Ειναι νεα, σκαμπροζα, μελωδικη και αγιασε στους δρομους.
Η φανφαρα ηταν, απ το μεσαιωνα, ενα τσουρμο μουσικων με πνευστα που ανοιγαν το πανηγυρι, διαφημιζαν το τσιρκο ή τον περιφερομενο θιασο και προϊδεαζαν το κοινο για τον ερχομο βαρυσημαντου επισκεπτη.
Ειναι σχεδον ιδια η λεξη, απο τα πορτογαλικα ως τα αγγλικα και τα ελληνικα.
Οι Κοζανιτικες φανφαρες δινουν το στιγμα της Βαλκανιας ταυτοτητας μας και τη μιξη των ομορφων πραγματων, οπως η μουσικη, σ αυτη τη μικρη και παντα ταραγμενη, ακρη της Γης.
Στη γλωσσα μας, η φανφαρα γεννησε τον φανφαρονο, τον πολιτικαντη, τον επιδειξιομανη λογα. Η λεξη παραφθαρηκε, πηρε στραβο δρομο και λιγοι πια ξερουν την αρχικη της σημασια.
Η Αγια Φανφαρα ειναι μια ομαδα νεων μουσικων, απο την Ελλαδα, τη Γαλλια, τη Γουατεμαλα και οποια μερια του κοσμου βγαζει νεους, ομορφους κι ακομπλεξαριστους μουσικους, που τους φερνει ο δρομος τους ως την Αθηνα.
Διαλεξαν το ονομα τους, με το ιδιο σκερτσο που παιζουν τις μουσικες τους.
Τους συναντησα τυχαια και μαγευτηκα.
Σημερα, η Αγια Φανφαρα κανει το θαυμα της στο θεατρο Εμπρος στου Ψυρρη, στις 9:30 το βραδυ. Κι οπως ολοι οι θεοι και οι αγιοι των μικρων πραγματων, ακουμπανε το χρημα ισα για να ζουν, οι αγιοι φανφαρονοι παιζουν δωρεαν για τον κοσμο που αγαπα το Ederleci, τις βαλκανιες μελωδιες, τον καιρο των τσιγγανων, τις μουσικες των δρομων και τους δρομους. Οσοι πιστοι, προσελθετε.

 

https://www.facebook.com/779738694/videos/10156920589203695/?t=14

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το