Ενας εσωτερικός πόλεµος εξελίσσεται το τελευταίο διάστηµα στις τάξεις των καθηγητών Φυσικής της χώρας! Ο πόλεµος περιλαµβάνει πλήθος απίστευτων περιστατικών, ενώ έχει και ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς στην αντιδικία εµπλέκονται περίπου 50.000 µαθητές όλων των βαθµίδων που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν στους επικείµενους πανελλήνιους διαγωνισµούς Φυσικής, από τους οποίους θα επιλεγεί η ελληνική οµάδα για την Ολυµπιάδα Φυσικής.

Οι αγώνες Φυσικής ενδέχεται φέτος να είναι… διπλοί -γεγονός που θα µπερδέψει εντελώς τους µαθητές- επειδή, λόγω της αντιπαράθεσης ανάµεσα στην Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), από τη µια πλευρά, και στο Τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου της Αθήνας και την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήµη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ), από την άλλη, οι επιστήµονες δεν συµφωνούν σε κοινό διαγωνισµό, όπως είχαν κάνει πέρυσι, βάζοντας στη µέση -σε ρόλο αµήχανου διαιτητή που ακόµα σκέφτεται τι θα αποφασίσει- το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο έχει εγκρίνει ήδη έναν διαγωνισµό για το δηµοτικό, τον οποίο θα διενεργήσει η ΕΕΦ, αλλά εκκρεµούν ενστάσεις και διαγωνισµοί για το γυµνάσιο και το λύκειο, τους οποίους η ΕΕΦ έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει µόνη της, ενώ το Πανεπιστήµιο Αθήνας και η ΕΕΦΕΕ αντιδρούν ζητώντας να τους αναλάβουν από κοινού, κατηγορώντας την ΕΕΦ ότι µε διάφορες µεθοδεύσεις προσπαθεί να βγάλει χρήµατα από τους διαγωνισµούς. Η αντιπαράθεση, όµως, ξεκίνησε πριν από τους διαγωνισµούς και έχει µεγάλο ενδιαφέρον.

Για «εµπορευµατοποίηση» της Φυσικής κάνει λόγο το Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Το Τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών εξέδωσε πρόσφατα σκληρή οµόφωνη απόφαση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του, καθηγητής Γιώργος Τόµπρας, καταδικάζοντας «κάθε µορφής φαινόµενα προβολής και υποστήριξης ψευδοεπιστηµονικών απόψεων και πρακτικών, ειδικώς δε όταν προέρχονται από άτοµα που εµφιλοχωρούν στα επιστηµονικά σωµατεία και υπονοµεύουν µέσω αυτών τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και τελικώς τη σηµασία και το κύρος της επιστήµης».
Αφορµή για την οργισµένη ανακοίνωση (την οποία καλούνται να στηρίξουν τα Τµήµατα Φυσικής των άλλων ΑΕΙ) ήταν σειρά πρόσφατων και παλαιότερων περιστατικών στα οποία εµπλέκεται η Ενωση Ελλήνων Φυσικών:

Προ ετών, η ΕΕΦ στήριξε (τηλε)εφευρέτη που υποστήριξε ότι βρήκε τρόπο παραγωγής ενέργειας από… σκέτο νερό. Μάλιστα, το 2016 ο τότε υπουργός Αµυνας Πάνος Καµµένος είπε σε τηλεοπτική εκποµπή ότι η εφεύρεσή του θα χρησιµοποιηθεί στις Ενοπλες ∆υνάµεις! Το «υπερόπλο» ακόµα αναµένεται.

  • Πρόσφατα η ΕΕΦ εξέδωσε (η ίδια) βιβλίο ηθοποιού και κοινωνιολόγου, µε τίτλο «Ο συµπαντικός ηθοποιός», δίνοντας έτσι εγκυρότητα σε µη επιστηµονικό πόνηµα, το οποίο µάλιστα προλόγισαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός της.
  • Παλαιότερα, σε φεστιβάλ αστροφυσικής προσκλήθηκε οµιλήτρια-κοσµολόγος η οποία µίλησε για το «∆ωδεκάθεο του Ολύµπου».
  • Αλλη οµιλήτρια σε εκδήλωση της ΕΕΦ είχε την ιδιότητα του «κβαντικού µέντορα ζωής» – η οποία µάλιστα κάνει και σχετικά σεµινάρια, επί πληρωµή.
  • Η ΕΕΦ στήριξε καθηγήτρια Γαλλικών η οποία έχει βραβευθεί -µε διεθνή βραβεία για καινοτόµες εκπαιδευτικές δράσεις µάλιστα- για… πειράµατα φυσικής.
  • Και το κερασάκι στην τούρτα; Πρόσφατα ο συνταξιούχος φυσικός και µέλος της ΕΕΦ Ξενοφών Μουσάς έκανε την εξής δηµοσίευση στο Facebook: «Εµαθα από πολύ σηµαντικό, µοναδικό και ειδικό επιστήµονα ότι το DNA των Ελλήνων έχει µια αναπάντεχη και πολύ καλή ιδιότητα.

