ΠΛΑΤΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην σημερινή κινητοποίηση της ΕΛΜΕ έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

Χαιρετίζουμε τις δεκάδες αποφάσεις σωματείων (ανάμεσά τους η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κ.α.), που καταγγέλλουν την πρωτοφανή και επικίνδυνη ενέργεια της εφόδου του ΣΔΟΕ στα γραφεία του σωματείου μας.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά πραγματοποίησε άμεσα παρέμβαση στο ΣΔΟΕ την Τετάρτη 31/10/2018 και μαζική συγκέντρωση την Πέμπτη 1/11/2018 έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

Το ΣΔΟΕ απέδωσε όλα τα παραπάνω (κατάσχεση, στοιχεία για το μητρώο μελών κ.α.) σε “παρεξηγήσεις”, σε “ορισμένες υπερβολές από πλευράς υπαλλήλων” και έκανε πίσω στα περισσότερα από τα στοιχεία που ζητά από την ΕΛΜΕ (όχι όμως σε όλα). Δήλωσε ότι ήταν υποχρέωσή του να προχωρήσει σε έλεγχο, αφού υπήρχε εισαγγελική εντολή. Έκανε σαφή προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση για διακοπή της δίωξης, ενώ για το όποιο αίτημα υπάρχει, διεμήνυσε ότι θα πρέπει να κατατεθεί γραπτώς από το συνήγορο της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό. Το ζήτημα είναι ότι το κράτος επιχειρεί, ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου, να ανοίξει κερκόπορτα, ώστε να επεμβαίνει και να ελέγχει τα σωματεία, όσα τουλάχιστον δεν μπορεί να φιμώσει, όσων η φωνή που υψώνουν για να υπερασπιστούν εργασιακά δικαιώματα συναδέλφων και τα μορφωτικά δικαιώματα δεν μπορεί να σιγήσει αλλιώς. Αυτή η παρέμβαση του ΣΔΟΕ και της εισαγγελίας δεν προέκυψε τυχαία είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και δεν πρέπει κανένας να το υποτιμήσει. Στην εποχή που ζούμε, που χαρακτηρίζεται από ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει ως βασικό στόχο να ελέγξει κάθε προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης και αγωνιστικής συγκρότησης των εργαζομένων.

Άραγε τι δουλειά έχει το ΣΔΟΕ να επεμβαίνει σε ένα σωματείο, σα να είναι μια επιχείρηση;

Είναι γνωστό ότι τα οικονομικά της ΕΛΜΕ Πειραιά προέρχονται μόνο από τις ετήσιες συνδρομές των 5 ευρώ από το υστέρημα των συναδέλφων. Ούτε κρατικό χρήμα διαχειρίζεται η ΕΛΜΕ Πειραιά ούτε κοινοτικό ούτε άλλα έσοδα έχει.

Είναι επίσης γνωστό ότι η διαχείριση των οικονομικών του σωματείου μας ελέγχεται από την εξελεγκτική επιτροπή που οι ίδιοι οι συνάδελφοι εκλέγουν κάθε χρόνο.

Επίσης, είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ, που γίνεται με το τέλος του συνδικαλιστικού έτους και πριν τις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. ο οικονομικός απολογισμός ανακοινώνεται δημόσια και ψηφίζεται από τα μέλη μας. Κανένα μέλος της ΕΛΜΕ δεν έθεσε ποτέ ζήτημα για την οικονομική διαχείριση.

Τέλος, γνωστό είναι ακόμα και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του συνδικάτου (άρθρο 3, παράγραφος ζ), υπάρχει ταμείο αλληλοβοήθειας, από το οποίο δίνεται υλική βοήθεια σε κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει οικονομική ανάγκη, είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών. Όλοι οι συνάδελφοι που έχουν απευθυνθεί στην ΕΛΜΕ, χωρίς κανένα αποκλεισμό και ανάλογα την οικονομική δυνατότητα κάθε περίοδο, έλαβαν υλική ενίσχυση.

Με πρόσχημα λοιπόν την υλική βοήθεια που προσφέρεται από το σωματείο σε αρρώστους και οικονομικά εξαθλιωμένους συναδέλφους, που ίδιες οι πολιτικές των κυβερνήσεων τους οδήγησαν σε αυτό το σημείο, επιχειρούν όχι μόνο τη σπίλωση του σωματείου, αλλά και τον έλεγχο της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Την ίδια ώρα που οι μηχανισμοί του κράτους αφήνουν στο απυρόβλητο οικονομικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πειραιά, ψάχνουν το σωματείο των καθηγητών, για την περιορισμένη υλική βοήθεια που πρόσφερε σε συναδέλφους με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, σε οικογένειες θανόντων συναδέλφων μας (όπου εκεί δυστυχώς κατευθύνθηκε και το μεγαλύτερο ποσοστό τα δύο τελευταία χρόνια).

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά ομόφωνα σήμερα αποφάσισε

να ζητήσει το φάκελο της δικονομίας, προκειμένου να αποκαλυφθεί δημόσια ποιος και με ποια κίνητρα επιχειρεί τη σπίλωση του σωματείου.
να αντιπαλέψει την επέμβαση του κράτους στο σωματείο. Όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό της ίδρυσής μας, απολογισμό δίνουμε στα μέλη μας κάθε χρόνο αλλά και όποια στιγμή μας ζητηθεί από οποιοδήποτε μέλος μας. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και τίποτα να κρύψουμε. Οι απολογισμοί της εξελεγκτικής επιτροπής έχουν ψηφιστεί από τη Γενική μας Συνέλευση και είναι δημόσιοι. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά δεν προτίθεται να δώσει κανένα στοιχείο, πέραν των ετήσιων δημόσιων απολογισμών.
Να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 5/11 14:00 στα Γραφεία της ΕΛΜΕ
Να τυπώσει σε μεγάλο τιράζ τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ, ώστε να μοιραστούν στις 7/11 (εκλογές για Υπηρεσιακά Συμβούλια).
Να μαζέψει υπογραφές σε κείμενο στήριξης και να τις καταθέσει με νέα κινητοποίηση.

Μετά το κύμα αλληλεγγύης που φτάνει από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από πρωτοβάθμια, αλλά και τριτοβάθμια σωματεία, μετά τη συμπαράσταση που φτάνει από κάθε σχολείο του Πειραιά και έχοντας στο μυαλό μας τους αγώνες, το αίμα και τις θυσίες εκείνων που έβαλαν τα θεμέλια του συνδικαλιστικού κινήματος, με το κεφάλι ψηλά δηλώνουμε ότι δεν ανοίγουμε καμιά κερκόπορτα επέμβασης του κράτους στα σωματεία, δε γυρίζουμε πίσω σε σκοτεινές εποχές όπου άνθρωποι διώκονταν, φυλακίζονταν και εκτελούνταν για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Ως παιδαγωγοί, έχοντας στο μυαλό μας τα λόγια του μεγάλου μας λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη:

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε ο άνθρωπος να σηκωθεί στα δυο του πόδια, δε θα τον ρίξουμε εμείς στα τέσσερα»

Θα συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα να προασπιζόμαστε το σωματείο μας

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, μέχρι να το πάρουν απόφαση ότι τα συνδικάτα ανήκουν στους εργαζόμενους και δε θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους, μέχρι το χέρι που επιχείρησαν να απλώσουν να μαζευτεί!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΕΛΜΕ Πειραιά

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το