Αναβλήθηκε η συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πομπέο, με τον εκπρόσωπο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Τσολ. Η συνάντηση  είχε προγραμματιστεί  να πραγματοποιηθεί ανήμερα των εκλογών στις ΗΠΑ στα πλαίσια της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ και της οργάνωσης νέας Συνόδου Κορυφής Κιμ-Τραμπ, που είχε εξαγγελθεί για την τρέχουσα χρονιά.

Η ευθύνη της αναβολής αποδόθηκε στη ΛΔΚ. «Η Βόρεια Κορέα είπε ότι ήθελε να αναβάλει τη συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χέιλι από την έδρα του ΟΗΕ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. «Την ακύρωσαν γιατί δεν ήταν έτοιμοι. Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι για τις συνομιλίες».

Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για την αιτία της αναβολής αυτής. Είπε: «Θα κάνουμε τη συνάντηση μια άλλη μέρα. Αλλά δεν είμαστε πολύ ευτυχείς με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα» και συμπλήρωσε: «Οι κυρώσεις είναι σε εφαρμογή…θα ήθελα να άρω τις κυρώσεις, αλλά αυτοί (η Βόρεια Κορέα) πρέπει να ανταποκρίνονται».

Είναι φανερό ότι η αναβολή της συνάντησης Πομπέο-Τσολ συμπαρασύρει αντίστοιχα και τη νέα συνάντηση Κιμ-Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον επιμένει να κατατάσσει τη Β. Κορέα στις χώρες που  απειλούν την ειρήνη και διατηρεί τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί σε βάρος της. Τη στάση αυτή αποκαλεί «εκστρατεία μέγιστης πίεσης», που θα εφαρμόζει μέχρι την «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη» αποπυρηνικοποίηση από την Πιονγιάνγκ. Την ίδια στιγμή, πέρα από την αλλαγή της διπλωματικής ρητορικής και την αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων της προηγούμενης περιόδου, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν βούληση για υλοποίηση ούτε καν όσων έχουν υποσχεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της διακήρυξης από την αμερικανική κυβέρνηση για το τέλος του πολέμου της Κορέας του 1953. Οι ΗΠΑ ακολουθούν μονόπλευρη «γκανγκστερικού τύπου» τακτική απαιτώντας πρώτα τον μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό της Λ.Δ. Κορέας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το