Λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, εφαρμόζοντας το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, συγχωνεύει τμήματα, δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα ωρών και μετακινεί συναδέρφους για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν σε άλλα σχολεία.

Συγκεκριμένα, για να καλυφθούν δύο κενά (δάσκαλος τάξης και ειδικότητα) σε σχολείο της Παλλήνης, η Διεύθυνση αποφάσισε αιφνιδιαστικά, να μετακινήσει για εννέα ώρες συνάδερφο ειδικότητας από τα σχολεία του Πικερμίου, που ως εκείνη τη στιγμή συμπλήρωνε κανονικά το υποχρεωτικό της ωράριο, αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να συγχωνεύσει τμήματα του ολοήμερου.

Αναμένεται τις επόμενες μέρες τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος των δύο σχολείων, ενώ υπάρχει πιθανότητα να γίνει και άλλη συγχώνευση. Ως συνέπεια αυτών, αρκετοί συνάδερφοι στο Πικέρμι εμφανίζονται ξαφνικά να μην καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο! Αν και γίνονται όλα αυτά, ούτε το σχολείο της Παλλήνης λύνει οριστικά το πρόβλημα που έχει. Η Διεύθυνση, δηλαδή, προκειμένου να μπαλώσει ένα πρόβλημα, δημιουργεί αλλού άλλο ένα.

Η παραπάνω εξέλιξη, αποκαλύπτει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του Π.Δ.79/2017, που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή μες στην σχολική χρονιά σε συγχωνεύσεις, σε υπεραριθμίες και σε μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Φέτος μάλιστα, με τις εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού, μπαίνουν σε εφαρμογή οι κακόφημες επιτροπές ελέγχου εγγραφών, που θα οδηγήσουν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σε πλεονάσματα ωρών εκπαιδευτικών – υπεραριθμίες, προκειμένου να εξοικονομηθούν θέσεις εργασίας για να καλυφθούν τα κενά.

Την ώρα που, προεκλογικά, η κυβέρνηση πουλάει ελπίδα σε χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, τάζοντάς τους μαζικούς διορισμούς, αποφεύγει να κάνει τις προσλήψεις που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία. Αποδεικνύεται πως στόχος της είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τις προσλήψεις αναπληρωτών και να ελαστικοποιήσει – «αναπληρωτικοποιήσει» την εργασία των μόνιμων.

Επειδή το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε οπισθοχώρηση, με ευθύνη της συνδικαλιστικής του ηγεσίας, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να δημιουργήσει τετελεσμένα, για να ζητά στη συνέχεια υποταγή στη λογική του «λιγότερο κακού», αφού, τάχα, με τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις δεν μπορεί να πετύχει κανείς οτιδήποτε. Καλούμε τους συναδέρφους να κλείσουν τα αυτιά στις φωνές των Σειρήνων και με όπλο τη συναδερφική αλληλεγγύη, να βαδίσουμε τον δύσκολο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που διαλύει τη δουλειά και τη ζωή μας.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών καταγγέλλουν τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, απαιτούν να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις, να μη γίνει καμία μετακίνηση συναδέρφου και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

Καλούμε το Δ.Σ. του «Δελμούζου» να πάρει θέση.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το