Οργή έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου της Βραζιλίας για την παιδική εργασία, με τον  Ζαΐρ Μπολσονάρο να τάσσεται υπέρ του να δουλεύουν τα μικρά παιδιά, αλλά και να επιτίθεται στην Αριστερά.

Για να… πείσει τους πολίτες ο Μπολσονάρο επέλεξε το δικό του παράδειγμα αναφέροντας ότι εκείνος δούλευε από τα 8 του και «σήμερα είμαι αυτός που είμαι».

«Δείτε, το ότι εργάσθηκα στο αγρόκτημα στα 9 ή τα 10 μου, αυτό δεν με έβλαψε καθόλου. Όταν ένα παιδί ηλικίας 9 ή 10 ετών δουλεύει κάπου, υπάρχουν πάρα πολλοί για να καταγγείλουν την “καταναγκαστική εργασία” ή την “παιδική εργασία”. Όμως αν καπνίζει κρακ, κανένας δεν λέει τίποτε», ανέφερε την Πέμπτη ο Βραζιλιάνος πρόεδρος για να προσθέσει «η εργασία δίνει αξιοπρέπεια στους άνδρες και στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Την Παρασκευή ο Μπολσονάρο αποφάσισε να ρίξει κι άλλο την ηλικία αναφέροντας «εργάσθηκα από την ηλικία των 8 ετών φυτεύοντας καλαμπόκι, κόβοντας μπανάνες (…) ενώ παράλληλα σπούδαζα. Και σήμερα είμαι αυτός που είμαι. Δεν είναι δημαγωγία, είναι η αλήθεια».

Απαντώντας στον πρόεδρο της χώρας ο βουλευτής του αριστερού κόμματος PSOL, Μαρτσέλον Φρέισο έγραψε στο Twitter «είναι το καλύτερο παράδειγμα για να παρακινηθεί ένα παιδί να μην δουλεύει, αυτό θα το εμποδίσει να γίνει ένας ενήλικας όπως αυτός (ο Μπολσονάρο): με τόσο μίσος και ανικανότητα. Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος επανήλθε δηλώνοντας παραληρηματικά «η Αριστερά μου επιτίθεται επειδή υπερασπίζομαι την κουλτούρα της εργασίας για τα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία. Αν είχα υπερασπιστεί την πρώιμη σεξουαλικότητα ή τη χρήση ναρκωτικών, οι οπαδοί της αριστεράς θα με λιβάνιζαν. Ιδού η αλήθεια!».

Τις προκλητικές δηλώσεις του Μπολσονάρο έσπευσε να ανασκευάσει η υπουργός της κυβέρνησής του για θέματα Γυναικών και τα Δικαιώματα του ανθρώπου αναφέροντας «κοιτάξτε, η γενιά μας εργάσθηκε νωρίς, εγώ εργάσθηκα πολύ νωρίς, οι γονείς μας εργάσθηκαν πολύ νωρίς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα αποποινικοποιήσουμε (την παιδική εργασία) (…) Είμαστε βέβαιοι πως η εργασία των παιδιών είναι παραβίαση δικαιωμάτων, πως δεν μπορεί να επιτραπεί».

Η βραζιλιάνικη νομοθεσία απαγορεύει την εργασία στους κάτω των 16 ετών, εκτός από τους μαθητευόμενους, οι οποίοι μπορούν να αρχίζουν στα 14 τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών (IBGE), στη Βραζιλία εργάζονται σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανήλικοι ηλικίας από 5 έως 17 ετών.

—————————-Διάβασε και αυτό:

————-Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το