Μόνη ελπίδα ο αγώνας

Η ιδιω­τι­κή δο­μή “Ελ­πίς” αφή­νει χω­ρίς ελ­πί­δα 40 άτο­μα με βα­ρύ αυ­τι­σμό, πε­τώντας τα στον δρόμο. Λύ­ση τώρα ζη­τούν οι οι­κο­γένειές τους!

Η απάντη­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας, Παύ­λου Πο­λάκη, σε γο­νέα:

«και τι θες να σου κάνω εγώ; να σου φτιάξω εγώ δο­μή;»

40 ατόμα με βα­ρύ αυ­τι­σμό και οι οι­κο­γένειες τους εκ­πέμπουν SOS και κα­λούν τους υπουρ­γούς Πο­λάκη και Ξάν­θο να πάρουν θέση και να δώσουν άμε­ση λύ­ση. Η Στέγη Αυ­τόνο­μης Δια­βί­ω­σης και Εκ­παί­δευ­σης Υπε­ρη­λί­κων και Ατόμων με Ει­δι­κές Ανάγκες «ΕΛ­ΠΙΣ», στο Λου­τράκι, με έγ­γρα­φο ενη­μέρω­σε τις οι­κο­γένειες των ατόμων με αυ­τι­σμό πως τα ίδια πρέπει να απο­μα­κρυν­θούν μέχρι τις 15/5, κα­θώς “η Μο­νάδα αλ­λάζει διεύ­θυν­ση και αντι­κεί­με­νο δρα­στη­ριο­τή­των και δεν δύ­να­ται να φι­λο­ξε­νή­σει τους συγ­γε­νείς σας’‘.  Μάλι­στα ζή­τη­σαν να ενη­με­ρω­θούν για το πότε ακρι­βώς θα τους πάρουν οι οι­κο­γένειες ώστε να προ­βούν και στην εξόφλη­ση, κα­θώς κάθε άτο­μο επι­βα­ρυ­νόταν για τη δια­μο­νή του με 40€/ημέρα! Και ανα­φε­ρόμα­στε σε αν­θρώπους, οι οποί­οι χρειάζο­νται 24 ώρες το 24ωρο φρο­ντί­δα υψη­λού επι­πέδου, που να πλη­ρεί όλα τα επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια, χρη­σι­μο­ποιώντας τις πιο σύγ­χρο­νες με­θόδους για την αντι­με­τώπι­ση των προ­βλη­μάτων τους. Αυ­τό ση­μαί­νει ου­σια­στι­κά ότι τον Μάιο, οι άν­θρω­ποι αυ­τοί πε­τιού­νται στο δρόμο, κα­θώς δεν υπάρ­χει αυ­τήν τη στιγ­μή κα­μία δη­μο­σία, μα ού­τε καν ιδιω­τι­κή δο­μή που να μπο­ρεί να προ­σφέρει αυ­τές τις υπη­ρε­σί­ες.

Οι ευ­θύ­νες βα­ρύ­τα­τες για το Υπουρ­γείο Υγεί­ας, που συ­νε­χί­ζο­ντας το έρ­γο όλων των τε­λευ­ταί­ων κυ­βερ­νή­σε­ων, πάντα με τη σφρα­γί­δα της Ε.Ε., έχει αφή­σει ου­σια­στι­κά τα ΑΜΕΑ και τις οι­κο­γένειές τους έρ­μαια στην ασυ­δο­σία των διάφο­ρων επι­χει­ρη­μα­τιών, που μπρο­στά στο κέρ­δος, με μια επι­στο­λή, πε­τάνε στο δρόμο αν­θρώπους με σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα. Εί­ναι αυ­τοί που με τις πο­λι­τι­κές τους ενί­σχυ­σαν τη δράση των με­γα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών στο χώρο και από την άλ­λη υπο­χρη­μα­το­δότη­σαν και υπο­βάθ­μι­σαν δη­μόσιες δο­μές. Και όλα αυ­τά με­τά από τις αλ­λα­γές που έφε­ρε το Υπουρ­γείο Υγεί­ας στην ει­δι­κή αγω­γή τη νέα χρο­νιά, με το κού­ρε­μα θε­ρα­πειών και τη μεί­ω­ση του προ­ϋπο­λο­γι­σμού κα­τά 40% στην ει­δι­κή αγω­γή, αφού προη­γή­θη­κε το πε­τσόκομ­μα των ανα­πη­ρι­κών επι­δο­μάτων και τα κου­ρέμα­τα στα πο­σο­στά ανα­πη­ρί­ας!

Γο­νείς και ερ­γα­ζόμε­νοι κα­λού­νται να πα­λέψουν από κοι­νού ενάντια στις αντι­λαϊκές πο­λι­τι­κές της κυ­βέρ­νη­σης, προ­στα­τεύ­ο­ντας τα δι­καιώμα­τά τους και το δι­καί­ω­μα των ατόμων με ανα­πη­ρία στην ασφάλι­ση, στην πε­ρί­θαλ­ψη και στη θε­ρα­πεία! Ο μόνος δρόμος που μπο­ρεί να φέρει πί­σω κα­τα­κτή­σεις και να βάλει εμπόδιο στην πο­λι­τι­κή τους εί­ναι ο δρόμος του αγώνα! Να δο­θεί άμε­σα λύ­ση στους 40 εξυ­πη­ρε­τού­με­νους που πε­τάει στο δρόμο το ”ΕΛ­ΠΙΣ” και χω­ρίς κα­μία νέα οι­κο­νο­μι­κή επι­βάρυν­ση των οι­κο­γε­νειών τους.

Πα­ρα­θέτου­με πα­ρα­κάτω απόσπα­σμα από την ανα­κοί­νω­ση των οι­κο­γε­νειών των 40 εξυ­πη­ρε­τού­με­νων: «Εμείς και οι συγ­γε­νείς μας ΑΜΕΑ ζη­τάμε τη στή­ρι­ξη και τη συ­μπα­ράστα­ση από κάθε σύλ­λο­γο ή αρ­μόδιο φο­ρέα μπο­ρεί να το κάνει. Θέλου­με το πρόβλη­μά μας να δη­μο­σιο­ποι­η­θεί για να ευαι­σθη­το­ποι­η­θεί η κοι­νω­νία για τα αδιέξο­δα που αντι­με­τω­πί­ζου­με οι συγ­γε­νείς ΑΜΕΑ και για την έλ­λει­ψη χώρων δια­βί­ω­σης ανα­πή­ρων. Τέλος, ζη­τάμε από το Υπουρ­γείο Υγεί­ας και τον ΕΟΠ­ΠΥ να μας προ­στα­τεύ­σει από την ασυ­δο­σία του συ­γκε­κρι­μένου επι­χει­ρη­μα­τία και να βοη­θή­σει να βρού­με λύ­ση στο πρόβλη­μα που αντι­με­τω­πί­ζου­με. Για­τί αν η πο­λι­τεία εί­χε δη­μιουρ­γή­σει τις απαι­τού­με­νες δο­μές για ΑΜΕΑ, δεν θα κα­τα­λή­γα­με έρ­μαια στα χέρια του κάθε στυ­γνού και ανεύ­θυ­νου ιδιώτη(…)».

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το