Περισσότεροι από 350 υπάλληλοι της Google υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς την εταιρεία, απαιτώντας από αυτήν να μην συνεργάζεται με τις αμερικανικές τελωνειακές και συνοριακές υπηρεσίες, καθώς και με την κρατική υπηρεσία για τους πρόσφυγες, λόγω της κακομεταχείρισης των προσφύγων στα νότια σύνορα της χώρας και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τις παραπάνω υπηρεσίες ότι φυλακίζουν τους αιτούντες άσυλο, χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς και ότι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα κατάχρησης και κακομεταχείρισης που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 7 παιδιών σε στρατόπεδα κράτησης.

«Αυτές οι καταχρήσεις είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ανήθικες από κάθε άποψη» σημειώνουν.

Μάλιστα, φέρνουν το παράδειγμα της συνεργασίας της IBM με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος «για να κατανοήσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στην αυτοματοποίηση της άγριας, μαζικής θηριωδίας».

«Η ιστορία είναι ξεκάθαρη: Η ώρα να πούμε ΟΧΙ είναι τώρα. Αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί. Είναι παράλογο η Google ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική εταιρεία, να υποστηρίξει υπηρεσίες που κλείνουν σε κλουβιά και βασανίζουν ευάλωτους ανθρώπους. Και δεν είμαστε μόνοι. Ο κόσμος παρακολουθεί και τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα. Στεκόμαστε μαζί με τους εργάτες και τους νομικούς όλης της βιομηχανίας που απαιτούν από αυτήν να αρνηθεί την παροχή τεχνικής υποστήριξης της μαζικής θηριωδίας», προσθέτουν.

Πριν ένα περίπου χρόνο, εργαζόμενοι της Google ζήτησαν από την εταιρεία να μην συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Google υπόγραψαν εσωτερική αίτηση με την οποία ζητούσαν από την εταιρεία να μείνει έξω «από το εμπόριο πολέμου» και να μην συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, ενώ κάποιοι υπάλληλοι έφτασαν στο σημείο να παραιτηθούν.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι είχαν υπογράψει το 2018 κείμενο το οποίο ζητούσε από την εταιρεία να μην χρησιμοποιεί τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθά τον αμερικανικό στρατό να καταστήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πιο αποτελεσματικά στην ταυτοποίηση των στόχων τους, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Πιστεύουμε ότι η Google δεν θα πρέπει να συμμετέχει στο εμπόριο πολέμου», τονίζεται στο κείμενο της αίτησης που ήταν διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. «Κατά συνέπεια ζητάμε να ακυρωθεί το Project Maven και η Google να συντάξει, να δημοσιοποιήσει και να εφαρμόσει μια ξεκάθαρη πολιτική, η οποία θα προβλέπει ότι ούτε η ίδια ούτε οι υπεργολάβοι της θα κατασκευάσουν ποτέ τεχνολογία πολέμου», προσθέτει το κείμενο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το