Χιλιάδες εργαζόμενοι στο γαλλικό Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν στη γενική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, δικηγόροι και οι εργαζόμενοι στον πύργο του Άιφελ αντιδρούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στις αλλαγές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Για μια ακόμη ημέρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις καθώς δεν κινούνται τα περισσότερα τρένα και πολλές από τις γραμμές του μετρό, ενώ δεν διεξήχθησαν προγραμματισμένες εξετάσεις στα σχολεία. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος λειτουργίας των νοσοκομείων, που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των αυξημένων δαπανών.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την κατοικία του Γάλλου προέδρου, εν όψει της διαδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και τα «κίτρινα γιλέκα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αρχές «φοβούνται έντονη δράση» από τους ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τις οικονομικές ανισότητες και αδικίες. Η πίεση προς τον Εμανουέλ Μακρόν αυξάνεται διαρκώς, ιδιαίτερα μετά και την παραίτηση του συντονιστή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ο οποίος είχε ξεχάσει να δηλώσει θέσεις που κατείχε παράλληλα με τον διορισμό του στη γαλλική κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, αν και ως «παραχώρηση» ο Γάλλος πρόεδρος προσέφερε την αναβολή εφαρμογής του μέτρου και τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα. «Ωστόσο η μεταρρύθμιση θα γίνει», δήλωσε η εκπρόσωπος Σιμπέτ Ντιαγέ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το