Λίγες μέρες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρο και το περιβάλλον του άρχισαν να ανακοινώνουν την πολιτική που θα εφαρμόσουν για τη χώρα. Αυτή συνίσταται ουσιαστικά σε ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων, που αφορά παντός είδους περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων και στη θεσμοποίηση της παραστρατιωτικής βίας και τρομοκρατίας προκειμένου να περάσουν ακριβώς αυτά τα μέτρα. Ήδη όμως έχουμε και τα πρώτα δείγματα, που αφορούν την εξωτερική πολιτική, που δεν είναι κάτι άλλο από την απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει πάντα με ακροδεξιές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Αυτό έγινε αμέσως φανερό από την απόφαση του Μπολσονάρο, για μεταφορά της βραζιλιάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, στηρίζοντας την επιλογή του Τραμπ πάνω στο ζήτημα, που θεωρείται κομβικής σημασίας για τη Μέση Ανατολή και στην οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του Κόμματος των Εργατών στη Βραζιλία είχε αντιταχθεί.

Προηγουμένως είχε εκτιμηθεί ότι, η εκλογή Μπολσονάρο δεν θα αποτελέσει μόνο πρόβλημα για τη Βραζιλία, αλλά στο βαθμό που αυτή είναι η ισχυρότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη οικονομία, θα χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός ενάντια σε κυβερνήσεις και χώρες, που θεωρούνται ανοικτά μέτωπα στη Λατινική Αμερική για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα του Σάο Πάολο», κορυφαίο στέλεχος της κολομβιανής διπλωματίας δήλωσε ότι, θα στηρίξει την κυβέρνηση του Μπολσονάρο αν αυτή αποφασίσει να ανατρέψει την κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας, μιας και σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε και ο ακροδεξιός του μέντορας, πρώην πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε συμφωνούν με το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. Το κολομβιανό υπουργείο εξωτερικών διέψευσε την είδηση, ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι τον Αύγουστο όπου υπήρξε απόπειρα εναντίον του Μαδούρο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτός είχε ανοικτά κατηγορήσει τη νέα τότε κυβέρνηση της Κολομβίας για το γεγονός και ότι ο Μπολσονάρο είναι ανοικτά πολέμιος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Πρόσφατα σε ομιλία του στο ίδρυμα Μπρούκινγκ, ο Μάρσαλ Μπιλλινγκσλέα, που είναι γραμματέας στο γραφείο χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, υπονόησε την ανάγκη ακριβώς για αυτό, τόσο για τη Βενεζουέλα, όσο και για τη Νικαράγουα, αφού χαρακτήρισε τις δύο χώρες απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο για τη Βενεζουέλα και την κυβέρνηση Μαδούρο. Ανακύπτει πλέον το ζήτημα, του τι προτίθεται να κάνει η πλευρά Μαδούρο μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, που δείχνει να έρχεται όλο και πιο κοντά. Η δεξιά αντιπολίτευση φαίνεται να έχει αναθαρρήσει μετά την εκλογή Μπολσονάρο και αυτό δείχνουν και οι δολοφονίες συνδικαλιστών αγροτών, μέλη του κομμουνιστικού κόμματος τις τελευταίες μέρες στη Νέα Βολιβία της Μερίδα. Μένει να δούμε, αν θα συνεχιστεί η δημοκρατική επίφαση και η συμβιβαστική πολιτική ή αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο αποφασιστικά βήματα, για να προστατέψει τον εαυτό της αλλά πάνω απ΄ όλα το λαό της.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το