Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Σουηδία καθώς εντοπίστηκαν δύο ταφή πλοίων που χρονολογούνται στην εποχή των Βίκινγκ.

Δύο ταφικά πλοία της εποχής των Βίκινγκ που δεν είχαν καεί, ανακαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Γκάμλα Ουψάλα στη Σουηδία, μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες των αρχαίων Βίκινγκ.

«Αυτό είναι μια μοναδική ανασκαφή, το τελευταίο ταφικό πλοίο είχε εξεταστεί πριν από 50 χρόνια», δήλωσε ο Άντον Σέιλερ, αρχαιολόγος στον οργανισμό των Εθνικών Ιστορικών Μουσείων (SHMM), μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT. Ο ίδιος περιέγραψε τα ευρήματα ως «εντυπωσιακά».

Ο ενθουσιασμός για την ανακάλυψη οφείλεται στο γεγονός ότι ελάχιστα είναι τα άθικτα ταφικά πλοία που εντοπίζονται. Μόλις 10 σχεδόν τέτοιες ανακαλύψεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η τελευταία τέτοια ανακάλυψη είχε γίνει το 1973!

Οι ταφές πλοίων, κατά τις οποίες νεκροί τοποθετούνταν σε κανονικού μεγέθους πλεούμενα, πραγματοποιούνταν μόνο για υψηλόβαθμα μέλη της αριστοκρατίας των πολεμιστών κι όχι για τους κοινούς θνητούς.

«Μόνο ξεχωριστοί άνθρωποι θάβονταν με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε ο Σέιλερ. «Μπορείτε να υποθέσετε ότι ήταν τα πιο διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας της εποχής εκείνης καθότι γενικά τα ταφικά πλοία είναι πολύ σπάνια».

Ο νεκρός σε ένα από τα δύο πλοία που εντοπίστηκαν, είχε τοποθετηθεί στο πλεούμενο μαζί με πληθώρα αντικειμένων, όπως όπλα και ασπίδες. Ωστόσο, βρέθηκαν επίσης τα λείψανα ζώων, συμπεριλαμβανομένου ενός αλόγου και ενός σκύλου. Τα ζώα που προφανώς ανήκαν στον νεκρό, τοποθετούταν στην πλώρη του πλοίου, ενώ ο ιδιοκτήτης στην πρύμνη.

Το φαινομενικά άθικτο σώμα, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι είχε μια μεγάλη τρύπα στο κεφάλι. «Σκοτώθηκε», εκτίμησε η οστεολόγος Καρολίν Αρσινί. «Είμαι πεπεισμένη ότι το τραύμα προκλήθηκε από ξίφος. Αυτό που με εκπλήσσει, όμως, είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε το κομμάτι του κρανίου που λείπει».

Μια υπόθεση είναι ότι ο άνθρωπος επέζησε παρά το σοβαρό τραύμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αρσινί ο θάνατος ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα του τραυματισμού.

Προς το παρόν, πάντως, η αρχαιολογική ομάδα συνεχίζει την ανάλυση και ερμηνεία των ευρημάτων. «Θα έχει συνέχεια», υπόσχεται η Αρσινί.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το