Δύο πλούσιοι πατέρες, οι πρώτοι που δικάστηκαν στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας από εύπορους, συχνά διάσημους γονείς, με σκοπό την εισαγωγή των παιδιών τους σε περίβλεπτα πανεπιστήμια, καταδικάστηκαν χθες για κατηγορίες ότι επιχείρησαν διεφθαρμένα να εξαγοράσουν την εισαγωγή των παιδιών τους σε κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστήμια, εμφανίζοντας τα ψευδώς ως καλούς αθλητές.

Ένα ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στη Βοστόνη έκρινε ενόχους το πρώην στέλεχος καζίνο, Γκαμάλ Αζίζ και τον ιδρυτή μιας εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, Τζον Ουίλσον για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τις πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την εξασφάλιση εισαγωγής των παιδιών τους σε πανεπιστήμια.

Η ετυμηγορία ακολούθησε 10-1/2 ώρες σύσκεψης των ενόρκων και τέσσερις εβδομάδες δίκης σε μια υπόθεση που έφερε στο φως τις ανισότητες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι που μπορεί να φτάσουν εύποροι γονείς για να εξασφαλίσουν θέσεις για τα παιδιά τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Αζίζ και ο Ουίλσον είναι μεταξύ των 57 ατόμων που κατηγορούνται για μια κομπίνα στην οποία πλούσιοι γονείς συνωμοτούσαν με τον σύμβουλο κολεγιακών εισαγωγών από την Καλιφόρνια, Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ για να εξασφαλίσουν με απάτη μια θέση για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια.

Ο Σίνγκερ δήλωσε ένοχος το 2019 στην κατηγορία ότι διευκόλυνε τις απάτες και βοηθούσε να δωροδοκηθούν προπονητές αθλημάτων ώστε τα παιδιά των πελατών του να εμφανίζονται ως καλοί αθλητές και να εισάγονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα χάρη στις “επιδόσεις” τους.

Ο Αζίζ, πρώην στέλεχος της Wynn Resorts Ltd, γνωστός και ως Γκαμάλ Αμπντελαζίζ, και ο Ουίλσον, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Hyannis Port Capital, άκουσαν ανέκφραστοι την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Και οι δύο καταδικάστηκαν για συνωμοσία σε απάτη και συνωμοσία για δωροδοκία για ομοσπονδιακά προγράμματα. Ο Ουίλσον καταδικάστηκε επίσης για έξι άλλες κατηγορίες απάτης, δωροδοκίας και φορολογικών αδικημάτων.

Αντιμετωπίζουν την προοπτική φυλάκισης ετών όταν τους επιβληθούν οι ποινές τον Φεβρουάριο, αν και η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε όποιο γονέα εμπλέκεται στο σκάνδαλο μέχρι στιγμής είναι εννέα μήνες φυλάκισης.

Και οι δύο άνδρες αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι κι αυτοί εξαπατήθηκαν από τον Σίνγκερ, ο οποίος λένε ότι τους απέκρυπτε τους μηχανικούς της κομπίνας του και τους έκανε να πιστεύουν ότι τα χρήματά τους χρησιμοποιούνται για δωρεές στα πανεπιστήμια και όχι για δωροδοκίες.

Οι περισσότεροι από τους γονείς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι. Μεταξύ αυτών ήταν και η ηθοποιός Φελίσιτι Χάφμαν η πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς «Νοικοκυρές σε απόγνωση», που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων και έμεινε στη φυλακή για 11 ημέρες.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς το 2019 είχαν απαγγείλει  κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων που βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε σχολές της ελίτ, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Γέηλ, Στάνφορντ και Τζορτζτάουν, σε μια πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αποτέλεσμα εικόνας για αμερικανικα πανεπιστημια κολέγια ελιτ

Οι Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βοστώνη απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, 58 ετών, ως επικεφαλής της κομπίνας μέσω του δικτύου του, του Edge College & Career Network, το οποίο εξυπηρετεί έναν κατάλογο πελατών που περιλαμβάνει διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών και ηθοποιούς.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η επιχείρηση του Σίνγκερ κανόνιζε ώστε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια να τις δίνουν άλλοι στη θέση των παιδιών των πελατών της και σε μερικές περιπτώσεις φρόντισε ώστε υποψήφιοι για εισαγωγή να καταγραφούν ως επιλεγμένοι αθλητές, παρόλο που δεν είχαν καμιά αθλητική ικανότητα.

Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 33 γονέων, ανάμεσα στους οποίους οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Φελίσιτι Χάφμαν και Λόρι Λάφλιν, καθώς και σε 12 προπονητές και συνεργάτες της επιχείρησης του Σίνγκερ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του μ’ έναν εύπορο γονιό, λένε οι εισαγγελείς, ο Σίνγκερ συνόψισε την επιχείρησή του ως εξής: «Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθούμε τις πιο εύπορες οικογένειες στις ΗΠΑ να βάλουν τα παιδιά τους στη σχολή … οι οικογένειές μου θέλουν μια εγγύηση».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το