Αμερικανικά πολεμικά όπλα διεξήγαγαν ασκήσεις στην Αραβική θάλασσα ως μέρος της προσπάθειας να ανεβάσουν τον βαθμό ετοιμότητας απέναντι στην αποκαλούμενη από την Ουάσιγκτον «ιρανική απειλή».

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε ασκήσεις και εκπαίδευση στις 17-18 Μαΐου με το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν και το αμφίβιο Κεαρσάτζ να συντονίζονται με το σώμα πεζοναυτών.

Στις ασκήσεις πήρε μέρος και η 22η ναυτική μονάδα και το αμφίβιο Squadron Six, που έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν υπό τις εντολές του πέμπτου στόλου με έδρα το Μπαχρέιν.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν εκπαίδευση στον αέρα, πτήσεις σε σχηματισμό και ελιγμούς σύμφωνα με σχετική δήλωση. Στόχος ήταν η «αύξηση της ευελιξίας για απάντηση σε απειλές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη σημαντική αυτή περιοχή» δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον  Γουέιντ.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο Πέμπτος Στόλος ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), που περιλαμβάνει όλες τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου εκτός από το Ιράκ, άρχισε «ενισχυμένες περιπολίες» σε διεθνή ύδατα στην περιοχή του αραβικού κόλπου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες σε βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι η χώρα μετέφερε μυστικά ειδικές δυνάμεις στην περιοχή για την απόκρουση πιθανών ιρανικών επιθέσεων σε βρετανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Η ιρανική σημαία απομακρύνεται ύστερα από ομαδική φωτογραφία με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ιράν και άλλων κρατών, κατά τη διάρκεια των συνομιλίων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη

Η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης κλιμακώθηκε πρόσφατα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο με το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln και μια επιχειρησιακή ομάδα βομβαρδιστών, προκειμένου να στείλουν «ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα» στο Ιράν.

Το Ιράν καταδίκασε τις αμερικανικές κινήσεις ως «ψυχολογικό πόλεμο» και εξέφρασε επανειλημμένως την ετοιμότητά του να αντιδράσει σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το