ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Διεύθυνσης Αθήνας Αντας Παραφόρου και Νατάσας Δίπλα, εκλεγμένων με το Ψηφοδέλτιο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του άρθρου 49

Άρθρο 49«Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα».

 Τι σημαίνει η εφαρμογή του άρθρου 49 για τις σχολικές μονάδες της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι η ψήφιση και η εφαρμογή του άρθρου 49  στα σχολεία της Α΄ Αθήνας με το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο δωρεάν σχολείο, αφού θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των τμημάτων και θα εξαφανίσει από τον εκπαιδευτικό χάρτη πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τα στοιχεία όπως προκύπτουν από τον παρακάτω πίνακα είναι αμείλικτα.Δημοτικά:

ΣΧΟΛΕΙΑ Α΄ΑΘΗΝΑΣΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣΧ.ΕΤΟΣ 2019-2020ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-2021(Με 24 παιδιά ανάτμήμα)ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-2021(Με 26 παιδιά ανάτμήμα)
1ο Διαμέρισμα ΔήμουΑθηναίων       19          15           14
2ο Διαμέρισμα ΔήμουΑθηναίων       30          24           22
3ο Διαμέρισμα ΔήμουΑθηναίων       18          13           12
4ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων       33          26           24
5ο Διαμέρισμα ΔήμουΑθηναίων       30          25           23
6ο Διαμέρισμα ΔήμουΑθηναίων       49          39           36 
7ο Διαμέρισμα ΔήμουΑθηναίων       31          25           23
Βύρωνας       19          16          15
Γαλάτσι       21          15          14
Δάφνη       10            8            7
Ζωγράφου       18          15          13
Ηλιούπολη       30          23          22
Καισαριανή       10            8            7
Φιλαδέλφεια       13          10            9
Νέα Χαλκηδόνα         4            3            2
Υμηττός         6            5            4
ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ        341        270       (-71)        247        (-94)
  • Η καταγραφή στον πίνακα έχει γίνει με βάση τα φετινά τμήματα της Α΄ Δημοτικού.

Σε περίπτωση μείωσης αριθμού μαθητών λόγω υπογεννητικότητας (5%) και αύξηση μαθητών ανά τάξη σε 26 τότε ο εκπαιδευτικός χάρτης διαμορφώνεται με απώλεια 106 τμημάτων για την Α΄ Αθήνας!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι η εφαρμογή του δόγματος σοκ που επιβάλλει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σε πλήρη εναρμόνιση με τους κατευθυντήριους σχεδιασμούς του ΟΟΣΑ και της ΕΕ αποδομεί πλήρως το δημόσιο δωρεάν σχολείο.  Πλήττονται με τον πιο κατάφωρο τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητριών/μαθητών μας. Την ίδια στιγμή πολλοί εκπαιδευτικοί θα κριθούν υπεράριθμοι και θα τοποθετούνται όπου υπάρχει κενό. Η δραματική μείωση των τμημάτων συνδέεται με την μείωση πολλών θέσεων εργασίας για δασκάλους, νηπιαγωγούς και όλες τις ειδικότητες. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών/αναπληρωτριών θα συρρικνωθούν περαιτέρω.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας στα νηπιαγωγεία για τον επόμενο Σεπτέμβρη θα είναι πολλές ειδικά στους δήμους που δε θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Τα τμήματα από 2 θα γίνονται 1 στα 2/θέσια νηπιαγωγεία με «νόμιμη» μετακίνηση μαθητών σε όμορα νηπιαγωγεία ή όπου υπάρχει θέση. Από την άλλη θεσπίζεται κατώτατο όριο 16 παιδιά ανά τμήμα που σημαίνει ότι με 32 παιδιά δε θα υπάρχουν δύο τμήματα, αλλά θα υπάρχει πίεση στην/στον προϊσταμένη/-ο του νηπιαγωγείου να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών του τμήματος σε 26 και ΄΄υποχρέωση΄΄ των γονιών να μετακινηθούν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έρχεται να υψώσει νέους ταξικούς φραγμούς σε όλη την εκπαίδευση. Η μαχόμενη εκπαίδευση οφείλει να στηρίξει το δημόσιο σχολείο, να  υπερασπίσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών.

Όλες και όλοι στον αγώνα για την απόσυρσή του!

Στους δρόμους του αγώνα ξανά για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, για το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών.

Στην Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση συμμετέχουν:

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Αριστοτέλης, Ανεξάρτητη  Παρέμβαση/Αθηνά,

Δάσκαλοι σε Kίνηση/Παρθενώνας, Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Ρόζα Ιμβριώτη, Εκπαιδευτικοί σε δράση/Μ. Παπαμαύρος, Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Μακρυγιάννης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το