Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Γερμανίας σχεδιάζει να στρατολογήσει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες. Τα σχέδια αυτά «συζητούνται πιο πολύ από ποτέ», αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. Σύμφωνα με απόρρητη έρευνα του υπουργείου που έφτασε στο περιοδικό, η υπουργός Εθνικής Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να στρατολογηθούν κυρίως νέοι Πολωνοί, Ιταλοί και Ρουμάνοι, ενισχύοντας έτσι ποσοτικά το ανθρώπινο δυναμικό του σώματος.

O Γενικός Επιθεωρητής του Γερμανικού Στρατού Έμπερχαρντ Τσορν διευκρίνισε με προσεκτική διατύπωση ότι ο γερμανικός στρατός προτίθεται να αναζητήσει μόνο «γιατρούς και μηχανολόγους ειδικούς σε υπολογιστές» και όχι απλούς μισθοφόρους.

Σύμφωνα με το Spiegel, το υπουργείο έχει ήδη «υπολογίσει αυτή την δυνατότητα σε βάθος». Η έρευνα αναφέρει ότι περίπου 255.000 Πολωνοί, 185.000 Ιταλοί και 155.000 Ρουμάνοι ηλικίας 18-40 ετών ζουν στην Γερμανία. Στο σύνολο της, αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό όλων των Ευρωπαίων πολιτών (εκτός των Γερμανών) που ζουν στη χώρα. Αν τουλάχιστον το 10% αυτών έδειχναν κάποιο ενδιαφέρον να υπηρετήσουν στον γερμανικό στρατό, οι ένοπλες δυνάμεις θα βρίσκονταν με «περισσότερα από 50.000 πιθανά νέα μέλη».

Tο θέμα δεν είναι άγνωστο στις κυβερνήσεις άλλων μελών της ΕΕ και μάλιστα φαίνεται να έχει προκαλέσει επιφυλακτικότητα κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως στην Βουλγαρία, όπου εκφράζεται η ανησυχία ότι οι νέοι υψηλής εξειδίκευσης θα δελεάζονται ευκολότερα ώστε να μεταναστεύουν στην Γερμανία.

Πάντως, οι νέοι 18 έως 30 ετών υπήκοοι κρατών της ΕΕ που ήδη ζουν στην Γερμανία αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα αξιοποιηθούν.

Στο μεταξύ η στρατολόγηση υπηκόων άλλων κρατών σε εθνικούς στρατούς είναι μια ιδέα που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Μερικά παραδείγματα:

Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία

Πολλές μικρές χώρες της ΕΕ δέχονται στους κόλπους τους στρατιώτες που είναι υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στις βελγικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται δεκτοί από το 2004 ευρωπαίοι υπήκοοι ηλικίας 18 έως 34 ετών. Η Δανία επίσης δέχεται στον στρατό της ξένους υπηκόους υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν ήδη στη χώρα και μιλούν τη γλώσσα, ενώ και στο Λουξεμβούργο ισχύει κάτι αντίστοιχο. Εκεί οι υποψήφιοι στρατιώτες θα πρέπει να μένουν τουλάχιστον τρία χρόνια στη χώρα και να είναι μεταξύ 18 και 24 ετών.

Μεγάλη Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία παραδοσιακά προσέλκυε στρατιώτες και ειδικό προσωπικό για τις ένοπλες δυνάμεις από τις πρώην αποικίες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, η οποία διαμορφώθηκε ως ιδιότυπο διεθνές μόρφωμα στις αρχές του εικοστού αιώνα συμπεριλαμβάνοντας 53 κράτη. Οι αποικίες πλέον δεν υπάρχουν ωστόσο η Κοινοπολιτεία εξακολουθεί να υφίσταται. Το «μπλοκ» των χωρών της έχει συνολικά 2,3 δις ανθρώπων και εκτείνεται από την Αυστραλία και την Ινδία μέχρι την Κένυα, τον Καναδά και τα νησιά Φίτζι. Πλέον η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μάλιστα να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τους όρους εισδοχής υπηκόων της Κοινοπολιτείας στον βρετανικό στρατό, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ισχύει ότι πρέπει να διαβιούν στη Μ. Βρετανία τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν μπουν στον στρατό.

Γαλλία, Ισπανία

Στη Γαλλία η «Λεγεώνα των Ξένων», όπως είναι γνωστή αποτελεί το παλαιότερο στον κόσμο σώμα στρατού που αποτελείται από ξένους υπηκόους. Ιδρύθηκε το 1831 και εξακολουθεί να λειτουργεί. Οι ξένοι υπήκοοι που κατατάσσονται στη «Λεγεώνα των Ξένων» μπορούν να αιτηθούν για γαλλική υπηκοότητα μετά από τα τρία πρώτα χρόνια θητείας.

Η Ισπανία επιτρέπει από το 2002 υπηκόους χωρών που ήταν πρώην ισπανικές αποικίες να κατατάσσονται στον ισπανικό στρατό. Η στρατολόγηση αποκλείει ωστόσο τους πολίτες του Μαρόκου, παρά το ότι το βόρειο τμήμα της χώρας ήταν στο παρελθόν ισπανική αποικία. Αρχικά το ποσοστό ξένων υπηκόων που υπηρετούσαν στον ισπανικό στρατό ανερχόταν στο 2%, ενώ πλέον ανέρχεται στο 9%.

ΗΠΑ, Ρωσία

Στη Ρωσία τελευταία η κατάταξη στρατό είναι η πιο γρήγορη οδός για να λάβει κάποιος υπήκοος χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ρωσική υπηκοότητα. Οι μη Ρώσοι στρατιώτες που μιλούν ρωσικά μπορούν να συνάψουν με τον ρωσικό στρατό πενταετή σύμβαση, ενώ παράλληλα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για υπηκοότητα τρία χρόνια μετά την έναρξη της θητείας τους.

Στις ΗΠΑ, τέλος, μόνιμοι κάτοικοι χωρίς αμερικανική ιθαγένεια και κάτοχοι πράσινης κάρτας μπορούν να καταταγούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως απλοί στρατιώτες, κάτι που τους επιτρέπει να ζητήσουν και την αμερικανική υπηκοότητα βάσει μιας συνοπτικής διαδικασία. Το μέτρο αυτό πέρασε το 2002 επί προεδρίας Τζωρτζ Τζ. Μπους. Σήμερα περίπου 8.000 μη αμερικανοί υπήκοοι κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό ανά έτος. Οι βασικές χώρες προέλευσης είναι το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το