε μόλις πριν λίγες ημέρες, στο Γυμνάσιο Αγ. Κηρύκου δε γίνονται τα μαθήματα Οικιακής Οικονομίας και Μουσικής, στο ΕΕΕΕΚ Ευδήλου λείπουν Ψυχολόγος, Γυμναστής ειδικής αγωγής, Σχολικός Νοσηλευτής, και καθηγητής Καλλιτεχνικών, ενώ στο ΕΠΑ.Λ. υπάρχει κενό Πληροφορικού με αποτέλεσμα να μη γίνονται, Νοέμβρη μήνα, ώρες ειδικότητας !

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο σχολείο των Φούρνων όπου λείπουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς καθηγητές ξένων γλωσσών (Αγγλικών και Γερμανικών), καθηγητές Καλλιτεχνικών και Μουσικής, και καθηγητής Πληροφορικής, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ούτε το μάθημα ΑΕΠΠ που εξετάζεται πανελληνίως. Το πρόβλημα επιτείνεται από την αδράνεια της διοίκησης απέναντι στο αίτημα συναδέλφου με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει κατατεθεί από τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη και η οποία μετά από χειρουργείο έφυγε με άδεια, αδράνεια που αφήνει το σχολείο με κενό φιλολόγου μέχρι και σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα και απέναντι στην έλλειψη λύσεων οι μαθητές των Φούρνων αποφάσισαν προειδοποιητική ολιγοήμερη κατάληψη. Και ενώ για αυτές τις εκατοντάδες ώρες που χάνονται ως τώρα η Διοίκηση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της, είμαστε σίγουροι πως θα απαιτήσει οι χαμένες ώρες από τις δυο ημέρες κατάληψης για τους καθηγητές που δεν υπάρχουν, να αναπληρωθούν με κόψιμο περιπάτων, εκδρομών, σχολικών εορτών κ.λ.π.

Δεν είναι μακριά η χρονιά που οι μαθητές της Γ’ Λυκείου απέναντι στα ίδια προβλήματα και αφού μετακινήθηκαν από κατεύθυνση σε κατεύθυνση αλλάζοντας και τις τρεις διαθέσιμες λόγω έλλειψης όλων των καθηγητών ειδικότητας, αποφάσισαν τελικά να μην δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις καταγγέλλοντας παράλληλα αυτή την κατάσταση, Ελπίζουμε να μη φτάσουν τα πράγματα στο ίδιο σημείο κι εφέτος. Σε κάθε περίπτωση θα σταθούμε δίπλα τόσο στους μαθητές μας όσο και στους γονείς τους διεκδικώντας το αυτονόητο: καθηγητές στα σχολεία μας, τα σχολεία των ακριτικών νησιών που οι κυβερνώντες διαχρονικά θυμούνται μόνο σε εθνικές εορτές, όταν αναφέρονται ως διεκδικούμενα από «γείτονες» και ως φόντο για την αναγγελία μνημονίων και μέτρων λιτότητας.

Έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι προϊόν ατυχών συγκυριών. Όσο θα εφαρμόζονται πολιτικές που βάζουν την εκπαίδευση στην προκρούστια κλίνη των «αγορών» και των «μνημονίων», τα σχολεία μας είναι καταδικασμένα να λειτουργούν με κενά και καθηγητές με ωράρια λάστιχο και με τους ευαίσθητους τομείς της ειδικής αγωγής και της τεχνικής εκπαίδευσης να πληρώνουν τον «εξορθολογισμό» και τις περικοπές δαπανών.

Απαιτούμε άμεση πλήρωση των κενών.

Ούτε ώρα πλέον χαμένη .

Ας αναλάβει επιτέλους κάθε βαθμίδα της Διοίκησης την ευθύνη της γι αυτή την κατάσταση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας

Δάμαλος Χρήστος     Φαλιέρος Δημήτρης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το