Η Άνγκελα Μέρκελ συνιστά προσοχή μετά και τις προειδοποιήσεις των Γερμανών επιστημόνων ότι «πιθανότατα θα υπάρξει δεύτερο και τρίτο κύμα» του Covid-19, ενώ οι Δανοί καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Μετά την τηλεδιάσκεψη χθες με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλήξει ποιες ήταν οι επιπτώσεις από την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων στην πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα, πριν πάρει άλλες αποφάσεις.

Έτσι παρότι έχουν ανοίξει οι παιδικές χαρές και οι χώροι λατρείας, το Βερολίνο αναβάλλει τις αποφάσεις σε ό, τι αφορά την πλήρη επαναλειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι τις 6 Μαΐου.

«Κάθε χαλάρωση των περιορισμών σημαίνει ότι μετακινούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε δημόσιους χώρους, συναντιούνται κάθε μέρα και γεμίζουν κεντρικά σημεία των πόλεων και δημόσια μέσα μεταφοράς», είπε η Μέρκελ. «Γι αυτό και πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε πώς αυτό επηρεάζει το ρυθμό των νέων μολύνσεων».

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση στο θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων κι ενώ στη Γερμανία οι αποφάσεις παίρνουν αναβολή προσωρινά, στη Γαλλία έχει ανακοινωθεί η λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Μαΐου, ενώ στην Ιταλία αποφασίστηκε να μην ανοίξουν πριν τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον ρόλο των παιδιών στη μετάδοση του ιού.

Τις ανησυχίες επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο και οι διαπιστώσεις των Δανών όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τότε που άνοιξαν στα σχολεία, δηλαδή πριν δυο εβδομάδες.

Στις 6 Μαΐου και μετά τις συστάσεις των ειδικών αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών, αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες. Ενώ στα τέλη Μαΐου θα αποφασισθεί τυχόν λειτουργία ξενοδοχείων, εστιατορίων και μπαρ.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 1.639 (συνολικά είναι 160.758) ενώ οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 193 και είναι συνολικά 6.481.Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Λόθαρ Βάιλερ, ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος λόγω αριθμού των περιπτώσεων που δεν έχουν αναφερθεί.

Ο Βάιλερ τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται ακόμα στην αρχή του «μαραθωνίου» και ότι οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως θα υπάρξει δεύτερο ή και τρίτο κύμα του Covid-19 και ότι ο ιός «θα παραμείνει στη Γερμανία επί μήνες».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το