Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα προστίθεται στο Δήμο Περιστερίου. Σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής «αναίσθητο μάζεψε το ασθενοφόρο εργάτη καθαριότητας όταν έπεσε από το σκαλοπάτι  απορριμματοφόρου και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι».

Και η ανακοίνωση προσθέτει:

«Τα τελευταία χρόνια  ζούμε με μεγάλη συχνότητα και στο δήμο μας πολλά εργατικά ατυχήματα, πολύ σοβαρά ακόμα  και ένα θανατηφόρο.

Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων!

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων με εκατοντάδες σακατεμένους και 50 νεκρούς τα τελευταία χρόνια στο κλάδο μας δεν είναι αποτέλεσμα «σύμπτωσης» ή «κακιάς στιγμής», ή  «αποκλειστική ευθύνη των Εργαζομένων»  όπως προσπαθούν να μας πείσουν δήμαρχοι και κυβέρνηση.

Οι αίτιες είναι, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανάγκη για να συμπληρώσουν το πετσοκομμένο εισόδημα τους οι εργαζόμενοι  δουλεύουν διπλόβαρδιες, σαββατοκύριακα, νύχτες.

Η 24ωρη λειτουργία  υπηρεσιών, είναι κύριος παράγοντας  εργατικών ατυχημάτων (τα 2\3 των εργατικών ατυχημάτων γίνονται είτε σαββατοκύριακα είτε στη νυχτερινή βάρδια) επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

Φαίνεται πως δεν υπολογίζεται από τη διoίκηση του Δήμου Περιστερίου η ανθρώπινη ζωή των συνάδελφων με 8μηνες συμβάσεις ΟΑΕΔ, παραβλέποντας ακόμα και το νομό, τους αξιοποιεί ως εργάτες στα απορριμματοφόρα και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αντιολισθητικά παπούτσια–αντιτετανικά  εμβόλια,   κ.α.)  ή τους βγάζει να βάφουν νησίδες χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο περνώντας τα αυτοκίνητα από δίπλα τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Καμία ανοχή! Καμία αναμονή».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το