Επίσκεψη «αστραπή» στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο γγ του ΝΑΤΟ θα έχει συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, με βάση τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα την παραπέρα «αξιοποίηση» της Ελλάδας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαίωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ, με το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα την Τρίτη και τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη.

«Οι Ελληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», συνέχισε ο Αμερικανός αρχηγός. Είπε ακόμη πως ο Ελληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι «θα ήταν πρόθυμοι να το εξετάσουν αυτό, και εγώ σίγουρα ενθουσιάστηκα με αυτήν τη δυνατότητα», προσθέτοντας ότι η Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύσουν στην Ευρώπη (EUCOM) και το αμερικανικό ΥΠΕΞ «θα συνεργαστούν με τα ελληνικά υπουργεία για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες».

«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάζετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία και εξετάσετε πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε ο Ντάνφορντ, αναδεικνύοντας στους Αμερικανούς δημοσιογράφους τη σημασία της Ελλάδας για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη ζώνη.

«Εχουν», είπε ο Αμερικανός αρχηγός για την ελληνική πλευρά, «μερικές ενδιαφέρουσες θεωρήσεις για τη ρωσική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο». «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του ’80 όσον αφορά τα επιχειρησιακά πρότυπα των Ρώσων στην περιοχή».

«Οι Ελληνες, επίσης, ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Αμερικανός, προσθέτοντας ότι «κοιτάζουν γύρω, και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο καλύτερος συνεργάτης που έχουν στη διάθεσή τους»…

Τόνισε, εξάλλου, ο Αμερικανός ότι ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους». Αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεκπεραίωση προσωπικού και εξοπλισμού μέσα και έξω από πεδία επιχειρήσεων, εξηγούν οι Αμερικανοί επιτελείς.

«Εμείς έχουμε εκμεταλλευτεί τον κόλπο της Σούδας – είναι μια κρίσιμη υποδομή εδώ στην περιοχή», παρατήρησε σχετικά ο Αμερικανός αρχηγός, εστιάζοντας σε ό,τι έχει χαρακτηριστεί και κορωνίδα της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι ήδη, συμπληρωματικά προς τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύσουν στην Ευρώπη, η αντίστοιχη Διοίκηση των δυνάμεών τους στην Αφρική, η Διοίκηση Μεταφορών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως και η Διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων στη Σούδα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία επικέντρωσε και στο γεγονός ότι αμερικανικά UAV «MQ-9 Reaper» έχουν μετασταθμεύσει και επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας, με αποστολή τη συγκέντρωση πληροφοριών, την επιτήρηση και αναγνώριση στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη από Λευκορωσία μέχρι Σουέζ.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το