Την 20η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν στη Βολιβία γενικές εκλογές. Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες αποσκοπούσε στην τέταρτη κατά σειρά εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Η δεξιά αντιπολίτευση του Κάρλος Μέσα ήλπιζε να περιοριστεί ο Μοράλες σε ποσοστό κάτω του πενήντα τοις εκατό και ταυτόχρονα η μεταξύ τους διαφορά να είναι μικρότερη του δέκα τοις εκατό. Τότε σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θα διεξαγόταν δεύτερος γύρος εκλογών το Δεκέμβρη μεταξύ μόνο των δύο υποψηφίων. Σε αυτήν την περίπτωση και με το σύνολο της αντιπολίτευσης να τον στηρίζει, ο Κάρλος Μέσα ήλπιζε στη νίκη. Τελικά φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο του ο Έβο Μοράλες, η αντιπολίτευση και οι ξένοι υποστηρικτές της όμως αμφισβητούν το αποτέλεσμα.
Ο Έβο Μοράλες κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και είναι ο μακροβιότερος κυβερνήτης της περιοχής. Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις εξασφάλισε περισσότερες από το πενήντα τοις εκατό των ψήφων οπότε και εξελέγη από τον πρώτο γύρο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η διακυβέρνησή του φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το δημοψήφισμα του 2016. Ο Έβο Μοράλες, μην έχοντας το δικαίωμα να συμμετέχει σε τέταρτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση, προσπάθησε να αναθεωρήσει το άρθρο 168, που θέτει αυτόν τον περιορισμό, μέσω δημοψηφίσματος τον Φεβρουάριο του 2016. Παρόλο που έχασε το δημοψήφισμα, το συνταγματικό δικαστήριο επέτρεψε τελικά τη συμμετοχή του στις εκλογές, με νόμο που εκπόνησε το 2017. Η εικόνα μιας παράταξης που σέβεται τη δημοκρατία και την ψήφο του λαού δέχθηκε πλήγμα. Κατά την προεκλογική περίοδο ξέσπασαν και αγώνες τόσο στην Υγεία, όσο και ενάντια στην εξόρυξη των κοιτασμάτων λιθίου από γερμανικά και κινέζικα μονοπώλια. Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές στην επαρχία Τσικιτάνια επέδρασαν και αυτές αρνητικά.
Το βράδυ των εκλογών φάνηκε ότι για πρώτη φορά ο Έβο Μοράλες δεν αποσπά τη απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, οπότε η διαφορά με τον δεύτερο Κάρλος Μέσα ήταν καθοριστικής σημασίας. Αρχικά, σύμφωνα με τη ζωντανή μετάδοση των αποτελεσμάτων, δημιουργούνταν η εντύπωση ότι η Βολιβία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, σύμφωνα με την επιθυμία της δεξιάς αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μετά από ανεξήγητη 24ωρη διακοπή της ζωντανής ροής, η διαφορά εμφανίστηκε να ξεπερνά οριακά το δέκα τοις εκατό. Σε αυτό στηρίζεται η αντιπολίτευση και κάνει λόγο για νοθεία. Την επόμενη μέρα ο Έβο Μοράλες χαιρέτισε τη νίκη ισχυριζόμενος ότι ενισχύθηκε από την επαρχιακή και αγροτική ψήφο.
Η αντιπολίτευση σύσσωμη αρνείται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η οποία βρήκε ευκαιρία να επέμβει ωμά στα εσωτερικά της χώρας, αρχικά μέσω της Κολομβίας, η οποία έστειλε επίσημο ανακοινωθέν εκπροσωπώντας και τις ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή όπου αναφέρεται ότι «το αποτέλεσμα θα αναγνωρισθεί μόνο αν εκπροσωπεί τη θέληση του λαού της Βολιβίας». Ενώ επιστρατεύθηκε και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κράτων (OAS), που δήλωσε ότι «η ξαφνική αλλαγή στο αποτέλεσμα είναι δυσεξήγητη». Παρέμβαση έγινε και από την Ε.Ε που ζητά να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος εκλογών έτσι κι αλλιώς. Μετά από μέρες έντασης στους δρόμους, με τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να συγκρούονται με οπαδούς της αντιπολίτευσης, όπου πυρπολήθηκαν μέχρι και εκλογικά κέντρα, οι πιέσεις κορυφώθηκαν, με τις ΗΠΑ και διάφορους κρίσιμους εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως η Βραζιλία, να απαιτούν επανέλεγχο της εκλογικής διαδικασίας από επιτροπή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Αν και αρχικά ο Μοράλες έκανε λόγο για «πραξικόπημα σε εξέλιξη», ο υπουργός εμπορίου Μπέντζαμιν Μπλάνκο ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον OAS ως προς τη διαδικασία. Ενώ ο Μοράλες φέρεται να δήλωσε ότι αν από τον έλεγχο προκύψει απάτη, τότε η Βολιβία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, ο Πομπέο ήταν ωμός: «Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις αρχές και τους ηγέτες της Βολιβίας για να διασφαλίσει ότι η ψήφος και η θέληση του λαού θα τιμηθούν». Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης Κάρλος Μέσα, ο οποίος φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι έχασε τις εκλογές, ξεσπάθωσε θυμίζοντας τον ομογάλακτό του Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα: «Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στον αυταρχισμό που εξελίσσεται σε δικτατορία να εμποδίσει τη θέληση του λαού».
Η διακυβέρνηση του Έβο Μοράλες δεν είναι αυτή που χρειάζεται πραγματικά ο λαός της Βολιβίας για να λύσει οριστικά τα προβλήματά του. Ωστόσο συγκαταλέγεται σε μια σειρά κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, που θέτουν τις χώρες τους σε μια άλλη τροχιά από αυτήν της αμερικάνικης επικυριαρχίας. Αυτό τις έχει βάλει μόνιμα στο στόχαστρο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, οι οποίοι με σταθερό έρεισμα τη Δεξιά όλων των αποχρώσεων στις χώρες αυτές, προσπαθούν να τις ανατρέψουν. Αυτός είναι ο λόγος που επεμβαίνουν τώρα και στη Βολιβία υποστηρίζοντας τη Δεξιά και όχι ασφαλώς για να διαφυλάξουν τη δημοκρατία, που διαχρονικά έχουν τσαλαπατήσει στη Λατινική Αμερική επιβάλλοντας στρατιωτικές δικτατορίες ή προχωρώντας σε απευθείας στρατιωτικές επεμβάσεις.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το