Την επαναφορά των εκτελέσεων θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τραμπ, μετά από 16 χρόνια. Η κίνηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή κριτική, κυρίως από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως αναμένεται να προχωρήσει σε πέντε εκτελέσεις θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακή φυλακή της Ιντιάνα. Οι πέντε αυτοί θανατοποινίτες κατηγορούνται «για δολοφονία, και σε κάποιες περιστάσεις για βασανιστήρια και βιασμούς με θύματα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: παιδιά ή ηλικιωμένους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

«Το Κογκρέσο έκανε ρητά αποδεκτή την εκτέλεση της θανατικής ποινής μέσα από νομοθεσία που ενέκριναν και τα δύο σώματά του και υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει το κράτος δικαίου και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ. Πολλές πολιτείες, ωστόσο,  την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεσή της. Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έπειτα από την άρση ενός μορατόριουμ το 1988, εκτελέστηκαν μόλις τρεις θανατοποινίτες, ο τελευταίος εκ των οποίων το 2003.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια σπανίως επιβάλλουν θανατικές ποινές και περίπου 60 θανατοποινίτες βρίσκονται έγκλειστοι σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή (DPIC).

Οι περισσότεροι κρατούμενοι, υποψήφιοι για να υποβληθούν σε θανατική ποινή, εντοπίζονται στην Καλιφόρνια και είναι 733. Στην πολιτεία, όμως, έχουν εφαρμοστεί μόνο 13 εκτελέσεις από το 1976.

Ο Ντονάλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020, εμφανίζεται υπερμάχος της θανατικής ποινής, ειδικά για δολοφόνους αστυνομικών, ισλαμιστές ή για όσους σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών. Είχε επίσης επικαλεστεί την εσχάτη των ποινών μετά τη σφαγή σε μια συναγωγή του Πίτσμπουργκ τον Οκτώβριο του 2018, όπου 11 πιστοί σκοτώθηκαν.

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών μειώνονται τα τελευταία δέκα χρόνια στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω αμφιβολιών για τη νομιμότητα των θανατηφόρων ενέσεων, που κατηγορούνται ότι προκαλούν υπερβολικό πόνο και λόγω της διαθεσιμότητας φαρμάκων. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, για να μην συσχετισθεί το όνομά τους με τη θανατική ποινή, δεν συναινούν να παραδώσουν ουσίες.

Και όμως! Μόλις πριν λίγους μήνες η αμερικανική δικαιοσύνη απέσυρε τη δίωξη σε βάρος ενός 81χρονου Αφροαμερικανού, ο οποίος πέρασε 43 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο τον οποίο δεν παραδέχτηκε ποτέ.

Ο Τσαρλς Ρέι Φιντς αποφυλακίστηκε τον Μάιο, αφού ακυρώθηκε η προηγούμενη καταδίκη του όταν αποκαλύφθηκε ότι οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης παραποίησαν τα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Φιντς είχε καταδικασθεί σε θάνατο τον Ιούλιο του 1976 στη Βόρεια Καρολίνα για τη δολοφονία ενός καταστηματάρχη κατά τη διάρκεια ληστείας σε ένα βενζινάδικο. Η ποινή του μετατράπηκε κατόπιν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής.

Το 2002 μια ομάδα φοιτητών Νομικής που ερευνούσε υποθέσεις δικαστικής πλάνης ανέλαβε να εξετάσει την περίπτωσή του. Ρωτώντας τους βασικούς πρωταγωνιστικές και μελετώντας τον φάκελο, κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι αστυνομικοί είχαν χειραγωγήσει τους μάρτυρες για να αναγνωρίσουν τον Φιντς ως δράστη ενώ κατόπιν είπαν ψέματα για τα αποτελέσματα των βαλλιστικών τεστ, ώστε να τον ενοχοποιήσουν. Οι αστυνομικοί είχαν ζητήσει για παράδειγμα από τον Φιντς να φορέσει ένα πολύ μακρύ αμπέχονο – σαν εκείνο που φορούσε ο δράστης – στη διαδικασία της αναγνώρισης από τους μάρτυρες. Κανείς από τους υπόλοιπους άνδρες που στάθηκαν μαζί του στη σειρά δεν φορούσε τέτοιο ρούχο.

Τον Ιανουάριο, το Εφετείο έκρινε ότι αν οι ένορκοι γνώριζαν αυτά τα γεγονότα δεν θα είχαν καταδικάσει τον Φιντς και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Τέσσερις μήνες μετά, ο ηλικιωμένος άνδρας βγήκε επιτέλους από τη φυλακή, με αναπηρικό αμαξίδιο, και ενώθηκε ξανά με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (DPIC) πρόκειται για τον 166ο θανατοποινίτη που απαλλάσσεται των κατηγοριών μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής το 1973. Είναι επίσης ο 18ος που έχει μείνει για περισσότερα από 25 χρόνια στη φυλακή.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το