1. Έγινε στις 30-10-2018 η εξαμηνιαία συνεδρίαση του Γ. Σ. της ΟΣΥΑΠΕ, ενώ την επομένη 31/10 έγινε συνάντηση εκπροσώπων Δ.Σ. των Συλλόγων της χώρας.

2. Από πλευράς του Προεδρείου κατατέθηκε μια εισήγηση-αντίγραφο γνωστών κειμένων του ΠΑΜΕ, Σχέδιο Απόφασης του ανώτερου μετά το Συνέδριο Συνδικαλιστικού Οργάνου της Ομοσπονδίας μας, γραμμένο σε πρώτο ενικό προσωπικό πρόσωπο (!), με πρόταση για απεργία στις 14 Νοέμβρη, χωρίς όμως να αναφέρει ποιός προκηρύσσει την απεργία (ΑΔΕΔΥ), χωρίς κανένα σχόλιο για τον ρόλο της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ και χωρίς «φυσικά» να αναφέρει σε ποιά απεργιακή συγκέντρωση καλεί τους εργαζόμενους να παραβρεθούν.

Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΠΑΜΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μετά την αναγκαστική απόσυρση της διασπαστικής πρότασής του ΠΑΜΕ για απεργία στις 8 Νοέμβρη και την σύμπλευση, παρά τις αγωνιστικές κορώνες, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε μια απεργία για τις 14 Νοέμβρη, χωρίς σχέδιο, προοπτική, οργάνωση, κλιμάκωση και την έκφραση των εργαζομένων.

(Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΓΣΕΕ της «κοινωνικής συμμαχίας» -και με την εργοδοσία- λειτουργώντας εντελώς διασπαστικά, προκήρυξε την «γνωστή» απεργία του «Αγίου Προϋπολογισμού» για τις 28 Νοέμβρη. Ήδη το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που είχε προκηρύξει απεργία για τις 14 Νοέμβρη την μετέθεσε για τις 28 Νοέμβρη).

Η εισήγηση της Προέδρου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την υποστήριξη εκπροσώπων στο Γ. Σ. της Συσπείρωσης Εργαζομένων και άλλων «μεταγραφών».

Η εισήγηση αυτή μοιράστηκε την επομένη στα μέλη των Δ. Σ., ως απόφαση πλέον του Γ. Σ., πάντα σε πρώτο ενικό προσωπικό πρόσωπο, χωρίς στοιχειώδεις διορθώσεις, υπογεγραμμένη από την Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Δ. Σ. και όχι από την Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Γ. Σ., όπως έπρεπε (!).

Στη συνέχεια η απόφαση του Γ. Σ (με κάποιες λεκτικές διορθώσεις «πληθυντικού» χαρακτήρα), προωθήθηκε ψηφιακά, χωρίς τις υπογραφές και πάλι της Προέδρου και του Γραμματέα του Γ. Σ. Φαίνεται ότι στην Ομοσπονδία ισχύει «η αρχή της μιας». Και καλά η προελθούσα από «μεταγραφή» Πρόεδρος του Γ. Σ. δεν αισθάνεται την ανάγκη να υπογράψει την Απόφαση του Γ. Σ. ή να προβεί σε κάποια διευκρίνιση, αλλά ο Γραμματέας του Γ. Σ. που κρατάει και τα Πρακτικά του;

3. Εκτός από το ζήτημα αυτό συζητήθηκαν και μια σειρά άλλα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες της χώρας, (έλλειψη προσωπικού, αποχή εξεταστών από εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, επίδομα ανθυγιεινού, εφαρμογή της ΕΣΣΕ, μετακινήσεις-οδοιπορικά, ιδιωτικοποίηση τομέων του Δημοσίου, Πόρισμα Ορκωτών λογιστών κλπ.)

4. Στη συζήτηση με τα Δ.Σ. της χώρας έγινε από πλευράς εκπροσώπων των παρατάξεων προεκλογικού χαρακτήρα τοποθετήσεις (εν όψει του 8ου συνεδρίου), με αναφορές στην συμβολή (στη «σύνθεση», όπως είπαν) που είχε η κάθε μια στο έργο του Δ. Σ.

5. Από την πλευρά της Αριστερής Παρέμβασης έγιναν τοποθετήσεις και τις δυο ημέρες για την πολιτική συγκυρία, για την κυβερνητική πολιτική, για την κατάσταση του κινήματος και την συμβιβαστική ηττοπαθή γραμμή της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, για την ανάγκη ανασύνταξής του κινήματος σε μια άλλη αγωνιστική προοπτική, αποκαλύπτοντας την διαχειριστική τακτική της Διοίκησης της ΟΣΥΑΠΕ και την κομματικοκεντρική πολιτική του ΠΑΜΕ, που έχει θέσει σαν στόχο την ρυμούλκηση της Ομοσπονδίας στη γραμμή του, με στόχο την πλήρη έλεγχό της και για τις ευθύνες των υπολοίπων παρατάξεων στην κατάσταση αυτή.

Δεν ψηφίσαμε την εισήγηση (πολιτικό πλαίσιο) του Προεδρείου και καλέσαμε να γίνει η απεργία της 14 Νοέμβρη βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα, για την ενιαία έκφραση των εργαζομένων, για την ανατροπή των συσχετισμών, για να αποκτήσει το κίνημα έναν άλλο πολιτικό προσανατολισμό, αυτόν του μαζικού, ενωτικού, συντονισμένου, κλιμακούμενου, παρατεταμένου αγώνα, για την δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης και πάλης, έξω από λογικές «διαλόγων» και συναίνεσης, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και μακριά από διασπαστικές τακτικές, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

6. Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων εκφράστηκε η αγωνία και φάνηκε η άκρως προβληματική κατάσταση περικοπών δικαιωμάτων των εργαζομένων, υποστελέχωσης, διάλυσης, ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας και η ανάγκη αντιστροφής κατάστασης.

7. Επίσης το Γ.Σ. προκήρυξε το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας για τις αρχές Απρίλη 2019.

Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, ενώ το Καταστατικό ρητά ορίζει, το προηγούμενο Συνέδριο και το Γ. Σ. με αλλεπάλληλες αποφάσεις του έχουν αποφασίσει, ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν όσοι Σύλλογοι είναι οικονομικά τακτοποιημένοι μέχρι 31-12-2018, το Προεδρείο επανέφερε την πρόταση να συμμετέχουν και Σύλλογοι που προφανώς ελέγχει ΠΑΜΕ, που οφείλουν σοβαρά ποσά στην Ομοσπονδία, που είχαν συμμετάσχει στο προηγούμενο 7ο Συνέδριο (2016) , δηλώνοντας ότι θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι το επόμενο Συνέδριο (2019), ενώ σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Ομοσπονδία Συλλόγων Αποκεντρωμένων κ.α.) γίνονται αυστηροί φρουροί και υπερασπιστές της «νομιμότητας» για όσους Συλλόγους δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.

Ηγουμενίτσα 05-11-2018

Παύλος Λ. Αλεξίου

Μέλος του Γ. Σ. με την «Αριστερή Παρέμβαση»

Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας

pavlosalexiou@hotmail.com, 2665360135, 6972272601

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το