Στις επιµειξίες όχι µόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιµειξιών. Σας κοινοποιώ αυτήν τη γνώση. Αυτό σηµαίνει ότι οι Ελληνες δεν θα πεθάνουν ποτέ»! Τον εν λόγω φυσικό, µάλιστα, επέλεξε η ΕΕΦ για να έχει την επιστηµονική εποπτεία των µαθητικών διαγωνισµών της.

Ολα αυτά οδήγησαν στη ρήξη, µε το Πανεπιστήµιο Αθηνών να µιλά ευθέως για εµπορευµατοποίηση της Φυσικής και τον αντιπρόεδρο της ΕΕΦ Παν. Φιλντίση να κάνει λόγο για αήθεις συκοφαντίες. Τουλάχιστον οι σεισµολόγοι τσακώνονται για επιστηµονικά θέµατα.

Η άρνηση

Εφτασε λοιπόν η στιγµή να οργανωθούν οι φετινοί µαθητικοί διαγωνισµοί Φυσικής, οι οποίοι πέρυσι έγιναν από κοινού. Φέτος, όµως, η ΕΕΦ αρνήθηκε και ανακοίνωσε ότι θα τους κάνει µόνη της. «Επιχειρήσαµε να επιτύχουµε την ενότητα και εξαντλήσαµε όλα τα περιθώρια για διεξαγωγή ενός και µόνου διαγωνισµού Φυσικής. Η έλλειψη δεοντολογίας και αξιοπρέπειας που εισπράξαµε ως απάντηση κατέστησε την προσπάθειά µας ανέφικτη» ανακοίνωσε η ΕΕΦ, προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων εµπλεκόµενων.

Ο καθηγητής Φυσικής Γιώργος Καλκάνης, που έφερε τους διαγωνισµούς στην Ελλάδα, λέει στο «Εθνος» ότι «δεν πρέπει να προκαλείται σύγχυση από διπλές διαδικασίες σε χιλιάδες µαθητές, ούτε να γίνονται διαγωνισµοί ώστε να κάνουµε εµπόριο». Τι εννοεί; Ισως αυτό που περιγράφει σε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας άλλη φυσικός: «Η ΕΕΦ και τα µέλη της, εκτός από τους υβριστικούς χαρακτηρισµούς για την Εταιρεία Φυσικής, το Τµήµα Φυσικής και όποιον τολµήσει να σχολιάσει κάτι αρνητικό για τις µεταφυσικές δραστηριότητές τους (έκδοση “επιστηµονικού” περιοδικού µε άρθρα που “ανατρέπουν όλη τη Φυσική”, έκδοση και προώθηση βιβλίων περί κβαντικής θεωρίας του θεάτρου µε διαλογισµό για ξεκλείδωµα των τσάκρα, επικύρωση εφευρέσεων τύπου αεικίνητου, ιδέες περί υπεροχής του ελληνικού DNA…), εκδίδουν και πουλάνε βιβλίο “προετοιµασίας για τους διαγωνισµούς” για το οποίο ενηµερώνουν µε mail τους µαθητές, ανακοινώνουν τη δράση “Μαθαίνω κι έξω από την τάξη”, όπου µε 120 ευρώ ο µαθητής δηµοτικού (για το γυµνάσιο και το λύκειο ανεβαίνει η τιµή) προετοιµάζεται για τους διαγωνισµούς Φυσικής 2019 “χτίζοντας τα θεµέλια για την επιτυχή συµµετοχή του σε αυτούς”, όπως υπόσχονται (…) και οι ενέργειές τους δεν έχουν τελειωµό».

Πηγή: Νίκος Μάστορας – ΕΘΝΟΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το