Δύο συγκλονιστικές ομιλίες έδωσαν δύο μαύροι ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter η Tamika D. Mallory και ο πρώην παίκτης του NBA και φίλος του δολοφονημένου Φλόυντ, Stephen Jackson. Και οι δύο τόνισαν ότι δεν πρόκειται απλά για μερικούς αστυνομικούς, που κάνουν κάποια πράγματα εδώ κι εκεί στη χώρα. δεν είναι μια κατάσταση καλού και κακού μπάτσου. Είναι η κατάσταση που βιώνουν οι μαύροι στην Αμερική και απαρίθμησαν τα θύματα.

«Ο λόγος για τον οποίο καίγονται κτίρια, είναι επειδή αυτή η πόλη, αυτή η πολιτεία, θα προτιμούσε να διατηρήσει αυτόν τον λευκό εθνικισμό και τη νοοτροπία της λευκής ανωτερότητας, από το να συλλάβει, να κατηγορήσει και να βοηθήσει να καταδικαστούν τέσσερις αστυνομικούς που σκότωσαν έναν μαύρο άνδρα» είπε στην αρχή της φορτισμένης ομιλίας της η Tamika και πρόσθεσε ότι οι πραγματικοί λεηλάτες είναι οι Αμερικάνοι οι πρώτοι διδάξαντες της βίας. «Η Αμερική έχει λεηλατήσει τους μαύρους ανθρώπους. Η Αμερική λεηλάτησε τους ιθαγενείς Αμερικάνους όταν ήρθαν εδώ. Οπότε λεηλασία είναι αυτό που κάνετε, από εσάς το μάθαμε. Μάθαμε τη βία από εσάς. Οπότε αν θέλετε να τα καταφέρουμε καλύτερα, τότε γαμώτο, να τα καταφέρετε εσείς καλύτερα»

«Δεν υπάρχει πια κατευνασμός. Όχι το κάθε πόδι σε διαφορετική βάρκα. Είτε είσαι στην δικιά μας πλευρά είτε απέναντι και μιλάω σε όλους. Μαύρους, λευκούς, μπλε, πράσινους» είπε ο  Stephen Jackson. «Είμαι εδώ, γιατί δεν πρόκειται να μειώσουν τον χαρακτήρα του Τζ. Φλόιντ, τον δίδυμο μου. Πολλές φορές η αστυνομία, όταν κάνει πράγματα που ξέρει ότι είναι λάθος, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να το συγκαλύψουν. Να φέρουν πράγματα από το παρελθόν σου στην επιφάνεια για να δείξουν ότι η βλακεία που έκαναν  άξιζε. Από πότε ένας φόνος έχει αξία; Αλλά ήταν ένας μαύρος άνδρας. Εγκρίνεται!» σημείωσε.

Ακολουθούν ολόκληρες οι ομιλίες των δύο ακτιβιστών, οι οποίες απομαγνητοφωνήθηκαν από το βίντεο που υπάρχει στη σελίδα «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη»

