«Πλήρωσε αλλιώς σου κόβω το ρεύμα»…

Η «αναπτυξιακή τροχιά» της ΔΕΗ και το «καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο» της ΝΔ για τη “διάσωση” και την “εξυγίανση” της περιλαμβάνουν αύξηση της τιμής του ρεύματος, ένταση των εκβιασμών και των απειλών (διακοπές ηλεκτροδότησης) στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, και ξεπουλήματα.

Η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εταιρείες που «ειδικεύονται» στην είσπραξη οφειλών, χρησιμοποιώντας και ένδικα μέσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «σαφάρι» με εξώδικα σε εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, με συνολικό χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει άμεσα:

— Παραπέρα προσαρμογή της ΔΕΗ ΑΕ στη μεταλιγνιτική εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για να λειτουργήσει η ΔΕΗ ΑΕ πιο ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

— Απολύσεις στη ΔΕΗ (εθελούσια αποχώρηση, πρόωρη συνταξιοδότηση, διατήρηση του παγώματος στις προσλήψεις, μη ανανέωση των συμβάσεων με έκτακτους εργαζόμενους κ.ο.κ.).

— Πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ 20% – 30% και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες

— Ανατιμήσεις στα τιμολόγιά της, ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός του κοινωνικού τιμολογίου, κατάργηση της μείωσης του 10% σε συνεπείς πελάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες ειδοποιητήρια καταφθάνουν σε λαϊκά νοικοκυριά, βάζοντάς τους το μαχαίρι στο λαιμό. Η «εναλλακτική» που τους δίνει η ΔΕΗ είναι είτε να αλλάξουν πάροχο, με το χρέος να τους ακολουθεί και να παραμένει απαιτητό από την επιχείρηση, είτε να καταβάλουν άμεσα το 50% της οφειλής και να ρυθμίσουν το χρέος μέσα σε έναν μήνα, αν θέλουν να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους.

Πρόκειται δηλαδή για όρους στους οποίους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν εργαζόμενοι, άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι που πασχίζουν να ανταποκριθούν στο κόστος του ρεύματος και έχουν τελικά αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ρεύμα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το