Εκδικάστηκε την προηγούμενη Τρίτη στα Διοικητικά Δικαστήρια η αγωγή των 87 πρώην συμβασιούχων της ΕΥΑΘ οι οποίοι ζητούν επαναπρόσληψη και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για παρελκυστική τακτική.

Πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Τον Μάρτιο του 2018 η ΕΥΑΘ Α.Ε. απέλυσε 89 συμβασιούχους εργαζόμενους. Οι  εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή κατά της απόφασης μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Στην ακροαματική διαδικασία η εταιρεία ισχυρίστηκε  πως δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, παρότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς εργάζονταν στην ΕΥΑΘ για πέντε, δέκα, έως και 17 χρόνια. Επιπλέον, η πλευρά της εταιρείας επικαλέστηκε το γεγονός ότι προχώρησε σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ περίπου 130 ατόμων εκ των οποίων μόνον ένας προερχόταν από τους πρώην συμβασιούχους. Ωστόσο, παρά τις προσλήψεις, η ΕΥΑΘ έσπευσε να αναθέσει το έργο της καταγραφής των ενδείξεων υδρομετρητών και της διανομής των λογαριασμών σε ιδιώτη εργολάβο. Αυτό, σύμφωνα με τους συμβασιούχους, αποδεικνύει ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες τις οποίες κάλυπταν οι ίδιοι δεν καλύφθηκαν από τις προσλήψεις που έγιναν.

Δυόμισι φορές ακριβότερα!

Πέρα, όμως, απ’ αυτό, η ΕΥΑΘ για τις ίδιες υπηρεσίες τις οποίες προσέφεραν οι πρώην συμβασιούχοι στον τομέα της διανομής των λογαριασμών κατανάλωσης νερού, πληρώνει πλέον σε ιδιώτες εργολάβους πολλαπλάσια ποσά.

Ειδικότερα, η ΕΥΑΘ ως και τον Μάρτιο 2018 πλήρωνε στους πρώην συμβασιούχους 0,12 ευρώ ανά λογαριασμό. Ετησίως η εταιρεία κατέβαλε περί τις 180.000 ευρώ για τη διανομή περίπου 1,5 εκατ. λογαριασμών. Μετά την απομάκρυνση των συμβασιούχων η ΕΥΑΘ ανέθεσε το έργο αυτό σε ιδιώτες εργολάβους. Την πρώτη φορά για διάστημα δύο μηνών (από μέσα Μαρτίου έως μέσα Μαΐου 2018) στην εταιρεία «ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΠΕ» έναντι 0,15 ευρώ ανά λογαριασμό και εν συνεχεία, για τους επόμενους δύο μήνες (από μέσα Μαΐου έως μέσα Ιουλίου 2018) στην εταιρεία «CITIPOST IKE» έναντι 0,29 ευρώ ανά λογαριασμό, χωρίς να αιτιολογείται πως ξαφνικά, μέσα σε ελάχιστες ημέρες διπλασιάστηκε το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Στη συνέχεια η ΕΥΑΘ προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης, κατόπιν διαγωνισμού, με εταιρεία (Βασίλειος Παλαιολόγος ΟΕ) η οποία έχει έδρα την Πάτρα, στην οποία ανατέθηκε το έργο διανομής των λογαριασμών για ένα έτος, έναντι ποσού 459.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή 0,30 ευρώ ανά λογαριασμό. Την ώρα, που στους συμβασιούχους, για την ίδια δουλειά έδινε 182.000 ετησίως, δηλαδή 0,12 ευρώ ανά λογαριασμό. Εν ολίγοις, η ΕΥΑΘ πληρώνει για την ίδια υπηρεσία στον ιδιώτη εργολάβο δυόμισι φορές περισσότερο απ’ ό,τι τους συμβασιούχους τους οποίους απομάκρυνε.

Μειωμένες αποδοχές

Σύμφωνα με τους συμβασιούχους το έργο της διανομής των λογαριασμών έχει ανατεθεί σε υπεργολάβο ο οποίος απασχολεί ίδιο αριθμό εργαζομένων όπως και πριν η ΕΥΑΘ. Σύμφωνα, όμως με τους ίδιους, ελάχιστοι από τους πρώην συμβασιούχους προσελήφθησαν από τους εργολάβους. Επιλέχθηκαν, δε, άτομα τα οποία υπέδειξε συγκεκριμένο στέλεχος της ΕΥΑΘ.

Πέραν αυτού, όσοι εργάζονται στον υπεργολάβο αμείβονται με 586 ευρώ μικτά, ενώ τα ίδια άτομα, όταν εργάζονταν στην ΕΥΑΘ λάμβαναν περί τα 800 ευρώ καθαρά.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Μετά την απομάκρυνσή τους από την ΕΥΑΘ οι  συμβασιούχοι έκαναν πολύμηνο αγώνα ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Μάλιστα τους είχαν δοθεί υποσχέσεις, τόσο από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και από την τέως υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου ότι το θέμα τους θα τακτοποιηθεί με ειδική τροπολογία.

Ωστόσο, παρά την παρέλευση ενός έτους η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι με παρελκυστική τακτική και με διάφορες μεθοδεύσεις, όπως ο διορισμός ορισμένων στους ιδιώτες εργολάβους, επιχειρήθηκε η διάσπασή τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το