H δίκη για μία από τις πιο εμβληματικές επιθέσεις ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης ξεκίνησε στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ύστερα από πολλές αναβολές και αφού χρειάστηκε να ανασυρθεί από το αρχείο «αγνώστων δραστών».

Πρόκειται για μια επίθεση που έχει συσχετιστεί με την ογκωδέστατη δικογραφία που αφορά την εγκληματική δράση της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου και η οποία έγινε στις 10 Ιουλίου 2013, χρονιά κατά την οποία η αιματηρή δράση της οργάνωσης είχε κλιμακωθεί, με αποκορύφωμα τη δολοφονία Φύσσα.

Σύμφωνα με πλήθος ντοκουμέντων και μαρτυρίες περιοίκων, επικεφαλής του τάγματος εφόδου ήταν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ι. Λαγός και Ν. Μίχος (τότε βουλευτής της Χ.Α.), ενώ, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», ο πρώτος έφτασε στο σημείο του εγκλήματος με το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Το έγγραφο της Βουλής που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» και αποδεικνύει ότι το βουλευτικό αυτοκίνητο που μετείχε στην επίθεση είχε δοθεί στον Ι. Λαγό το διάστημα από 5.7.2012 έως 30.9.2014Το έγγραφο της Βουλής που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» και αποδεικνύει ότι το βουλευτικό αυτοκίνητο που μετείχε στην επίθεση είχε δοθεί στον Ι. Λαγό το διάστημα από 5.7.2012 έως 30.9.2014 | 

Το τι συνέβη εκείνο το απόγευμα στο «Συνεργείο» περιέγραψε χθες στην κατάθεσή του το μέλος της συλλογικότητας και θύμα της επίθεσης Παν. Δριμυλής:

«Πέντε λεπτά πριν από την επίθεση δέχτηκα τηλεφώνημα από φίλο μου ότι μοτο-πορεία αποτελούμενη από περίπου 50 μηχανές και 100 άτομα που κρατούν κοντάρια και φωνάζουν “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή” κατευθύνεται στο κέντρο της Ηλιούπολης.

»Αποφάσισα να διακόψω το μάθημα Αγγλικών, βγήκα στην είσοδο με τέσσερα – πέντε παιδιά, οι μηχανές περικύκλωσαν αστραπιαία τον χώρο και απέκλεισαν τη λωρίδα κυκλοφορίας.

»Πρόλαβαν κάποια παιδιά να φύγουν, τα υπόλοιπα κρύφτηκαν με την καθηγήτρια στην τουαλέτα. Η επίθεση ήταν σφοδρή, άμεση, άρχισαν να με χτυπάνε με λοστάρια, με κράνη, έπεσα κάτω, άλλοι μπήκαν μέσα και έσπαγαν ό,τι έβρισκαν. Κράτησε περίπου δύο λεπτά. Υστερα έφυγαν όλοι μαζί όπως ήρθαν».

Ο μάρτυρας απέδωσε στο αντιφασιστικό πρόσημο του «Συνεργείου» τη στοχοποίηση από τη ναζιστική οργάνωση και έκανε λόγο για προμελετημένη επίθεση χρυσαυγιτών που ξεκίνησαν από την Τοπική Περάματος και μαζεύοντας κόσμο από τις τοπικές οργανώσεις Νίκαιας, Πειραιά και Αλίμου έφτασαν στο «Συνεργείο» (ανάμεσα στους οκτώ κατηγορούμενους είναι ο τότε γραμματέας της Τοπικής Πειραιά Θ. Μπαρέκας και ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, Γ. Σταμπέλος).

Παράλληλα, ο Π. Δριμυλής ταυτοποίησε στις φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν τον Ν. Μίχο κατά τη διάρκεια της επίθεσης –«εδώ ο Μίχος πάνω στη μηχανή κοιτάζει προς το “Συνεργείο”, εκείνη την ώρα είμαι πεσμένος κάτω»– και αναγνώρισε σε φωτογραφίες από βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube τη μοτο-πορεία των χρυσαυγιτών συνοδεία αστυνομικών ΔΙΑΣ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα μηνύματα που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» ότι αντάλλαξε ο Λαγός με άλλα στελέχη της οργάνωσης πριν και μετά την επίθεση και τα οποία αποδεικνύουν την αυτοπρόσωπη παρουσία του βουλευτή, τον συντονιστικό ρόλο του και τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης .

Υπεράσπιση

Αν και απόντες από το δικαστήριο, τόσο ο Ι. Λαγός όσο και ο Ν. Μίχος κατέβαλαν, μέσω των συνηγόρων τους, κάθε προσπάθεια να αποτρέψουν την ανάδειξη του ηγετικού ρόλου τους κατά την επίθεση.

Συγκεκριμένα, υπέβαλαν ένσταση να μην εκδικαστεί η υπόθεση με το επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να ανασυρθεί από το αρχείο «αγνώστων δραστών» παρά την ταυτοποίηση των κατηγορουμένων, επιχείρησαν να αποτρέψουν την κατάθεση μαρτύρων και ισχυρίστηκαν ότι είναι πλαστό το βίντεο που απεικονίζει το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού να ακολουθεί τη μοτο-πορεία.

Στη συνέχεια προειδοποιούσαν ότι θα υποβάλουν μηνύσεις «σε όποιον κάνει χρήση παράνομης βιντεοσκόπησης».

Ωστόσο, η έδρα απέρριψε τα αιτήματα και έτσι έπεσε στο κενό η προσπάθεια της υπεράσπισης να αποσιωπηθούν αδιάσειστα ενοχοποιητικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου.

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Γιώτα Τέσση – efgyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το