Tamika D. Mallory: Το κτίρια δεν καίγονται μόνο για τον Φλόιντ

«Ο λόγος για τον οποίο καίγονται κτίρια, είναι επειδή αυτή η πόλη, αυτή η πολιτεία, θα προτιμούσε να διατηρήσει αυτόν τον λευκό εθνικισμό και τη νοοτροπία της λευκής ανωτερότητας, από το να συλλάβει, να κατηγορήσει και να βοηθήσει να καταδικαστούν τέσσερις αστυνομικούς που σκότωσαν έναν μαύρο άνδρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα των όσων  αντιμετωπίζουμε. Δεν πρόκειται απλά για μερικούς αστυνομικούς, που κάνουν κάποια πράγματα εδώ κι εκεί στη χώρα. δεν είναι μια κατάσταση καλού και κακού μπάτσου. Εδώ πρόκειται για τον Ahmaud Arberry που δολοφονήθηκε από έναν λευκό στους δρόμους της Georgia. Την Breonna Taylor που δολοφονήθηκε στο σπίτι της. Πρόκειται για τη Νέα Υόρκη που παλεύαμε ενάντια στους αστυνομικούς, οι οποίοι στο όνομα της κοινωνικής αποστασιοποίησης δολοφονούσαν νέους μαύρους στους δρόμους μας. Αυτή είναι μια συντονισμένη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα πανεθνικά. Και έτσι εμείς βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι μαύροι άνθρωποι πεθαίνουν, μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό ως ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Τα κτίρια που καίγονται, δεν καίγονται μόνο για τον αδερφό μας Τζωρτζ Φλόιντ. Καίγονται γιατί οι άνθρωποι εδώ στη Μινεσότα, λένε στους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Μέμφις, σε ανθρώπους όλου του έθνους «enough is enough», αρκετά! Και δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, για την πνευματική ασθένεια, που έχει επιβληθεί, στους ανθρώπους μας από την Αμερικάνικη κυβέρνηση, τους θεσμούς και όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Δεν με νοιάζει καθόλου αν κάψουν το Target (πολυκατάστημα στην Μινεάπολη, που χρηματοδοτεί την τοπική αστυνομία). Γιατί το Target θα έπρεπε να είναι στους δρόμους μαζί μας, καλώντας για δικαιοσύνη που αξίζουν οι άνθρωποι μας. Που ήταν η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Autozone, όταν ο Philando Castile δολοφονήθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο από αυτά που εκπροσωπούν; Οπότε αν δεν έρχεσαι προς την υπεράσπιση των ανθρώπων, τότε μην μας προκαλείς, την ώρα που νέοι και μεγάλοι, που είναι αναστατωμένοι και υποκινημένοι από ανθρώπους που εσείς πληρώνετε.

Εσείς πληρώνετε υποκινητές που βρίσκονται ανάμεσα στους ανθρώπους μας εκεί κάτω. Πετώντας πέτρες, σπάζοντας βιτρίνες και καίγοντας κτίρια. Κι έτσι οι νέοι ανταποκρίνονται σε αυτό. Είναι οργισμένοι και υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό. Συλλάβετε τους μπάτσους. Κατηγορήστε τους μπάτσους. Κατηγορήστε όλους τους μπάτσους. Όχι μερικούς από αυτούς, όχι μόνο αυτούς στη Μινεάπολη. Κατηγορήστε τους σε όλες τις πόλεις που οι άνθρωποι μας δολοφονούνται. Αυτό είναι το διακύβευμα. Πιάστε τους. Κάντε τη δουλειά σας. Κάνετε αυτό που λέτε ότι πρέπει αυτή η χώρα να είναι. Η χώρα της ελευθερίας για όλους και για όλες, μόνο που δεν ισχύει για τους μαύρους ανθρώπους. Και έχουμε κουραστεί γι’αυτό μη μας μιλάτε για λεηλασίες. Εσείς είστε οι λεηλάτες. Η Αμερική έχει λεηλατήσει τους μαύρους ανθρώπους. Η Αμερική λεηλάτησε τους ιθαγενείς Αμερικάνους όταν ήρθαν εδώ. Οπότε λεηλασία είναι αυτό που κάνετε, από εσάς το μάθαμε. Μάθαμε τη βία από εσάς. Οπότε αν θέλετε να τα καταφέρουμε καλύτερα, τότε γαμώτο, να τα καταφέρετε εσείς καλύτερα.»

Stephen Jackson: Η κοινή λογική σας δεν αφορά τους μαύρους;

