Εξετάζοντας τους λογαριασμούς με τις περισσότερες ενέργειες ανά ημέρα που σχολίασαν τη ΔΕΘ, πέσαμε πάνω σε έναν λογαριασμό με το όνομα «Ξενοφών Βασιλόπουλος» και όνομα χρήστη (b8QTRcDJw2hMd4O) που εμφανώς έχει προκύψει από γεννήτρια δημιουργίας αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Ο λογαριασμός τουιτάρει περίπου 715 φορές την ημέρα.

Στο προφίλ του, το βλέμμα συγκεντρώνεται αναπόδραστα πάνω σε μια τεράστια ελληνική σημαία ως φόντο με τον ήλιο της Βεργίνας και τη σκιά ενός μαχητή με σπαθί, με μια περικεφαλαία στη θέση της φωτογραφίας προφίλ και τη γνωστή φράση «Μολών Λαβέ».

Πρόκειται για έναν ακροδεξιό λογαριασμό με αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά λειτουργίας και άμεσα συνδεδεμένο με την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής (φωτ. 1), αναπαράγοντας όλα τα άρθρα που αναρτά το νεοναζιστικό κόμμα. Μέσα σε μόλις 17 μήνες ζωής ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει προλάβει να κάνει 193.000 tweets, 130.000 likes, ενώ ακολουθεί 5.005 άλλους λογαριασμούς και τον ακολουθούν 1.818.

Ο εν λόγω λογαριασμός δεν παραλείπει να αναπαραγάγει το περιεχόμενο των προσωπικών λογαριασμών του Αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου (φωτ. 2) αλλά και των άλλων βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος, όπως η Ελ. Ζαρούλια, ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο Χρ. Παππάς κ.ά.

Ο χρήστης «Ξενοφών Βασιλόπουλος» αναπαράγει ακόμη περιεχόμενο και από άλλες εθνικιστικές ιστοσελίδες όπως το ethnikismos.net, από αντίστοιχους λογαριασμούς (στα ελληνικά και στα αγγλικά) οι οποίοι επιδίδονται σε μάχη με επάλληλες αναρτήσεις και ιστορικές αντιπαραθέσεις με «αντιπάλους» εθνικιστικούς επίσης λογαριασμούς της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας ή άλλων βαλκανικών κρατών.

Αντίστοιχοι τέτοιοι λογαριασμοί είναι οι Elisabet Paschos@Makedni, AlexKurtis@ak_square9 (τον οποίο ριτουιτάρει με πολύ μεγάλη συχνότητα), ΑΛΕ_Ξ_ΑΝΔΡΟΣ@ptolemy_Lagus, SpartiatisΣπαρτιατης@KSpartiatis, ΑΙΤΩΛΟΣ@AITWLOS..

Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι ο εν λόγω λογαριασμός ριτουιτάρει επίσης τον ίδιο του τον εαυτό σε αραιά πρωτογενή σχόλια που αναρτά, τα οποία έχουν όλα εθνικιστική απόχρωση, ενώ δεν λείπουν οι άκρως επιθετικοί χαρακτηρισμοί προς τους πολιτικούς, οι οποίοι κορυφώνονται τις μέρες της επίσκεψης Τσίπρα και του κυβερνητικού επιτελείου στη Βόρεια Μακεδονία στις αρχές του Απρίλη.

Τις μέρες εκείνες, σε πασίδηλο παροξυσμό, αναρτά συνεχείς βωμολοχίες και απειλές προς τους δύο υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκολα Ντίμιτροφ και Γιώργο Κατρούγκαλο μετά την κοινή συνέντευξη των δύο ομολόγων.

Στην εικόνα επάνω απεικονίζεται με λευκό το δίκτυο των ακροδεξιών λογαριασμών. Ανάμεσά τους εντοπίζουμε (με κόκκινο χρώμα) και το bot της Χρυσής Αυγής, τον… Ξενοφώντα, κοντά στους λογαριασμούς του Ηλία Κασιδιάρη και του Χρήστου Παππά.


  Για την έρευνα συνεργάστηκαν οι δημοσιογράφοι και μέλη του MIIR: Κώστας Ζαφειρόπουλος, Ελβίρα Κρίθαρη, Ιωάννα Λουλούδη, Νίκος Μορφονιός, Μαρία Σιδηροπούλου, Ηλίας Σταθάτος. Η παρούσα έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαευαγγέλου, μηχανικό λογισμικού και συνιδρυτή τουMediaWatch.io, Civic Information Office.

Πηγή: Κώστας Ζαφειρόπουλος – Efsyn.gr

 


Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το