«Ποιος είπε ότι η κοινή λογική είναι κοινή; Τι συνέβη στην κοινή λογική; Αδέρφια μου, σας αγαπώ. Δεν φοβάμαι. Είμαι πληγωμένος, θυμωμένος αλλά δεν φοβάμαι καθόλου. Προς τους λευκούς αδερφούς μου. Σας αγαπώ. Κάθε φυλή που είναι εδώ, την αγαπώ. αλλά φτάνει μια στιγμή που αν  με αγαπάτε, αλλά δεν στέκεστε δίπλα μου, η αγάπη σας δεν σημαίνει τίποτα. Είμαι στο σημείο, που έχω κουραστεί να είμαι το θύμα. Έχω κουραστεί να περπατώ και να βλέπω λευκά παιδιά και να νιώθω ότι εγώ έχω μεγάλη καρδιά και δίνω αγάπη σε κάθε φυλή, αλλά δεν παίρνω πίσω τίποτα. εμείς διασκεδάζουμε τους πάντες, αλλά δεν το θέλουμε πια αυτό. Είμαι εδώ, γιατί δεν πρόκειται να μειώσουν τον χαρακτήρα του Τζ. Φλόιντ, τον δίδυμο μου. Πολλές φορές η αστυνομία, όταν κάνει πράγματα που ξέρει ότι είναι λάθος, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να το συγκαλύψουν. Να φέρουν πράγματα από το παρελθόν σου στην επιφάνεια για να δείξουν ότι η βλακεία που έκαναν  άξιζε. Από πότε ένας φόνος έχει αξία; Αλλά ήταν ένας μαύρος άνδρας. Εγκρίνεται!

Δεν μπορείτε να μου πείτε, ότι  όταν αυτός ο άνθρωπος είχε στα γόνατα του τον λαιμό του αδερφού μου και του έπαιρνε τη ζωή, με το χέρι του στην τσέπη, το μειδίαμα στο πρόσωπο του δεν έλεγε «Είμαι προστατευμένος». Δεν μπορείτε να μου πείτε, ότι δεν θεωρούσε ότι ήταν καθήκον του να σκοτώσει τον αδερφό μου και δεν ήξερε ότι θα τη σκαπουλάρει. Το έχουμε δει τόσες μα τόσες φορές μπροστά στα μούτρα μας αλλά δεν λαμβάνουμε καμιά δικαιοσύνη. τι συνέβη στην κοινή λογική; Τι συνέβη στο «ανοίξτε τα μάτια σας;».  Τα ματια σας δεν βλέπουν τώρα τα βίντεο; Γιατί υπάρχουν τα βίντεο; Δεν σημαίνουν τίποτα; Μόνο όταν είσαι μαύρος ….

Ο αδερφός μου, ήταν Κάποιος που πέθανε, προσπαθώντας να προστατεύει και να παρέχει σε όλους. Ένα Πράγμα που ξέρω, είναι ότι αυτό έτσι είναι όλοι οι μαύροι. Επειδή από εκεί που προερχόμαστε, μαθαίνουμε να προστατεύουμε και να παρέχουμε. Όσοι δεν το ξέρουν αυτό, όσοι δεν είναι περήφανοι που είναι μαύροι, αυτοί είναι που συντρίβονται νωρίς. Πρέπει να είμαστε δυνατοί με την καταγωγή που έχουμε, για να επιβιώσουμε και να επιτύχουμε. Είναι δέκα φορές δυσκολότερο για εμάς. Και λέω όλη την ώρα ότι η διαφορά μου με τον αδερφό μου τον Φλόιντ, είναι ότι εγώ είχα την ευκαιρία. Τόσα αδέρφια μου είναι ταλαντούχα, αλλά κάθονται στα γκέτο γιατί δεν τους δίνεται η ευκαιρία.

Αναρωτιέμαι γιατί είμαστε θυμωμένοι. Δεν πεθαίνουμε απλά. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για προς εμάς. Σε αυτόν τον τόπο που δολοφονήθηκε ο αδερφός μου, βλέπω να γρονθοκοπούν τις γυναίκες μας. Δεν έχουμε επιλογή. Μόνο να σταματήσουμε να ρωτάμε. Και δεν απαιτούμε. Ήρθε η ώρα να πάρουμε. Και η κραυγή μου φτάνει μακρύτερα από όσο γνωρίζουν οι άνθρωποι. Γιατί εγώ προέρχομαι από τη βρομιά και από τη λάσπη. Και οι άνθρωπο μου επίσης. Και στεκόμαστε μαζί. Χρειάζεται όλοι να σταθούν μαζί μας. Αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας. Δεν υπάρχει πια κατευνασμός. Όχι το κάθε πόδι σε διαφορετική βάρκα. Είτε είσαι στην δικιά μας πλευρά είτε απέναντι και μιλάω σε όλους. Μαύρους, λευκούς, μπλε, πράσινους».

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το